Wszystko o:

alergia na mleko jogurt

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Pij tylko mleko?

Pij tylko mleko?

i tak.Fakt czwarty: alergia nie jest tak powszechna, jak się sądziTo mit, że alergie pokarmowe, w tym na białka mleka krowiego, występują bardzo często. W praktyce dotyczą zaledwie ok. dwóch procent populacji. Osoby rzeczywiście uczulone na te białka nie mogą nie tylko pić mleka, ale w ogóle

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym). Bez nabiału też da się zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wapnia (patrz: obszerna tabela na końcu: tam zawartość wapnia w warzywach, pieczywie, orzechach, etc.), chociaż jest to bardziej skomplikowane. Taki wapń bywa też gorzej

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

codziennej aktywności fizycznej 3. Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem. 5. Mięso spożywaj z umiarem. 6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią lub z alergią na gluten. Doskonale sprawdza się w diecie osób uczulonych na rośliny strączkowe, jajka czy orzechy . Po drugie - dla skóry Mimo tak szerokiej gamy substancji odżywczych to nie im zawdzięcza swoją szczególną pozycję. To obecność skwalenu

M jak mleko

M jak mleko

pozostałych w wieku powyżej 3 lat, którym picie mleka może szkodzić, większość ma po prostu kłopoty z trawieniem laktozy (cukru obecnego w mleku). Te dzieci mogą jeść produkty z mleka fermentowanego (kefir, jogurt, maślankę, sery), w których laktozę rozkładają bakterie. Poważniejszą sprawą jest alergia na

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

, które jedzą produkty ze wszystkich grup. W przypadku np. wegetarian czy osób z alergią (m.in. na mleko krowie) wyglądają one nieco inaczej. Dziękujemy za pomoc w realizacji materiału Poradni Dietetycznej "JeszFresh" w Warszawie

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

dopuszczony w niewielkiej dawce u osób na diecie bezglutenowej). Polski owies nie jest jednak czysty (zanieczyszczenia to inne zboża), stąd w przypadku osób chorych na celiakię (in. choroba trzewna) wciąż obowiązuje nakaz jego eliminacji z diety. Zarazem u osób z alergią na gluten (to nie to samo, co trwała

Dieta Willetta, czyli obraz po rewolucji

Dieta Willetta, czyli obraz po rewolucji

wszelkich produktów zawierających mleko (nawet przetworzonych, a także tych, gdzie szkodzące białko jest jedynie domieszką), w drugim jednak wystarcza rezygnacja z mleka słodkiego. Jogurty, kefiry czy maślanka nie prowadzą już do przykrych dolegliwości. Warto pamiętać, że "prawdziwa" alergia na

Bezcenna droga mleczna

Bezcenna droga mleczna

naukową. Weźmy ostatnie badania: okazuje się, że dzięki mleku kobiety są szczuplejsze. Badania przeprowadzone na prawie 3 tys. młodych kobiet wykazały, że te, które nie spożywały zalecanej dawki wapnia z produktów mlecznych, miały o 15 proc. częściej nadwagę niż te, które piły mleko, jadły sery i jogurty

Atopia

Atopia

) poprzez wpływanie na żywienie dziecka? Odpowiedź: Tak, mimo iż wysoce restrykcyjne diety nie wykazały skuteczności leczniczej, istnieje kilka metod dietetycznych mogących poprawić stan skóry lub zapobiec objawom atopii. Atopia, czyli stan predyspozycji do alergii, w wieku dziecięcym objawia się przede

Alergia na nabiał?

U mojej córki stwierdzono nietolerancję na białko mleka krowiego. W pierwszym miesiącu życia -wodniste tryskające stolce po Bebilonie- zmiana na Nutramigen i natychmiastowa poprawa, późniejsze prowokacje różnymi mlekami modyfikowanymi nie będącymi hydrolizatami -powrót zielnych biegunek. Dziś

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Calcium a ciąża

zapotrzebowanie na wapń organizmu kobiety ciężarnej.Najlepszym, naturalnym źródłem wapnia jest nabiał, szczególnie mleko, jogurt i żółty ser. Dla przykładu w 100g jogurtu znajduje się ok. 150mg, a w 100g żółtego sera ok. 800mg wapnia. Warto pamiętać, że produkty o niskiej zawartości tłuszczu zawierają tyle samo

Re: Jakie mleko HA na początek?

