Wszystko o:

źródła białka

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz!

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz!

dość, że poprawią nastrój, to mają dobry wpływ na wygląd skóry i włosów, a nawet poprawiają pamięć. Soja to fitoestrogenowa bomba, ale są i inne dobre źródła: rośliny strączkowe, szpinak, otręby owsiane, słonecznik, brokuły, szparagi. Więcej o soi Więcej o strączkach Dla mocnych kości Soja zawiera

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

niż w przypadku węglowodanów czy tłuszczów. Są różne źródła białek. Za najlepiej przyswajalne przez organizm uchodzą te pochodzenia zwierzęcego. Zaleca się sięganie po chudy drób, wołowinę czy ryby (podroby nie są tak bogate w białko). Dietetycy chwalą także jajka - zawartymi w nich zestawieniu

Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek

Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek

fosforu w organizmie. Wniosek jest oczywisty - osoby z przewlekłymi chorobami nerek muszą uważnie kontrolować produkty, które spożywają, bacząc na to, ile białka i fosforu jest w nich zawartych. Wegetariańskie źródła białka wydają się być bardziej bezpieczne.

Wrzody żołądka lub dwunastnicy, a dieta

Wrzody żołądka lub dwunastnicy, a dieta

gastroenterolog. W ten sposób jest szansa na skuteczną terapię i brak groźnych powikłań (więcej na ten temat ). Po spełnieniu tych kryteriów można skupić się na tym, co już możemy zrobić sami, w domu, by wspierać leczenie. Co jeść? - Właściwe białka to podstawa. Chociaż zasadniczo potrawy obfitujące w aminokwasy

Siarka

Siarka

wskazań co do dobowego zapotrzebowania na siarkę jak również nie spotyka się chorób związanych z jej niedoborem. Źródła: Białka pochodzenia mięsnego Jaja Mleko Czytaj także: Nikiel Potas Flawonoidy, samo dobro prosto z natury Kapsaicyna, ogień prosto z natury Saponiny

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nie lubisz czereśni? To prawie tak, jakbyś nie lubił kremówek. A przecież te pierwsze są w dodatku zdrowe. I nieprawdziwe są opinie, że na uwagę zasługują tylko ze względu na zawartość białka - znaczy te, które są robaczywe. Minerałów moc? Ponoć jest ok. pół tysiąca odmian czereśni: od bladych

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

węglowodanów - z drugiej. Na jakie źródła białka warto skusić się na diecie? Dietetycy polecają jajka, wspomniany już drób i ryby - także te tłuste (zawierają głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe). Nie idź na to! "Kiedy ludzie omijają posiłki, wydaje im się, że oszczędzają kalorie" - podkreśla

Dieta antynowotworowa nie jest dietą cud

Dieta antynowotworowa nie jest dietą cud

krok. Dobranie diety do konkretnej osoby wymaga już mapy genetycznej. Każdy z nas potrzebuje bowiem innych składników odżywczych. Niektórym bardziej brakuje białka zwierzęcego, inni nie trawią substancji znajdujących się w owocach czy warzywach, jeszcze inni cierpią z powodu alergii lub nietolerancji

Orzechy - mają w sobie to coś

Orzechy - mają w sobie to coś

szok. Okazuje się, że garść orzechów to nie tylko solidna porcja białka, minerałów czy witamin, ale przede wszystkim tłuszczu. To kaloryczna bomba. Bywa, że porcja orzechów mieszcząca się w twojej dłoni dostarcza ci kilkaset kilokalorii. Chyba jest się czego bać? Niezupełnie. Tłuszcze z orzechów to

Sprzymierzeńcy coraz dłuższej młodości - wierzyć czy nie?

Sprzymierzeńcy coraz dłuższej młodości - wierzyć czy nie?

Aż 1/3 białka w ludzkim organizmie to właśnie naturalny kolagen, a dokładniej jego 20 rodzajów. W każdym razie taki jest stan pożądany. Kolagen kojarzymy głównie ze skórą (stanowi aż 70% jej białek), a tymczasem bez jego odpowiedniej ilości niemożliwa jest prawidłowa praca wielu narządów, choćby

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Składniki mineralne tworzą około 4% masy ciała człowieka. To 46 różnych składników, w tym 30 uznaje się za niezbędne. Tak, jak zróżnicowane są ich źródła, tak i nasza dieta musi być urozmaicona. Oczywiście, znajdziemy je i w gotowych preparatach mineralnych, którymi niejednokrotnie próbujemy

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

;lepsze", powszechne źródła najgorszego tłuszczu świata. W tłuszcze trans obfitują wszelkie produkty cukiernicze (chrupki, słone przekąski, słodycze), dania typu fast food, a nawet zupki z torebki i potrawy usmażone na oleju w domu. W niewielkich ilościach nie są groźne. O niskiej, bezpiecznej

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

produktami zbożowymi czy owocami. Tymczasem to tylko część prawdy. Cukier prosty nie musi być biały, a produkt, który w niego obfituje, nie musi być nawet słodki. Kiedy opychamy się ciasteczkami i cukierkami, jeszcze mamy świadomość, że to źródła tych "niedobrych" cukrów. A co, kiedy jemy bułeczki

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

kontrolujących jego stężenie. Bo jak tu ją kontrolować, skoro przede wszystkim stanowi składnik innych substancji (białek, witamin) i nie spożywamy jej solo, a właśnie wbudowaną w inne substancje. To dla nich przewidziano różnorakie normy. Niedobory siarki zwykle łatwo dostrzec. Przede wszystkim jej niedobór

Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?

Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?

Skończyły się czasy, gdy tłuszcze były w powszechnej świadomości tylko złe, węglowodany uznawano za najbardziej szlachetne paliwo, a białka można było jeść bezkarnie. W zdrowym żywieniu nie obowiązują proste recepty. W dodatku nie można racjonalnego jadłospisu zbudować wyłącznie na tych trzech

Jabłka - 10 powodów, dla których warto je jeść

Jabłka - 10 powodów, dla których warto je jeść

przy tym dużą, często niszczącą aktywność chemiczną. Utleniają każdy związek, z którym nawiążą kontakt. W organizmie człowieka atakują związki, których cząsteczki mają podwójne wiązania, czyli wszelkie białka, kwas dezoksyrybonukleinowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład błon komórkowych

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

, tłuszczów i białek przez organizm i do uwolnienia powstałej na skutek procesów metabolicznych energii. Bierze udział w regulacji poziomu cukru we krwi. Syntetyzowana z tryptofanu - naturalnego posłannika dobrego nastroju   Organizm potrafi ją jako jedyną witaminę z całej rodziny B, zsyntetyzować z

Jagody goji - na pewno wiesz, co jesz?

Jagody goji - na pewno wiesz, co jesz?

, cenne białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń - to kolejne "skarby". Sęk w tym, że bardzo trudno ustalić, ile ich jest. Rozbieżności nawet na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom", tworzonym przez sprzedawców, ale i

Cynk

Cynk

. Zapotrzebowanie Niemowlęta Od urodzenia do 1roku życia 5mg dziennie Dzieci Od roku do 10 lat 10 mg dziennie Chłopcy i mężczyźni 15 mg dziennie Dziewczęta i kobiety 12 mg dziennie Kobiety w ciąży 15 mg dziennie Kobiety karmiące 19 mg dziennie Źródła Produkty bogate w białko Mięso Drób Produkty pełno pszenne

Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości

Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości

. Działają przeciwbakteryjnie, więc i przeciwzapalnie.Ogranicz:kawę i mocną herbatę, bo w nadmiarze sprzyjają odwodnieniu. Alkohol sprzyja podrażnieniom dróg moczowych. Ustal z lekarzem, ile białka zwierzęcego (pochodzącego z nabiału i mięsa) możesz bezpiecznie jeść. Białko, chociaż jest cennym budulcem

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

piszczy? Zostań naszym fanem na Facebooku! Witaminy z grupy B to stosunkowo liczna i w pewnym stopniu zróżnicowana grupa. Role w organizmie czy źródła w pożywieniu poszczególnych jej członków niekoniecznie się pokrywają. Niektóre z nich znamy pod innymi nazwami takimi jak kwas foliowy (inaczej witamina B9

Ból brzucha w prawym boku - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

jest więcej niż prawdopodobna. To, że my odczuwamy ból w różnych miejscach, nie oznacza jednak, że precyzyjne badanie nie pozwala znaleźć jego prawdziwego źródła. Często jednak lekarz zleca parę badań, by rozwiać wątpliwości. Morfologia z rozmazem krwinek białych zwykle daje odpowiedź czy to

Galanina winna otyłości?

tajemnice galaniny. Wiadomo już, że galanina wpływa na motorykę przewodu pokarmowego i czynność zewnątrzwydzielniczą trzustki, czyli wydzielanie soku trzustkowego, odpowiedzialnego choćby za trawienie białek, cukrów i tłuszczów. Odkryto, że oddziałuje też na funkcję układu sercowo-naczyniowego, proces

Nie bądź przedwcześnie wapniakiem: pamiętaj o wapniu

błędy. Nie dość, że musimy organizmowi dostarczyć sam wapń i witaminę D, to jego odpowiednie przyswojenie oraz przetworzenie zależy jeszcze od odpowiedniej ilości białka w organizmie, a także fosforu. Chociaż zapotrzebowanie na fosfor jest spore (u nastolatków nawet 1250 mg dziennie, u dorosłych ok. 700

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Każdego dnia twoja wątroba wypełnia ponad 500 różnych funkcji w organizmie. Wydziela żółć, substancję warunkującą trawienie tłuszczów oraz wchłanianie witamin A, D, E, K. Wątroba przekształca składniki pokarmowe w energię. Odpowiada za syntezę białek, reguluje poziom

Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami

sprawdzonego i jawnego źródła. Do bułki trafiła bądź z rodzimej polskiej hodowli, bądź z odległej Argentyny czy Brazylii. Wśród smakoszy dyskusje nad wyższością cudzego nad naszym i odwrotnie wciąż trwają. Różnice zdecydowanie widać w cenie - za mięso zza oceanu zazwyczaj trzeba słono zapłacić. Niezależnie od

