Wszystko o:

150 na 80 ciśnienie

Zespół metaboliczny (MS)

Zespół metaboliczny (MS)

brzuszną (mówimy o niej gdy obwód w pasie u mężczyzny przekracza 94 cm, a u kobiety 80 cm; więcej o chorobie oraz sposobach jej leczenia przeczytasz tutaj) - poziom trójglicerydów przekraczający 150 mg/dl - poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu jest znacznie obniżony, tj. u kobiet nie przekracza 50

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

na nadciśnienie i zagrożonych powikłaniami w układzie krążenia, uznaje się wartości średnie poniżej 135/85 mm Hg w ciągu dnia i 120/70 mm Hg w nocy oraz poniżej 130/80 mm Hg w ciągu całej doby. Poza wartościami samego ciśnienia tętniczego przy obliczaniu ryzyka epizodu sercowo-naczyniowego bierze się

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

. Ilość uderzeń serca na minutę jest zależna przede wszystkim od wieku i zwykle, przeciętnie, wynosi: - 110-150 uderzeń na minutę: u płodu i noworodka, - ok. 130 uderzeń na minutę u niemowląt, - ok.100 uderzeń na minutę u dzieci, - ok. 85 uderzeń na minutę u młodzieży, młodych dorosłych, - ok. 70 uderzeń

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Drugi raz, by potwierdzić, że mamy wysokie ciśnienie, już nie pójdziemy, bo nie mamy czasu, zapominamy. Do kolejnej wizyty w przychodni może nas zmusić bardzo zły wynik pierwszego pomiaru lub gorsze samopoczucie. Ale liczenie na to, że organizm ostrzeże nas w porę, jest zgubne, bo nadciśnienie to

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

Pamiętajmy, że czynniki ryzyka nie oznaczają, że będziemy mieć udar mózgu. Oznaczają, że ryzyko powstania udaru wzrasta wielokrotnie i należy temu natychmiast zapobiegać. Oto katalog przyczyn ryzyka udaru mózgu: - nadciśnienie tętnicze krwi - prawidłowe optymalne ciśnienie tętnicze krwi wynosi 120/80 mmHg

Cała prawda o łososiu

Cała prawda o łososiu

potrzebuje ok. 18 mg, a kobieta 27mg. Jedna porcja łososia zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z pierwiastków reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Drugi - usprawnia pracę układu nerwowego, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze. Łosoś - przereklamowana ryba

Jesienne warzywa: co właściwie w nich siedzi?

Jesienne warzywa: co właściwie w nich siedzi?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kartofle są obwiniane za nadwagę, choroby cywilizacyjne czy problemy trawienne. Z pewnością nie zasłużyły na tak złą sławę. Wręcz przeciwnie. Dorodny ziemniak, taki jesienny, waży ok. 100 g. Jego wartość kaloryczna to 80-90 kcal. Niby niemało, jak na warzywo, ale

Aktywność fizyczna: co ty z tego masz?

Aktywność fizyczna: co ty z tego masz?

już po paru tygodniach systematycznych ćwiczeń. Gdy twoje ciało znajduje się w wodzie, oddychanie jest zdecydowanie cięższe niż gdy pozostajesz na lądzie. Dotyczy to zresztą nie tylko oddychania, ale w ogóle poruszania się. Musisz przeciwstawić się ciśnieniu wody, wiec będzie cię to kosztować więcej

Laserem po oczach, czyli jak poprawić wzrok

Laserem po oczach, czyli jak poprawić wzrok

problemów z oczami. Kandydatów do zabiegu dyskwalifikują np. jakiekolwiek zmiany w siatkówce czy patologiczna suchość oka. Ale także jaskra lub jej podejrzenie, bo wysokie ciśnienie w gałce ocznej mogłoby negatywnie wpłynąć na kształt pocienionej przez zabieg rogówki. Poza tym po korekcji nie można

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

, gdy zauważymy u siebie większą skłonność do krwawień, gdy chorujemy na wątrobę lub nerki. Czas protrombinowy Norma - 12-18 s Wskaźnik protrombinowy Norma - 80-120 proc.  Powyżej normy - zmniejszona krzepliwość, np. przy niedoborze witaminy K i uszkodzeniu wątroby

"Przelewanie" w głowie

Od lutego mam dziwne niecykliczne "przelewanie" w głowie (jakby ktoś polał na czubek głowy lepki syrop, który spływa wzdłuż uszu, szyi ,ramion). Trwa to kilka sekund, powtarza się przez 10-15 min. Wydaje mi się, że w tym momencie podwyższa się ciśnienie(~150/96/ tętno 80 - pomiar robiony w czasie

Ból barku promieniujący do głowy.

