Wszystko o:

witaminy

podpis główki

Witaminy

Witaminy to związki organiczne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Nie są źródłem energii ani strukturalnym składnikiem tkanek, jednak dzięki nim organizm ma możliwość prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz przebiegu wszelkich procesów metabolicznych. Muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, gdyż organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie.

Nawet niewielkie niedobory witamin mogą być przyczyną różnego rodzaju zaburzeń oraz zwiększać ryzyko występowania tzw. chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożycie (przedawkowanie) niektórych z nich może być również szkodliwe dla zdrowia.

Witamina D3 - witamina życia

Witamina D3 - witamina życia

Nieodpowiednia dieta, położenie geograficzne oraz styl życia polegający na długotrwałym przebywaniu w pomieszczeniach (ekspozycja na słońce jest jednym z podstawowych mechanizmów powstawania witaminy D) i stosowanie filtrów - to niektóre czynniki powodujące niedobór witaminy D. Jak podają eksperci

Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)

Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Najczęściej diagnozuje się niedobory witamin A, B, C, D, E oraz K. W przypadku niedoboru witaminy A obserwuje się łamanie paznokci, kłopoty z widzeniem, bóle oczu oraz zmiany skórne. Brak witaminy B objawia się zajadami, szorstką skórą, osłabieniem, czasem daje

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Spośród innych olejów wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości lub urody, m. in. ze względu na właściwości opóźniające starzenie komórek. Choć za jej pomocą raczej nie uda nam się cofnąć czasu, to może ona sprawić, że nasza skóra stanie się bardziej gładka i elastyczna

Witamina B6 w zastrzykach

Witamina B6 w zastrzykach

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Witamina B6 zbudowana jest z sześciu organicznych związków chemicznych. Rozpuszcza się w wodzie i aktywuje wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Jednym z ważniejszych zadań witaminy jest uczestnictwo w przemianie aminokwasów, tłuszczów oraz

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

sałata maślana. Bez względu na to, którą lubimy najbardziej regularne "przemycanie" sałat do codziennych posiłków zapewni pożądaną dawkę witamin. Natomiast dzięki niewielkiej kaloryczności cieszy się dużym uznaniem wśród osób odchudzających się czy stosujących dietę. W 100 g sałaty znajdziemy

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Na co działa? Dba o prawidłowe działanie układu nerwowego. Chroni nas m. in. przed problemami z pamięcią, koncentracją i uwagą. Łagodzi rozjuszone od stresu emocje. To na dobry początek. Co jeszcze zawdzięczamy witaminie B1, zwanej także tiaminą? Jest konieczna do metabolizmu węglowodanów. Co to

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Podgrzewasz? W tym, co jesz będzie mniej beta karotenu i więcej likopenu Generalnie wiadomo: najzdrowsze są surowe warzywa i owoce. Brak obróbki termicznej to mniejsze straty witamin. Jednak nie wszystkich. Niektórych składników zdrowotnych pod wpływem ciepła jest więcej. Przeprowadzone w Niemczech

Ta witamina wydłuży ci życie. Która?

Ta witamina wydłuży ci życie. Która?

Witamina D3 zmniejsza śmiertelność starszych osób, zwłaszcza kobiet z domów opieki - wskazuje najnowsza analiza Cochrane Library. Witamina może nas wybawić od wielu chorób, ale też w niektóre wpędzić. Jak ją pozyskiwać, żeby korzystać z jej dobroczynnych właściwości, a omijać negatywne skutki

Witamina D - życiodajna cząstka

Witamina D - życiodajna cząstka

Choć wiemy, że witaminy są nam niezbędne do zachowania zdrowia to: po pierwsze, wciąż nie do końca znamy wszystkie ich tajemnice. Po drugie, często bagatelizujemy ich nadrzędną rolę. Po części za to zamieszanie w naszych głowach odpowiada sama nauka, która "zmienia zdanie" co do

Granat - więcej niż eliksir młodości

Granat - więcej niż eliksir młodości

dolegliwości towarzyszące menopauzie oraz zespołowi napięcia przedmiesiączkowego. Zawarte w nim witaminy C i E, potas, selen, miedź, cynk oraz beta-karoten zwalczają wolno-rodniki, tym samym zapobiegają zbyt szybkiemu starzeniu się skóry. Znacznie poprawiają także wygląd włosów. Dzięki zawartości polifenoli