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

kolagenu i elastyny, białek tkanki łącznej odpowiedzialnych za jej sprężystość i gładkość. Jest to ważne o tyle, że wraz z wiekiem nasze zasoby tych białek uszczuplają się, zaburzona zostaje struktura biochemiczna. Skóra po naciągnięciu coraz wolniej wraca do swych pierwotnych kształtów, coraz bardziej

Alkohol metylowy - jak nie dać się otruć?

zainteresowania mediów i opinii publicznej? Uświadamiamy sobie bowiem, że problem nie dotyczy jedynie osób świadomie kupujących alkohol z nielegalnego źródła czy z problemem alkoholowym. Niemal każdy, kto pije wódkę i inne mocne trunki, jest zagrożony. Nie pomaga banderola Główny Inspektor Sanitarny przestrzega

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

, czyli niewiele mniej niż 0,5 kg ziemniaków z wody (to około 380 kcal). Kartofle same w sobie są bardzo zdrowe: zawierają dużo sycącej skrobi, a także, co mniej oczywiste, wartościowego białka roślinnego. Zapewniają organizmowi dostawę minerałów, m.in. wspomagającego mięśnie i obniżającego ciśnienie

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

, dostarczając równocześnie pożywne białka i ważne minerały. Pomocne wzmocnienie Dzięki cynkowi lepiej funkcjonują nasze zmysły, poprawia się odporność, wzmacniają włosy i paznokcie. Fosfor to ważny budulec kości i zębów, a jod niezbędny regulator gospodarki hormonalnej. Zatem: nie żałuj sobie homarów, krewetek

Wapń

ciąży i karmiące piersią: 1200 mg dziennie. Dobre źródła wapnia: Produkty nabiałowe, Warzywa zielone z wyjątkiem szpinaku, buraki, Ryby w puszkach (sardynki, szprotki), zjadane wraz z ościami. Najłatwiej przyswajany jest wapń ze źródeł zwierzęcych. Niedobory Objawy niedoborów: opóźnienie wzrostu

Wirus HIV plus geny powstrzymały chorobę

- odpowiada za produkcję białka ALD. Odgrywa ono kluczową rolę w usuwaniu z organizmu tzw. długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Gdy białka nie ma, kwasów tych gromadzi się za dużo i uszkadzają osłonkę mielinową, która otacza włókna nerwowe. Następuje blokada w przepływie sygnałów między neuronami

Receptory

Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kiosku Receptory komórkowe Występują licznie we wszystkich komórkach. Mogą występować w postaci dużych białek

Cukier

posiłkami, ale na produkty, które zapewnią ci zdrowie tj. niskotłuszczowe mleko i inne źródła wapnia. Często pij wodę. Czytaj także: Cukier postarza skórę! Fruktoza: tuczy czy nie? Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść? Najpopularniejsze napoje lata! Wiesz, co pijesz? Dwa dni diety

6 kroków do odporności

zabrakło w niej warzyw i owoców (także soków i mrożonek), produktów pełnoziarnistych, olejów roślinnych i ryb - bo to bezcenne źródła witamin oraz mikro- i makroelementów (głównie żelaza, cynku, selenu i magnezu) walczących z wolnymi rodnikami. Konieczny jest też nabiał, a zwłaszcza jogurty oraz napoje

Żelazo

całym organizmie, bez żelaza nie było by to możliwe. Mioglobina odbiera tlen od krwinek czerwonych i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc , skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek

Bezcenna droga mleczna

mlecznego, które razem ułatwiają jego przyswajanie. Mleko tzw. 0 proc. tych witamin nie ma, bo one rozpuszczają się w tłuszczach. Dlaczego mleko odtłuszczone jest lepsze niż tłuste?Dlatego że mleko nie musi stanowić głównego źródła tłuszczu. Ma dostarczyć białka i wapnia. Tłuszcz w codziennej diecie

Jeśli orzechy, to włoskie!

układem krążenia, generalnie wszelkich procesów związanych z przedwczesnym starzeniem. Zalecana dzienna dawka orzechów włoskich, by spełniły swoją rolę ochronną, to siedem orzechów. Orzechy włoskie zapobiegają też kamicy żółciowej i cukrzycy typu 2. Zawierają tak cenne białko, że może być ono

Rak jądra, prostata i problemy z erekcja

badać prostatę Po 50. roku życia każdy mężczyzna powinien raz do roku poddawać się badaniu urologicznemu. W jego skład wchodzą: badanie prostaty palcem przez odbyt i oznaczanie we krwi stężenia tzw. PSA (białka produkowanego przez prostatę, którego ilość podwyższa się w przebiegu jej chorób). Gdy w

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

nas części cennych składników odżywczych, wśród metod obróbki termicznej należy do najlepszych. Woda zawiera pierwiastki neutralizujące wiele szkodliwych substancji. W gorącej wodzie białko się ścina, skrobia pęcznieje, a to sprawia, że łatwiej nam przyswajać składniki odżywcze. Wprawdzie gotowanie