Nie bardzo rozumiem co oznacza wychodzenie z alergii. Daj po prostu dziecku coś z mlekiem np. jogurt naturalny i sprawdź jak zareaguje. Bebilon pepti jest mlekiem dla dzieci z alergią, mleka HA podaje się dzieciom gdzie alergia nie występuje ale jest ryzyko. Poza tym lekarka nie powiedziała jakie

odrzucenie mleka - 16 miesięcy

wskazówek alergologa. Mogę próbować z innymi mlekami, ale nie wiem czy to nie spowoduje powrotu alergii... Czy w tym wieku mogę podać mannę lub płatki owsiane na mleku krowim? Czy mogę podawać zwykłe jogurty - na razie je te ze słoiczków?

Re: Jogurt naturalny

a mleko modyfikowane to niby na czym jest - też na mleku krowim przeca! Mój syn zaczyna 11 miesiąć, miał nietolerancję pokarmową m.in. nabiał /nie myliś z alergią/ i w zeszła środę pediatra powiedziała, że najwyższa pora spróbować u niego właśnie z jogurtem. Tylko trzeba poszukać wg. niej jogurtu

Re: jogurt i makaron dla niemowlaka

? Nie pamiętam dokładnie kiedy można zacząć dawać. Ja mojej zaczęłam dawać jak miała 10 miesięcy, wcześniej nie, bo miała podejrzenie alergii na mleko i dawałam jej właśnie naturalny. -- http://lb2m.lilypie.com/EFEHp1.pnghttp://lmtm.lilypie.com/r0pBp1.png

Śluz i nitki krwi w kupce

;nowego". Do glowy przychodzi mi alergia na mleko krowie, ale od poczatku karmienia dodawalam troche mleka do kawy, czasem zjadlam jogurt, bo generalnie za nabiałemnie przepadam i kupki byly ok. Jutro zadzwonię do pediatry, ale na wizyte i tak nie dam rady sie umowic bo do konca tygodnia jestem u teściów 350km

Re: Sprawdzony sposób na picie mleka modyfikowane

> No i najważniejsze: 9-miesięczniak nie potrzebuje mm, możne spokojnie dostać ke > fir lub jogurt. Mój 1,5 roczniak do tej pory jest na MM pitym w dużych ilościach. Na kefir, jogurt, jajko i inne proponowane przez Ciebie produkty ma alergię. Dobrze, ze mleko modyfikowane toleruje bez

Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy

jagus84 napisała: > Nie pije mleka od 4 miesiąca życia. Jadał kaszki. Mleka nie wypija za Chiny Lu > dowe. Kakao nie, jogurt nie, no generalnie nienawidzi mleka. Nawet na śpiocha. > Jadł kaszki na mm. Za namową lekarza wprowadziłam kaszki na krowim. I może dlat > ego? > Obecnie je

Re: Mleko cichy morderca?

Mleko szkodzi osobom z alergią oraz osobom, które nie posiadają genu odpowiedzialnego za trawienie mleka (np. wielu Azjatów). W tym drugim przypadku nie szkodzą niektóre przetwory mleczne, jak np. jogurty; nie szkodzi też mleko matki, bo ma nieco inny skład niż krowie czy kozie. Osobom posiadającym

Re: Znów problemy natury alergicznej

- mleko ok, gluten podwyższony, a w testach na alergie opoznioną odwrotnie - mleko podwyższone, a gluten ok. Do tego co inny alergolg, immunolog czy gastrolog to inna opinia o testach. Gdyby nie autyzm, to już dawno dawałabym młodemu gluten i mleko bo oprocz niedowagi i lekkiej wysypki po jogurtach nie

Re: Mleko cichy morderca?

niezależnie od tego co Ci pomogło -super wierzę ze mleko szkodzi osobom, które maja nietolerancję laktozy lub alergie itd. natomiast w zaśluzowanie nie wierzę - dlatego ze sama jem dużo produktów mlecznych (naprawdę dużo - właściwie to jeden z głównych skłądników mojej diety - uwielbiam żółty ser

Mleko

zagęszczania mleka opanowali już w XIII wieku Mongołowie. Wykorzystanie mleka zwierząt domowych przez ludziZ powodu nietolerancji laktozy początkowo w historii ludzkości mleko wykorzystywano tylko do wytwarzania produktów zawierających mało laktozy takich jak masło, jogurt, sery. Przypuszcza się, że mutacja

Jogurt

Jogurt (z tur. yo?urt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku. Otrzymywany jest z mleka, w którym przez 4–7 godzin w temperaturze 42–45 °C rozwijają się bakterie termofilne z gatunków

Alergia

Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa – zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne. EtiopatogenezaRozwój choroby zależy zarówno od czynników dziedzicznych (atopia), usposabiających do ujawnienia się objawów

Nabiał

Nabiał – kategoria produktów spożywczych obejmująca: mleko, wszystkie produkty pochodzenia mlecznego oraz jajka. Przykłady nabiału: ser twaróg, serek homogenizowany jogurt kefir śmietana maślanka

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!