Widzisz coraz gorzej po zmierzchu? Nie zwlekaj z wizytą u okulisty

Widzisz coraz gorzej po zmierzchu? Nie zwlekaj z wizytą u okulisty

skutecznie leczona. Postępowanie zależy od jej przyczyny. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Po prostu A Pewnie słyszałeś o tym, że niedobór witaminy A może prowadzić do zaburzeń widzenia, szczególnie w miejscach gorzej oświetlonych. Wówczas leczenie polega przede wszystkim na uzupełnieniu niedoborów. Czasem

Niech moc witamin będzie z tobą

Niech moc witamin będzie z tobą

Gotuj bardzo krótko Gotowanie, pieczenie, smażenie nie służy witaminom. Wysoka temperatura powoduje duże straty witamin A, D, E, B1, B5, B12 oraz C. Przygotowując np. syrop z malin (długotrwałe gotowanie), traci się aż 75 procent witaminy C. Przygotowując do jedzenia np. warzywa, makarony, kasze

Odchudzając się nie zapominaj o witaminach

Odchudzając się nie zapominaj o witaminach

zdrowotnych, m.in. osteoporozy. Witamina D, która wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową, a więc decyduje o stanie naszych kości, rozpuszczalna jest w tłuszczach. Jak łatwo się domyśleć, ograniczenie spożywania tłuszczów sprawia, że przyswajamy mniej witamin, które są w nich rozpuszczalne. Christopher

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

mąka pełnoziarnista, bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąka biała powstaje z tzw. bielma ziarna i jest pozbawiona większości cennych składników. Zawiera głównie skrobię i sporo białka. Niektórzy producenci dbają o to, by taka mąka była dodatkowo witaminizowana, co jest zaznaczane na opakowaniu.Z

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Do najczęściej nadużywanych witamin należą witamina A, D,E i K. Ich zbyt wysokie stężenie zazwyczaj fundujemy sobie sięgając po różnego typu suplementy czy preparaty złożone mające wzmocnić paznokcie czy poprawić wygląd włosów. Szczególnie niebezpieczne może być ich

Jesienne warzywa: co właściwie w nich siedzi?

Jesienne warzywa: co właściwie w nich siedzi?

. Dla przykładu: im młodszy ziemniak, tym więcej w nim wody. Ziemniak to skarbnica witamin i minerałów. zawiera choćby potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Tej ostatniej jest naprawdę sporo. Wprawdzie znacznie ubywa jej podczas gotowania, jednak straty będą znacznie mniejsze, gdy

Witamina D - prawie jak hormon

Witamina D - prawie jak hormon

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Mówiąc o witaminie D (kalcyferol) w kontekście zdrowia człowieka uwzględnia się przede wszystkim jej odmianę D3 (cholekalcyferol), wytwarzaną przez organizmy zwierzęce. Aktywną formą jest także D2 (ergokalcyferol) powstająca przede wszystkim w grzybach. Te

Suplementy groźne dla mężczyzn

Suplementy groźne dla mężczyzn

wysokich dawek witaminy E (400 jednostek dziennie) i/lub selenu (200 μg dziennie) może chronić przed rozwojem raka gruczołu krokowego. Rak na życzenie? Niestety, pierwotnie przyjęte założenie już na samym początku okazało się błędne. Kolejne testy sugerowały wręcz, że witamina E znacznie zwiększała

Kwercetyna - rewolucja dla zdrowia

Kwercetyna - rewolucja dla zdrowia

. Niektóre badania przypisują jej znaczne niwelowanie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II-ego . Kwercetyna, podobnie jak inne flawonoidy ułatwia przyswajanie witaminy C, a regularnie przyjmowanie zawierających ją leków znacznie zmniejsza częstotliwość występowania ataków astmy. Czytaj także: Rutyna

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witamina A powszechnie uważana jest, zresztą słusznie, za skuteczną broń w walce z kurzą ślepotą. Jej zasługi dla zdrowia oczu są jednak bardziej złożone. Witamina A odpowiada za prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku, ponieważ wpływa na adaptację wzroku w ciemności. Jej niedobory mogą

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

To zrozumiałe, że nasze potrzeby energetyczne czy budulcowe są inne. Zależą przecież od trybu życia, czy rodzaju pracy i związanego z nią fizycznego wysiłku, a także gabarytów. Okazuje się jednak, że również w innym tempie i proporcjach zużywamy witaminy. Sprawcami tej odmienności są głównie

Krzywica

Krzywica jest chorobą niedoboru witaminy D w organizmie i zaburzeń wchłaniania wapnia. Najbardziej narażone są na nią dzieci między 3. miesiącem a 2. rokiem życia, szczególnie niemowlęta szybko rosnące oraz otyłe. W pierwszych latach życia dzieci bardzo szybko rosną. Jeśli wystąpi u nich niedobór

Czy witaminy chronią przed przeziębieniem?

