Wszystko o:

aspat- granica normy

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

asparaginianowa AspAT: do 37 IU/l 2. Bilirubina 0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) Uwaga! Na wydruku z wynikiem badania możesz spotkać się z nieco innym zakresem norm. Jako obowiązujące traktuj te podane przez laboratorium: niewielkie różnice wynikają bowiem z np. z metody badawczej, odczynników, etc. Przy poważnych

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

AspAT - enzymy wątrobowe -aminotransferaza alaninowa i asparaginianowa Norma - poniżej 40 IU/l Powyżej normy: uszkodzenie wątroby przez np. wirusy, leki, alkohol, toksyny, zapalenie dróg żółciowych, uszkodzenie mięśni, np. na skutek stanu zapalnego lub działania

Polka na badaniach

Polka na badaniach

lub 8-10 mg/100 ml), poziom fosforu we krwi (norma: 0,9-1,6 mmol/litr lub 2,8-5 mg/100 ml), poziom wapnia w moczu (powinien mieścić się w granicach 250- 300 mg, czyli 2,5-6,25 mmol/dobę). Polska nazwa osteoporozy - czyli rzeszotowienie kości - bardzo dobrze obrazuje istotę problemu. Dotkniętą

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Nowe normy TSH

Mam pytanie na temat nowych norm TSH czy są określone? Kiedyś górną granica było 4,2, a teraz?Nie ma ogólnie określonych liczbowych norm TSH. Normy te różnią się w zależności od laboratorium i od użytej jednostki. Na każdym wyniku powinien być podany przedział normy.Od redakcji: niektóre

Rozmiar penisa - normy

Mam 17lat i pytanie: czy penis który ma 14cm długości i 11cm obwodu to normalne?Wymiary, które Pan podaje jak najbardziej mieszczą się w granicach normy. Średnia długość penisa w trakcie wzwodu to wg różnych źródeł 12 - 15 cm. Obwód penisa w trakcie erekcji mierzony przy podstawie wynosi 9,3 - 12,5

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

badania 541,2 WOLNY TESTOSTERON pg/mLwynik badania 1,38Przedstawione wyniki badań są w granicach normy i nie można w żadnym przypadku mówić o ich niskich wartościach. Przy podejrzeniu niedoczynności tarczycy poziom TSH powinien przekraczać górną granicę normy natomiast jego prawidłowa wartość

Wyniki badań - bilirubina

chodzi o bilirubinę całkowitą) i AspAT są w granicach normy. Poziom AlAT przekracza górną granicę normy, co często jest objawem przewlekłych chorób wątroby. Wśród potencjalnych przyczyn takiego stanu mogą być m.in. WZW B, WZW C, stłuszczenie wątroby, lekopochodne uszkodzenie wątroby lub

Re: alergia skórna w ciąży - UK

moga, szczegolnie gdy brala jakies leki. U mnie bylo tak, ze po antybiotyku sie pojawila. W przeciagu kilku dni mialam badania robione, ale pierwsze Alat czy aspat byl na granicy normy juz i dlatego gin zlecil powtorke. -- dlaniejadka.pl

Re: Wyniki dziecka.

Z innych wyników: żelazo przekroczone 138,8 (norma:50-120) ASPAT: górna granica normy -- Pozdrawiam.DX www.borelioza.org/

Re: choroby metaboliczne

Co u Was? sledze watek bo synek ma ONM, Aspat I Alat (gorna granice/ troche powyzej normy) Nie znamy przyczyn ONM, synek skonczyl pol roku, ma problemy z rozwojem psychoruchowym i nie wiemy co dalej, lekarze każą rehabilitowac, nie szukaja przyczyny. Czy gorna granica normy albo nieco powyzej sa

Re: A więc

nakaz zmiany diety. Stan zapalny - robiłam OB - wynik 17, nieznacznie powiększony (norma do 15), no ale jednak delikatnie ten kaszel jeszcze się utrzymuje, więc może stąd. usg nerek i całej jamy brzusznej miałam dziś - bez zarzutu. Tarczyca - miałam, wynik w granicach normy. Badanie moczu zrobię w