Mam 80 lat. Od paru dni boli mnie bark i głowa z tyłu po prawej stronie. Ból nasila się przy wstawaniu, podczas leżenia nie jest taki silny. Ból ten ustępuje a po paru minutach pojawia się znowuż. Ciśnienie mam w normie. Nigdy nie miałam takich objawów czy to jest poważne ? Bardzo proszę o

Serce hiperkinetyczne

Mam dobre ciśnienie, przeważnie 120/80 nieraz trochę wyższe 140/90, ale puls w granicach 100-105. Po wysiłku wyższe. Miałam robione badania na tarczycę. Wyszło dobrze, natomiast echo serca wykazało, że moje serce jest hiperkinetyczne. Nie dostałam żadnych leków. Pani doktor powiedziała, że taki

Serce hiperkinetyczne, a wysoki puls

Mam dobre ciśnienie, przeważnie 120/80 czasami trochę wyższe, ale puls mam zawsze wysoki. Przed wysiłkiem 90-95, po wysiłku 110-120. Miałam robione echo serca i okazało się ze mam serce hiperkinetyczne. Proszę napisać, czy powinnam być zaniepokojona wysokim pulsem?Czynność serca nie przekraczająca

Czy picie dużej ilości wody może powodować problemy z sercem?

osobom zdrowym wypijanie 30 ml płyny na każdy kilogram masy ciała. Stąd przy masie ciała np. 80 kg, ilość płynów wypijanych w ciągu doby powinna wynosić 2,4 litra. Nadmiar wody może być szkodliwy w przypadku: - wypijania dużej ilości wody o małej zawartości elektrolitów - powoduje zaburzenia

Re: wyniki, niskie ft3, złe samopoczucie

Tsh 2,05 (0,27-4,2) FT4 33.77% FT3 -3.21% Anty tg 37 (<115) Anty tpo 31,8 (<35) I dodatkowo: Ferrytyna 18,2 (13-150) (już zaczęłam brać żelazo) Wit d3 23,8 (<10, 10-30, 30-100, >100) Wit B12 606 (188-883) Sama morfologia w porządku. USG w kwietniu. Ciśnienie mam 100/60, w

Re: Plastry antykoncepcyjne (Evra) - wskaźnik Pea

U mnie Evra przetrwała 5,5 roku, jednak teraz muszę ją zmienić. Okazało się, że od jakiegoś czasu mam przez nią podwyższone ciśnienie rzędu 150/90. W dniach bez plastra spada do normalnego 123-130/70-80. Od następnego cyklu będę testować Cerazette. Jak nie przejdą to pozostanie mi metoda zwana

Re: Dlaczego rodzice to robią swoim dzieciom? oty

Tabletki z zielonej kawy. I to nie na odchudzanie, ale na nadciśnienie. Serio. Mam męża z nadciśnieniem, walczył z nim od dobrych kilku lat, efekty takie sobie. Tabletki z zielonej kawy obniżyły mu ciśnienie z 150/90 do 130/80 w ciągu kilku pierwszych dni przyjmowania tabletek. Zaczął jeździć

Re: Ciśnienie w 38tc jakie powinno być

ja pod koniec ciązy, od 36 tyg miałam ciśnienie 130/80, wcześniej 120/70. Lekarz powiedział mi, że jak jednorazowo skoczy mi na wysokie np/150 to pierwsze to jazda na IP lub gdy min 2 dni będę miała 140/90. Mierzyłam ciśnienie 3 razy dziennie.Na dodatek puchłam,mimo, że to był listopad. Dziecia

20 lat złe samopoczucie.