Dołącz do nas na Facebooku! Stosunek do witamin jest przeważnie dwojaki. Część osób przypomina sobie o nich, kiedy dookoła szaleje grypa lub same zaczynają chorować. Inni, przekonani o ich zbawiennym działaniu w okresie jesienno-zimowym, łykają je w wielkich ilościach. Tymczasem oba te podejścia

Jak owoc - to jabłko. Jak warzywo - to pomidor. Polak i źródła witamin

ich w ubiegłym roku 1,3 kg. Niby moda na zdrowy tryb życia, niby szukamy witamin i minerałów, a spadek jest też zauważalny w spożyciu soków owocowych i owocowo-warzywnych. W 2008 roku każdy z nas (statystycznie rzecz jasna) wypijał 12,2 kg soków, a w ubiegłym roku już 10,6 kg. Pomidory w górę! Jednak

Pożytek z witamin

Surówki, duszone i gotowane warzywa oraz owoce niech będą ozdobą naszego talerza. Warzywa należy tak przygotowywać, by wartościowe witaminy nie ginęły. Należy myć je pod zimną wodą i kroić na chwilę przed podaniem. Warto pamiętać o krótkim ich gotowaniu, najlepiej w szybkowarze z małą ilością wody

Nowalijki: samo zdrowie?

, nie skusić na pachnącą botwinę, świeżą zieleń szczypiorku... Tak się chce! Wiosną dosłownie jemy oczami. Organizm domagający się zastrzyku witamin i minerałów, poluje na ich znakomite źródła. Nowalijki wydają się idealne. Chociaż wcale takie być nie muszą. Pierwsze warzywa zazwyczaj pochodzą ze

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

czego? Grzegorz Łapanowski radzi Spośród innych olejów wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości lub urody, m. in. ze względu na właściwości opóźniające starzenie komórek. Choć za jej pomocą raczej nie uda nam się cofnąć czasu, to może ona sprawić, że nasza skóra stanie

Tuńczyk dla zdrowia

wersji konserwowej i niekiedy mrożonej. Tuńczyk pełen witamin Największą zaletą tuńczyka jest obfitość witaminy A (dobra dla oczu), D (zapobiega problemom w obrębie układu kostnego) oraz witamin z grupy B. Przede wszystkim B12, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek, a witamina B2 korzystnie wpływa

Panga - co naprawdę w niej siedzi?

" zapachu i smaku. Poza dużymi hodowlami można ją spotkać w rzekach Azji Południowo-Wschodniej. Ryba rybie nie równa Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe. Zawierają bardzo dużo cennych witamin (np. z grupy B - chronią przed anemią, korzystnie wpływają na skórę oraz ułatwiają rozkład węglowodanów

Cała prawda o łososiu

gramach mieści się aż 4,79g, niemal całe dzienne zapotrzebowanie tj. ok. 5g. Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego oraz serca (B1 -0,23mg/100g, dzienna dawka wynosi 2mg), wygląd skóry (B2 - w

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

Witamina A to skuteczna broń w walce z kurzą ślepotą. Witamina ta odpowiada za prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku, ponieważ wpływa na adaptację wzroku w ciemności. Jej niedobory mogą wywoływać zgrubienie rogówki, czyli zewnętrznej warstwy gałki ocznej. Działa nie tylko na wzrok, ale również

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

Aktywne składniki Acerola zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Spośród wszystkich uprawianych owoców ma jej najwięcej (w 100 g jest jej 1400-2500 mg). Dodatkowo zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, błonnik, żelazo oraz śladowe ilości fosforu i wapnia. Opis Acerola to nieduże drzewo lub

Spirulina

. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B (przede wszystkim B12), C, D, E, A oraz witaminę K. Spirulina obfituje także w magnez oraz beta- karoten. Zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo, potas, selen oraz kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Te ostatnie są niezbędne w powstawaniu błony komórkowej

Pomidor - niedocenione źródło zdrowia

ekologicznych. Nie tylko witaminy Pomidor zaliczany jest do grupy tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz dostarczania podstawowych składników odżywczych, zapewnia organizmowi dodatkowe korzyści zdrowotne. Z badań wynika, że pomidor, dzięki zawartości kwasu liponowego (ALA), wpływa na poprawę

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

na ciebie. Warzywa i owoce dostały ten barwnik od natury głównie po to, by nie uszkodziło ich nadmierne nasłonecznienie. Tak samo i ciebie beta karoten uchroni przed szkodliwymi promieniami. Karotenoidy tworzą witaminę A, zatem ta grupa warzyw i owoców jest szczególnie przyjazna naszym oczom

Przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, czyli dlaczego trzeba czytać ulotki leków?

