Wszystko o:

alat i aspat u dziecka

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

regeneracja wątroby, a także jej naturalne zapasy, sprawiają, że bezkarnie (dla własnego zdrowia) wątrobą można się podzielić. Tzw. przeszczepy rodzinne z wielkim powodzeniem przeprowadzane są wspólnie przez zespół z Centrum Zdrowia Dziecka i Centralny Szpital Kliniczny przy ul. Banacha w Warszawie

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

badań możemy również poprosić o sprawdzenie, jak funkcjonuje nasza wątroba. Proste badanie stężenia we krwi enzymów wątrobowych - aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej (AlAT i AspAT) - pozwala ocenić, czy nasza wątroba nie została uszkodzona np. przez nadmiar alkoholu. AlAT i AspAT Norma

Wątroba i jej wrogowie

Wątroba i jej wrogowie

wątroby.Co powinno zaniepokoićNieprawidłowe wyniki badań wątroby: AlAT i AspAT - enzymy wątrobowe: norma - poniżej 40 IU/l. Bilirubina: norma - 0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l). Utrzymujące się przez długi czas objawy: osłabienie, bóle stawowe i mięśniowe lub świąd skóry, brak apetytu, nudności, czasami objawy

Polka na badaniach

Polka na badaniach

) -wynik prawidłowy 140-199 mg/dl (7,8-11 mmol/l) - nieprawidłowa tolerancja glukozy 200 mg/dl (11,1 mmol/l) lub powyżej - cukrzyca Poziom poszczególnych składników krwi odpowie nam na pytanie, jak funkcjonują nasze narządy wewnętrzne. Wątroba AlAT i AspAT - enzymy wątrobowe - aminotransferaza alaninowa

Wyniki badań - bilirubina

chodzi o bilirubinę całkowitą) i AspAT są w granicach normy. Poziom AlAT przekracza górną granicę normy, co często jest objawem przewlekłych chorób wątroby. Wśród potencjalnych przyczyn takiego stanu mogą być m.in. WZW B, WZW C, stłuszczenie wątroby, lekopochodne uszkodzenie wątroby lub

Zawroty głowy, omdlenia

Wiek 19 lat. Mężczyzna. Od długiego czasu występują częste zawroty głowy (nawet codzienne, raz dziennie), wcześniej również omdlenia, sporadyczne bóle głowy. Waga jest w normie. Dwóch neurologów nie wykryło niczego. Ostatnio robione badania: Morfologia, OB, ALAT, ASPAT, Trójglicerydy, cukier

Ból brzucha po prawej stronie

obserwować skórę w poszukiwaniu zmian skórnych, szczególnie o charakterze pęcherzyków.W określeniu najbardziej prawdopodobnej przyczyny Pani dolegliwości niezbędne jest przeprowadzenie przez lekarza badania przedmiotowego oraz wykonanie podstawowych badań (USG jamy brzusznej, morfologia, CRP, AspAT, AlAT

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Leczenie zespołu policystycznych jajników (PCOS)

: * Testosteron 75,40 norma 20-40 *SHBG 41,60 norma 19,80 - 155,20 * Prolaktyna 40,29 norma: 4,79 - 23,30 * DHEA-SO4 522,50 norma: 8,60 - 493,60 A to wyniki wątroby po PÓŁ ROKU YASMINELLE : ASPAT 89,1 norma 5,0 - 38,0 ALAT 133,3 norma 5,0 - 40,0 Mój organizm bardzo źle znosi tabletki

Re: Aspat 53, 7u/l alat 60 u/l dziecko 6 tyg. Pom

Witam, stwierdzono aspat, alat 200! u dziecka 8 tygodniowego! Co to znaczy???? Jestesmy przerazeni!!!!

Re: przeciwciała CMV igg

:( robiliśmy badania usg głowki - w normie, dno oka w normie, aspat,alat w normie, sluch ppo urodzeniu w normie. Do jakiego wieku cmv zagraza dziecku? Vede wdzieczna z całego serca za odpowiedz...