Witam mam 20 lat i od jakiegoś czasu dziwnie się czuję , chodzę przemęczony , senny i dosyć często mam bóle głowy i mroczki przed oczami ( mroczki nie są duże ale zawsze ) byłem u lekarza i u lekarza mam ciśnienie 150/85/80p . W domu jak mierze ciśnienie to od 130-150 na 80-90max ciśnienie i puls

Re: Opis choroby dla innych i dla siebie

13 września - czuję się słabo, szumi mi w głowie , mam ogromne skoki tętna, Pomiar ciśnienia w ciągu 10 min. 128/80/128 119/77/109 128/80/79 130/80/67 Wczoraj zrobiłam wyniki i dzisiaj odebrałam: TSH 1,190 norma(02,7-4,20) 23% FT3 3,18 norma (2,30- 4,20) 46% FT4 1,34 norma (1,00-1,60) 56

Re: Zmęczenie i ból oczu

Ciśnienie mam od 125-150/80-85/puls 70-85 Ale mam cały czas dziwne wrażenie że czuje jak mi bije serce na brzuchu i w głowie... wiem to dziwne ale np jak leże na łóżku na plecach to czuje bicie serca... jest to bicie w normie ale dziwnie mi pulsuje ciało brzuch i głowa... co to może być ? miał ktoś

Re: jak szpital na żelaznej w ciągu ostanich mies

Nie wiem jak przy porodzie, ale wiem jak przed porodem... Od 37 tygodnia ciąży jeździłam mniej więcej co 2-3 dzień do szpitala. Nie bez powodu. Ciśnienie miałam straszne: 150/100 i utrzymywało się takie cały czas. Mój ginekolog mówił aby jechać do szpitala gdy ciśnienie będzie powyżej 140

Re: Rozpoczęcie leczenia-pytanie

tego ucisk w sercu, trudnosć ze złapaniem powietrze. Zesztywniały mi bardzo mocno nogi i ręce (głównie lewa). Już miałam dzwonić po pogotowie, ciśnienie skoczyło do 150/100 a zawsze mam 120/80. Napiłam się gorącej herbaty i starałam opanować drżenie. Po 15 minutach atak lekko zelżał ale do teraz czuje

Re: Jak Wasza morfologia?

. Czosneczek z mlekiem ;) A ja się w ogóle źle nie czułam. Ot tak zmierzyłam u rodziców i wyszedł mega zły wynik (150/80). zdenerwowałam się, ale potem uspokoiłam, że może z aparatem coś nie tak. A potem wczoraj na wizycie położnej powiedziałam - i się potwierdziło. Teraz to już się panicznie boję mierzenia

Audi 80

cm? 150 przy 5750 obr./min 225 przy 3500 obr./min 9,3 s 212 km/h 2.8E 1991 – 1995 V6-12v DOHC(wtrysk wielopunktowy VAG MPI MFI-s) AAH 2771 cm? 174 przy 5500 obr./min 250 przy 3000 obr./min 8,0 s 220 km/h 2.0E Quattro 1991 – 1994 R4-8v SOHC(wtrysk wielopunktowy Bosch Digifant MFI-i) ABK

Ciśnienie tętnicze

do aorty, w tętnicach panuje najwyższe ciśnienie, wynoszące zazwyczaj u zdrowego dorosłego człowieka od ok. 90 do 135 mmHg (zazwyczaj 110–130); w chwili rozkurczu – jest najniższe, np. od ok. 50 do 90 mmHg (zazwyczaj 65–80). W praktyce medycznej, do oceny stanu zdrowia badanej osoby

MZ ETZ 150

MZ ETZ 150 – motocykl produkowany w latach 1985 – 1991 w Zschopau, będący następcą modelu TS 150.Równolegle z tym modelem produkowano mało popularny w Polsce model MZ ETZ 125. Podwozie Konstrukcja ramy - Grzbietowa, spawana ze stalowych belek Zawieszenie przednie - Widelec teleskopowy

Škoda 150

moc maksymalną 55 KM przy 3500 obr./min. Spalający około 16 - 18 litrów paliwa na 100 km pojazd mógł osiągnąć maksymalną szybkość rzędu 80 km/h.Łącznie wyprodukowano 182 egzemplarze tego modelu.Po II wojnie światowej samochód ten był wytwarzany na licencji pod markami Aero 150 oraz Praga 150.

Cessna 150

w Reims posiadały silnik Rolls Royce O-240-A o mocy 130 koni mechanicznych (97 kW). Silniki Cessn 150 są przystosowane do paliwa ołowiowego AVGAS, w wersji 80/87 (barwionego na czerwono) lub w bardziej dziś popularnej wersji 100LL (barwionego na błękitno).Wersjami o najlepszych osiągach są 150B i 150

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!