Zielone warzywa jak brokuły, sałata, czy szpinak zawierające witaminę K nie powinny być łączone z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ osłabiają lub całkowicie znoszą ich działanie. Podobnie dzieje się przy równoczesnym spożywaniu pokarmów zawierających dużo błonnika wraz ze środkami na niewydolność

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

. Dobry wzrok i prawidłowe widzenie Pomimo tych zalet, polenta jest jedną z kasz, zawierającą najmniejszą ilość witamin i minerałów. Nie jest ich jednak bezwartościowa. Przede wszystkim wyróżnia się spośród swych "kuzynek" najwyższą zawartością witaminy A (na podstawie danych ze strony

Kasze - bogactwo właściwości

ona dodatkowo bogatym źródłem różnorodnych witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera rutynę (witamina P), która ułatwia wchłanianie witaminy C, ale też pomaga wzmacniać naczynia krwionośne. Z tego powodu kasza gryczana może być spożywana przez osoby cierpiące np. na żylaki czy hemoroidy. Jest

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

). Wyjątkowym atutem mandarynek ma być fakt, iż chroni przed rakiem nawet osoby z grupy wysokiego ryzyka, czyli cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby. ( Czytaj: wszystko o wątrobie ). Wystarczy zjeść dwie mandarynki, by zaspokoić przeciętne dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. W przypadku tak słodkich

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! To, że w naszym klimacie wiele osób cierpi na niedobór witaminy D (kalcyferolu), nie oznacza jeszcze, iż problem dotyczy każdego. Kiedy jej brakuje, trzeba ją uzupełniać, jednak niedobór należy potwierdzić. Wskazane jest wykonanie badania laboratoryjnego

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

pestek winogron nie powinniśmy wykorzystywać do smażenia. Doskonale sprawdzi się on natomiast na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Naturalny kosmetyk Spośród pozostałych olejów wyróżnia go stosunkowo wysoka zawartość witaminy K. W naszym organizmie bierze ona przede wszystkim udział w procesach

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

rodzaju białek, witamin i minerałów, przydatnych zwłaszcza w okresie dorastania. Do najważniejszych należą: kazeina (ułatwiająca przyswajanie białek oraz biorąca udział w budowie hemoglobiny i białek osocza krwi), wapń i fosfor (podstawowe materiały budulcowe, odpowiedzialne miedzy innymi za dobrą

Migdały - oprzesz im się w święta?

tylko nie przesadzimy, doprowadzając się do niestrawności czy wyrzutów sumienia. Wróćmy jednak do pestek migdałowca - najzdrowsze są solo, jako przegryzka obfitująca w witaminy, minerały, a nawet pożywne białko. Orzech to czy nie orzech? Chociaż uważamy migdały za bliskich krewnych orzechów, według

Truskawka - niekwestionowana królowa czerwca!

Zjadając 100 gramów truskawek (bez cukru i innych dodatków) pochłaniasz jedynie 27 kalorii. Zarazem zapewniasz organizmowi sporo cennego błonnika, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminę E i C... Co to oznacza w praktyce? Skutecznie wspierasz odporność, wzmacniasz kości i zęby

Dlaczego warto jeść jesienne owoce?

wchłanianie cholesterolu, a potem pomagają go wyrugować z organizmu. Zapobiegają więc miażdżycy i chorobom serca. Działanie antynowotworowe śliwki zawdzięczają antyoksydantom: witaminom A i E i polifenolom. Dzięki nim możemy dłużej cieszyć się zdrową, jędrną skórą. Dotlenianie komórek zapobiega bowiem ich

Pij tylko mleko?

pierwszych zwierząt, ich mleko stało się ważnym pokarmem. Ocenia się, że w naszym klimacie umożliwiło przodkom przetrwanie. Zimą, gdy brakowało świeżych warzyw i owoców, stało się cennym źródłem witamin i minerałów.Obserwacje dowodzą, że najrzadziej szkodzą nam i wywołują uczulenia substancje typowe dla

Agrest w lipcu najlepszy. Dlaczego znakomite owoce trafiły do lamusa?

dostępne gotowe kosmetyki z agrestowym wyciągiem. Dlaczego? To owoc obfitujący w antyoksydanty. 200 g owoców zaspokaja przeciętne, dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Kojarzymy ją głównie (i słusznie) z odpornością, jednak troszczy się i o naszą skórę, opóźniając procesy starzenia Uznanym