I po wizycie

Zrobiłam dodatkowe badania: Morfologia - wszystko w normach ALAT 8 (0-45) ASPAT 13 (0-45) CRP 0,75 (0-5) Na 138 (135-153) K 4,3 (3,6-5,4) Mg 2,62 (1,8-2,6) Fe 54 (37-158) hemoglobina 13,4 (11-16) ferrytyna 8,04 (13-150) B12 934,7 (197-886) Parathormon 48,84 (15-65) Wit D 25-OH 31,86 (niedobór

PCR ujemny

lekarz kazał mi się cieszyć. I ja się ciesze. Wykonano mi też testy HEp-2 wyszedł dodatni ,ale przeciw ciał ANA brak , Test COMBI dodatni i AMA dodatnie, badania wykonano w rozcieńczeniu przesiewowym 1:100 Krew badania : AspAT 47 ( granica do 31) ALAT 69 (granica 34) , cholesterol za wysoki , no i

Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:)

Cholesterol na granicy ale temu winna tez jest niedoczynnośc tarczycy i poziom TSH ,trójglicerydy w normie no i alat i aspat sie poprawił :)

fibroscan

mam wątpliwości czy jest to faktyczny stan mojej wątroby. Wyniki z krwi ALAT i ASPAT w górnej granicy normy lub czasem 4 krotnie przekroczone po małej imprezce. GGTP niewiele ponad normę. PLT 124 tys. przy normie 120-350 tys. Poza tym ok sam środek normy - Krzepliwość i inne tam. Czuję się dobrze

Re: Cytomegalia u mojego niemowlęcia? :(

u nas było zapalenie wątroby (Alat i Aspat podwyższone i żółte zabarwienie skóry) uważam iż głowa też rosła za szybko (USG nic wielkiego nie wykazało - komory na górnej granicy normy, żadnych zwapnień po CMV nie było widać), limfocytoza (neutrofili bywało 300 sztuk i mniej) rozwój ruchowy nieco się

Re: wynik testu

witaj Miałam w ciąży cholestazę. Ciało swędziało mnie ponad miesiąc przed tym zanim podniosły się próby wątrobowe. Później urosły b. gwałtownie. Tak to było: w pn były w normie ale w górnej granicy, w czw lekarz położył mnie do szpitala żeby się temu przyjrzeć bo nie dawałam mu spokoju i były już

Wskaźnik de Ritisa

Wskaźnik de Ritisa – określa stosunek poziomu (aktywności) aminotransferazy asparaginianowej (AspAT) do poziomu aminotransferazy alaninowej (AlAT), najczęściej wyrażonych jako wielokrotność górnej granicy normy (która może być różna, zależnie od metody oznaczania i konkretnego laboratorium

Tizanidyna

czynności wątroby (leczenie należy przerwać, jeśli aktywność (AspAT lub AlAT w surowicy przekracza trzykrotnie górną granicę normy) równoczesne stosowanie z fluwoksaminą lub cyprofloksacyną u dzieci – ze względu na ograniczone doświadczenia kliniczne Działania niepożądane senność zawroty głowy

Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby

następujących kryteriów: ujemny wywiad w kierunku nadmiernego, przewlekłego spożycia alkoholu (< 20 g/kg m.c./24 h) zwiększenie aktywności AspAT i AlAT (wskaźnik de Ritisa < 1 ) aktywność AlAT < 5 x górnej granicy normy w USG cechy stłuszczenia wątroby brak innych schorzeń wątroby. Badania

Badanie biochemiczne krwi

moczu sód w surowicy potas w surowicy mocznik w surowicy kreatynina w surowicy kwas moczowy w surowicy białko całkowite w surowicy Profil wątrobowy aminotransferaza alaninową (AlAT) aminotransferaza asparaginianowa (AspAT) fosfataza alkaliczna (AlP) bilirubina całkowita GGTP antygen HBs przeciwciała

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

bardzo rzadko cechy nadciśnienia wrotnego. Powikłania zapalenie wątroby (NASH) włóknienie wątroby marskość wątroby rak wątrobowokomórkowy Czynniki ryzyka rozwoju powikłań starszy wiek cukrzyca typu 2 nadciśnienie tętnicze otyłość aktywność AlAT > 2 x górnej granicy normy wskaźnik de Ritisa > 1

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!