Re: dr Beata Romanowska

opieka, tylko zostawieni sami sobie, dopiero jak dostałam się do dr OPOKI to "ruszylo" do przodu. Skierowala mnie na 1 biopsje do lekarza, żeby ocenic stan wątroby, potem powiedziała ze jeśli chce mieć 2 dziecko to nie będziemy się leczyc, tylko kontrolować.Przez cala ciaze kontrolowala mi alat

Re: Słabe przyrosty - czy powinnam zakonczyc kp??

i aspat - lekko podwyzszone, ale to ponoc norma do pewnego wieku u dziecka, wiec nie ma sie czego przyczepic, USG brzuszka - ok. Nie wiem jakie badania czy testy mozna by jeszcze wykonac, zeby ew. cos wykluczyc.

wymioty, zatoki, węzły chłonne

dzień biała) spływa. Zaleciła płukanie nosa, syrop jovesto i sulfarinol. Martwią mnie jednak te węzły chłonne. Czy mogą być powiększone ze względu na zatoki? Dzisiaj pobraliśmy krew małej na morfologię, rozmaz crp, ALAT, ASPAT, cukier, TSH. Dodam, że mała ma wycięty 3 migdał, refluksu nie stwierdzono

Re: Pytanie o PCR

wbc, aspat,alat i inne Czy wyniki krwi mogą mieć związek z CMV? Czy to normalne u niemowlaka (bo tak wyczytałam na internecie, ze mogą odbiegać od normy). Tak się martwię o mojego synka:( Jestem bardzo wrazliwa osoba i ciężko mi myslec trzeźwo. Wiem ze jeszcze nic nie wiadomo bo dopiero po PCR będzie

Re: Niedobór witaminy d3 a cechy autystyczne

są ok, aspat , alat ok a d3 nie mam gdzie w Poznaniu zbadać mój syn ma sporo zachowań autystycznych i zaburzony rozwój mowy jakiej firmy D3 zazywacie?

Re: problemy jelitowe..problemy rozwojowe...dorad

kupę badać będę napewno w kierunku grzybów nie wiem co jeszcze z krwią mam robić :crp,alat,aspat,kreatynina,mocznik,tsh,cholesterol ? sód,potas,wapno ? zawsze mi sie wydawało że poziom wapna zależy od wzrostu dziecka...mój ładnie rośnie,obecnie ma 100cm i niespełna 3 lata (my mamy 178 i 183cm)

Re: Aspat 53, 7u/l alat 60 u/l dziecko 6 tyg. Pom

witam ! Moj syenk tez ma 6 tygodni , ma ASPAT 129 i AIAT 70 , bilirubina 7,17 - bardzo prosze o pomoc . Co oznaczaja te wyniki ???????

Aspat 53, 7u/l alat 60 u/l dziecko 6 tyg. Pomocy

Witam, w ciazy przechodziłam cytomegalie po porodzie moja córcia miała wyniki badań' CMV IGG 29U/ML IGM UJEMNY ALAT 17 IU/L ASPAT 41 IU/L TERAZ MA 6 TYG. I NIE CHCA JEJ ZASZCZEPIC BO MA ZŁE WYNIKI ALAT 53,7 U/L ASPAT 60U/L CMV IGG 15 IGM 0,04 PROSZE O POMOC CO MAM ZROBIC gdzie sie

Aminotransferazy

Aminotransferazy, transaminazy – grupa dwóch organicznych związków chemiczych: aminotransferazy asparaginianowej (AspAT) i aminotransferazy alaninowej (AlAT). Są one enzymami uczestniczącymi w metabolizmie aminokwasów u zwierząt. Katalizują transaminację grup ?-aminowych z ?-aminokwasów na ?

Wskaźnik de Ritisa

Wskaźnik de Ritisa – określa stosunek poziomu (aktywności) aminotransferazy asparaginianowej (AspAT) do poziomu aminotransferazy alaninowej (AlAT), najczęściej wyrażonych jako wielokrotność górnej granicy normy (która może być różna, zależnie od metody oznaczania i konkretnego laboratorium

Aminotransferaza asparaginianowa

AspAT jak i AlAT mogą być: martwica mięśnia serca (zawał mięśnia sercowego, pourazowe uszkodzenie m. serca np. po zabiegach kardiochirurgicznych) choroby wątroby (zapalenia wątroby niezależnie od etiologii) uszkodzenie mięśni szkieletowych (urazy, dystrofia mięśniowa, rabdomioliza w przebiegu zatruć

Transaminacja

te zachodzą według wzoru: ?-aminokwas + pirogronian ? ?-ketokwas + alanina (katalizator: (AlAT) aminotransferaza alaninowa) ?-aminokwas + szczawiooctan ? ?-ketokwas + asparaginian (katalizator: (AspAT) aminotransferaza asparaginowa) ?-aminokwas + ?-ketoglutaran ? ?-ketokwas + glutaminian (katalizator

Aminotransferaza alaninowa

-alaniny na ?-ketoglutaran z wytworzeniem kwasu pirogronowego i L-glutaminianu. Jest często wykorzystywany w diagnostyce chorób wątroby i dróg żółciowych.Przyczyną wzrostu aktywności AlAT jak i AspAT mogą być: martwica mięśnia serca (zawał mięśnia sercowego, pourazowe uszkodzenie serca np. po zabiegach

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!