Amarantus - roślina XXI wieku

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Amarantus, choć znany ludzkości od wieków, to ciągle pozostawał w cieniu pszenicy i powoli zaczął, niesłusznie, przechodzić do lamusa. Mało kto o nim słyszał, jeszcze mniej wiedziało jakie bogactwo witamin i substancji odżywczych w nim siedzi, a o stosowaniu już

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

z substancji o działaniu niekorzystnym. Choć rafinacja sprawia, że wytworzony w ten sposób olej jest nieco uboższy w niektóre składniki (np. witaminę E) od oleju tłoczonego na zimno, to jednocześnie przedłuża jego trwałość. Uzyskany w ten sposób produkt ma również delikatniejszy zapach, dzięki czemu

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

cennych składników bardziej okazała. Czytaj więcej o makroelementach ważnych dla zdrowia Witamin też sporo Czereśnie poprawiają nastrój i odporność. Mają doskonały wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Zadbają o wygląd skóry, usprawnią metabolizm, chociaż akurat za obfitość błonnika chwalić ich się nie

Aronia - niedoceniany skarb natury

Ta bliska kuzynka jarzębiny kryje w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, beta karoten, witaminę E, błonnik, miedź, mangan czy jod, a także bogactwo nadających jej ciemną barwę antocyjanów. W Polsce produkuje się ogromne ilości tego wszechmocnego owocu. Jednak co smutne, większość tego dobra trafia

Walcz z trądzikiem!

włosy. Jest także dostarczycielem wielu niezbędnych skórze witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - zwłaszcza witamin A, E i D, ważna jest odpowiednia proporcja tłuszczu w diecie (do 30 proc). Niedobór tłuszczu, przy nadmiarze węglowodanów, powoduje braki tych witamin. Specjaliści ostrzegają, że równie

Witaminy na wiosnę

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki

Co w jajku siedzi?

przesada. Wszystko można przedawkować, niewielu produktów trzeba unikać bezwzględnie. Białko jaja niemal w 90% jest wodą. Pozostałe 9% to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowią łącznie węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kcal. W

Dzika róża (Rosa canina)

Aktywne składniki: Witamina C, pektyny, karotenoidy, kwasy organiczne. Opis: Krzew dzikiej róży może osiągnąć wysokość nawet 3 metrów. Ma zielone, ostro ząbkowane liście. Kwiaty pięciopłatkowe najczęściej są białe lub różowe. Wielkość owoców nie przekracza 3cm. Charakteryzują się wydłużonym

Koenzym Q10 - rewolucja nie tylko w kosmetyce?

gdzie go szukać? Koenzym Q10, zwany ubichinonem, to żółtopomarańczowa substancja tłuszczowa. Nie ma zapachu, ani smaku. Uczestniczy w utlenianiu enzymów, które przekształcają się w energię. Bierze udział w mikrosomalnym procesie utleniania oraz wpływa na "produkcję" witaminy E, zwanej witaminą

Nowe zdrowotne mity - nie wierz reklamom bezkrytycznie

nadzorem lekarza (np. cukrzycę, niedokrwistość, depresję). Opinie co do tego, na co i kiedy pomagają witaminy w tabletkach, są podzielone. Wyniki badań naukowych są tak odmienne (od "dowodów" na leczenie i zapobieganie najpoważniejszym chorobom, po sugestie, że szkodzą), że naprawdę można się w

5 kroków, dzięki którym przygotujesz skórę do lata po chłodnych miesiącach

końcu przecież raz na jakiś czas dajesz mu jeść. Poza kremem nie zaszkodzą też dodatkowe kuracje odżywcze, np. nałożenie maseczki, użycie kremu z dodatkowymi substancjami, tj. kwas hialuronowy, retinol czy witamina C, E. Uważaj jednak, niektórzy producenci dodaje do kosmetyków tak znikome ich ilości, że

Rutyna, to nic złego

Ten powszechnie występujący związek chemiczny znany jest medycynie od połowy XIX wieku. Po raz pierwszy udało się go wyodrębnić z liści ziela ruty ogrodowej, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Jej bogatym źródłem są również owoce, przede wszystkim cytrusy. Niesłusznie bywa nazywana witaminą P lub B13

Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

, papryce oraz w czerwonym winie. Preparaty bogate we flawonoidy wspomagają leczenie hemoroidów, krwawień podskórnych oraz żylaków . Przypisuje się im również działanie uodparniające, ułatwiają także przyswajanie witamin. Zapobiegają utlenianiu witaminy C, zwiększając tym samym jej skuteczność. Chronią

Żurawina (Oxycoccus)

Aktywne substancje: Witaminy (B1, B2, B6), minerały (sód, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo), poliantocyjanidy. Opis: Żurawina to tzw. krzew pokładający, którego wysokość nie przekracza 50-60cm. Ma charakterystyczne czerwone, okrągłe owoce. Występowanie: Najczęściej występuje na półkuli

Witaminy walczą

Joanna Bujakiewicz: Po co nam witaminy? Prof. Ryszard Oliński: Przede wszystkim do walki z wolnymi rodnikami, które powodują ogromne spustoszenie w organizmie. Są dowody na to, że wywołują choroby cywilizacyjne i przyspieszają starzenie. A skąd się biorą wolne rodniki? - Z życiodajnego tlenu

Dieta wegetariańska, a zęby

stwarza problemy z pokryciem zapotrzebowania organizmu na witaminy B12, B2 i D, które nie występują w pokarmach roślinnych. Wadą diety jest też stosunkowo niska przyswajalność zawartych w niej składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, żelaza i cynku - i to tu zaczynają się problemy stomatologiczne

Potrawy wigilijne - czy są zdrowe?

, którą nadaje betanina - silny przeciwutleniacz, naturalny wróg bakterii oraz eliksir młodości. Buraczany barszczyk skrywa w sobie sporo drogocennego dla układu nerwowego kwasu foliowego oraz witaminy C. Jest zalecany osobom z niedokrwistością ze względu na dużą ilość żelaza. Poza tym jest zasadotwórczy

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski "pokarm bogów"

serca kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Uważa się, iż przyczyniają się one do zmniejszenia ilości tzw. złego (LDL), a zwiększenia dobrego cholesterolu (HDL). Choć zawiera mniej cennej witaminy E niż olej rzepakowy, to - w przeciwieństwie do niego - znajdziemy w niej także nieco żelaza (ważnego

Kuskus - kasza czy makaron?

budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy (na podstawie danych ze strony

Mleko dobre dla mózgu?

robili to rzadko. Najlepsze wyniki mieli ci badani, którzy konsumowali największe ilości mleka i jego przetworów. Aby dokładnie określić, które substancje zawarte w mleku korzystnie wpływają na działanie mózgu, konieczne są kolejne testy. Czy witaminy to za mało? Wcześniejsze badania wykazały, że mleko i

Witaminy

Witaminy należą do związków organicznych. Są dostarczane w małych ilościach z pożywieniem. Dobowe zapotrzebowanie na większość witamin dostarczane jest w normalnej diecie. Witaminy D, K i B mogą być produkowane w organizmie. Witaminy w przeciwieństwie do tłuszczy

Zimowe menu dziecka

źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny organizmu oraz pomaga zapobiegać częstym przeziębieniom. Możemy dołączyć do drugiego śniadania np. mandarynki lub pomarańcze. - W zimie szczególne znacznie dla zdrowia i odporności młodego organizmu mają regularnie spożywane posiłki (najlepiej pięć

Witaminy pod ochroną

Dołącz do nas na Facebooku! - Wszystkie produkty będące źródłem witamin C, E, A i beta-karotenu jak najmniej narażaj na działanie wysokiej temperatury. Warzywa i owoce jadaj świeże, a jeśli musisz poddać je działaniu wysokiej temperatury, niech trwa to jak najkrócej. Na przykład ziemniaki

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa "folium", czyli "liść". Wszystko przez to, że witaminę pierwotnie pozyskano z liści szpinaku, w którym go w bród. Jednak jeśli nie jesteś miłośnikiem tego warzywa, nie masz się co martwić. To nie jedyne jego źródło. Po co nam

Uwaga na suplementy diety

- Minerały i witaminy są niezbędne do życia, ale przyjmowanie suplementów nie zawsze wychodzi na zdrowie - ostrzegał dr Jarosław Woroń z Uniwersytetu Jagiellońskiego podczas konferencji "Bezpieczeństwo stosowania minerałów i witamin", która odbyła się w środę w Warszawie. Witaminy to

Witaminy z korzonków

Rośliny gromadzą w swoich nasionach, jak w przechowalni, wartościowe składniki. Rosnący kiełek wyciąga z ziarna witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy oraz łatwo przyswajalne węglowodany i białka. Miniogródek W okresie, gdy o świeże warzywa trudno albo są jeszcze

Witamina C

Kawa niszczy bowiem większość kwasu askorbinowego. Dlatego po jej wypiciu powinniśmy odczekać jakiś czas, zanim łykniemy żółtą pastylkę.Większość organizmów żywych wytwarza witaminę C we własnym zakresie. Niestety, nie zalicza się do nich człowiek. Dlatego powinniśmy sami zadbać o to, aby

Unikaj samotnych witamin

Witaminy działają tak samo w każdym organizmie. Jeśli więc roślina lub zwierzę jest atakowane przez chemiczne "śmieci", zużywa swój zapas witamin na ich unieszkodliwienie. Dla nas może zostać już niewiele, albo - co gorsza - zjemy zmagazynowaną truciznę. Dlatego nawet stosując się do

Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)

Substancje aktywne: Zawiera flawonoidy (rutyna, kwarcetyna), witaminę A oraz C. Opis: Dziurawiec to bylina, osiąga wysokość od 30 do 80cm. Liście mają ok. 3cm i rosną naprzemiennie. Dodatkowo pokrywają je małe, przezroczyste "kropki" wypełnione olejkiem eterycznym. Dziurawiec

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także

Kiszona kapusta - przepis na młodość, odporność i szczupłą sylwetkę?

Pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych kapusty kiszonej pojawiły się już w pismach Hipokratesa w IV w. p.n.e. Sławę przyniosła jej jednak pierwsza wielka wyprawa morska sławnego podróżnika i odkrywcy Jamesa Cooka. "Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz łatwości przechowywania w

Kram z witaminami

Dołącz do nas na Facebooku! Czasem urozmaicona dieta nie wystarcza. Zdaniem prof. Barbary Zahorskiej--Markiewicz, autorki książki "Witaminy i mikroelementy - leksykon", grozi to osobom, które piją, palą papierosy, żyją w stresie, osobom starszym, kobietom w ciąży i karmiącym. Zaburzenia

Wolne rodniki

chroniącymi przed działaniem rodników. Potwierdzono skuteczność witaminy E, witaminy C, glukozy, prekursorów witaminy A itp. Dostępne są również liczne antyoksydanty. Do najbardziej skutecznych zalicza się betakaroten, witaminy C i E, a także oligoelementy, takie jak selen i cynk, których najlepszym źródłem

Witaminy na talerzu

Przetwarzanie żywności powoduje straty, które można później wyrównać, dodając tzw. premiksy. Produkt wzbogacony to taki, który zawiera nie mniej niż 15 proc. zalecanej dziennej normy spożycia danego składnika. Żywność wzbogacana witaminami nie jest jeszcze w Polsce zbyt popularna. Najczęściej

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

i uśmierzające nerwy witaminy z grupy B. A że mrożona czekolada to propozycja bardziej mleczna niż gorzka to również wapń. Ziarna kakaowca słyną z dużej zawartości flawonoidów - występujących także w zielonej herbacie czy winie. Są to substancje o sprzyjającym zdrowiu i witalności działaniu

Owocowa lista przebojów lata

skórka, ale kto powiedział, że trzeba ją jeść? I bez niej agrest zasługuje na uwagę. Nadaje się do ciasta, na dżem, konfitury. Suszony działa przeczyszczająco. Świeży zapobiega zaparciom. Agrest można podawać dzieciom po 9. miesiącu życia. Zawiera sporo witaminy C, wspierającej odporność i będącej cennym

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

insuliny. Bierze również udział w przekształcaniu tyroksyny (T4) w trójjodotyroninę (T3). Czytaj również: Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny) Plemniki w niebezpieczeństwie! W trosce o zdrowie i urodę Regularne spożywanie cynku (podobnie jak witamin C, A oraz kwasu foliowego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

. złego cholesterolu (LDL). Przy tym, pomaga utrzymywać na stałym pułapie poziom glukozy w naszym organizmie, a także - wiążąc się z wodą - zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i usprawnia przemianę materii. Dla układu krwionośnego Choć w kaszy jęczmiennej znajdziemy mniej witamin z grupy B niż na

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

kaszą gryczaną bądź kaszami jęczmiennymi), ale za to dostarczający nam dużą ilość skrobi i białka. Bogata w witaminy i minerały Kasza manna, zawiera ponadto sporą dawkę różnorodnych witamin i minerałów. Jest przede wszystkim bogata w witaminy z grupy B (w szczególności B1, B2 i B3), a także kwas foliowy

Zjedz to a będziesz wyglądać atrakcyjnie

większej ilości warzyw i owoców bogatych w karotenoidy wpływa na biel naszego uśmiechu. Dobroczynne dla urody działanie owoców i warzyw nie kończy się jednak na karotenoidach. Z wcześniejszych badań wynika m.in., że suszone morele zawierają witaminę A istotną dla uzupełnienia komórek skórnych. Z kolei

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

wiele cenniejsze niż to pochodzące ze zbóż, gdyż - w przeciwieństwie do nich - jest dla nas lepiej przyswajalne. Z białek tych nasz organizm pozyskuje ponadto aminokwasy, których nie jest w stanie sam wytworzyć. Należą do nich np. lizyna i tryptofan - pomocne chociażby w regulacji nastroju. Witaminy i

Dolej oleju do sałatki!

Zostań fanem zdrowia na Facebooku! Tłuszcze zapewniają lepsze wchłanianie składników odżywczych i witamin zawartych w owocach i warzywach - informują amerykańscy naukowcy. Najlepszy efekt pozwalają osiągnąć tłuszcze jednonienasycone, czyli na przykład oleju rzepakowy lub oliwa z oliwek. Stosowane

Czy suplementy diety są nam potrzebne?

Warszawskiego Festiwalu Nauki. Czym są suplementy diety? Suplementy diety zostały stworzone po to, by uzupełniać niedobory składników odżywczych powstałych z ich niedostatecznego spożycia. W początkowym zamyśle miały to być witaminy i składniki mineralne. Dopiero kilkanaście lat temu suplementy zaczęły

Witaminy i minerały specjalnie na zimę

Witaminy i minerały same z siebie nie dają nam energii koniecznej do życia ani nie stanowią budulca komórek, jednak biorą udział w tysiącach reakcji chemicznych potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Wiele z nich działa wspólnie, część szkodzi sobie wzajemnie. Warto wiedzieć, gdzie ich szukać

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

różni ją to, że jest produktem zasadotwórczym, alkalizującym organizm (pomaga w jego odkwaszaniu). Może zatem wspomóc nas w przypadku zgagi czy nadkwaśności. Dla włosów, skóry i paznokci Podobnie jak w kaszy gryczanej znajdziemy w niej sporo witamin z gruby B (głównie B1, B2 oraz B6), ale także witaminę

Piersi: sprężystość ważniejsza od rozmiaru

skórze odpowiedniej porcji witamin, minerałów czy budulca, staje się popękana, wysuszona, nieelastyczna. Rozciągnięta nigdy nie wróci już do poprzedniego stanu i nie będzie mogła utrzymać biustu na właściwym miejscu. Czy można zatem wyciągnąć wniosek, że najładniejsze piersi są zarezerwowane dla kobiet

Karp i krewniacy: ryby dobre nie tylko od święta

witaminy z grupy B i witaminę A. Gwarantują dzieciom prawidłowy rozwój i wzrost, dzięki doskonałym białkom. Zawierają wszelkie składniki niezbędne do prawidłowej pracy całego aparatu ruchu. Tłuszcz rybi łagodzi bóle i sztywność stawów, towarzyszące problemom reumatycznym.. Obecny w mięsie magnez koi nerwy

Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?

musi ustąpić pola swemu fermentowanemu krewniakowi. Ma go i mniej (0,7 l jogurt ma go tyle co litr mleka) i jest on gorzej przyswajalny. W jogurcie więcej też aminokwasów i witamin z grupy B. Poza tym na korzyść jogurtu przemawiają zawarte w nim dobroczynne bakterie. Zwalczają one chorobowe mikroby

Cukier, słodziki i inne produkty słodzące - wybierz słodycz dla siebie

cukru trzcinowego, tyle że przez rafinowanie traci złociste zabarwienie. Niestety razem w parze ulatniają się drogocenne dla zdrowia minerały i witaminy. Gdyby tego było mało, organizm w trakcie trawienia cukrów dodatkowo zużywa znaczne ilości własnych mineralno-witaminowych zasobów m. in. witamin z

Witaminy i minerały w tabletkach

Niedobór witamin dotyka nie tylko tych, którzy piją dużo kawy, alkoholu, palą papierosy, ale też dzieci oraz kobiety w ciąży. Osłabiony organizm łatwiej łapie infekcje i przeziębienia. A ponieważ zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy zależy od wieku, stanu organizmu, stąd dla każdej z grup

Witaminy - niezbędnik w pigułce

Nie dają nam energii ani nie stanowią budulca ciała, ale biorą udział w milionach reakcji chemicznych potrzebnych do życia. Wiele witamin i minerałów działa razem, ale część szkodzi sobie wzajemnie. Warto wiedzieć, gdzie ich szukać, jak łączyć i z czym jadać, żeby pozwoliły nam w dobrym zdrowiu i

Nowa moda: zielone koktajle podbijają serca!

foliowego Zielone liście wskazują na jeszcze jedno dobro poza chlorofilem. Mianowicie na pokłady kwasu foliowego, czyli witaminy B9 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale też pokarmowego i krwionośnego. Kwasu foliowego powinno być sporo szczególnie w menu pań w wieku prokreacyjnym