Wszystko o:

badanie pt 1

Nowotwory nerek

Nowotwory nerek

pojawienie się może świadczyć o jej nawrocie w postaci przerzutu. Najczęstszym umiejscowieniem przerzutów nowotworu złośliwego nerki są płuca, kości, wątroba oraz mózg.Podstawowym badaniem mającym na celu poprawne zdiagnozowanie nowotworu złośliwego nerki jest badanie radiologiczne. Podczas urografii nie

Biopsja

Biopsja

wewnętrznych w trakcie operacji, lub pośrednio za pomocą specjalnych narzędzi, które mogą być wprowadzone do endoskopów (endoskopia), lub odpowiednich igieł (biopsja igłowa), albo poprzez wyłyżeczkowanie. W trakcie biopsji igłowej igła zostaje wprowadzona aż do tkanki, która ma być badana (pod kontrolą USG lub

Dla dzieci rak to nie wyrok

. Badanie USG pozwala sprawdzić, czy u dziecka nie ma zmian w głównych narządach jamy brzusznej, szyi, miednicy i jądrach u chłopców. To newralgiczne miejsca. Dziecko rośnie szybko, a komórki rakowe razem z nim, dlatego im szybciej uda się rozpoznać chorobę, tym większe szanse na jej całkowite wyleczenie. W

Astenia czyli przewlekłe zmęczenie

Astenia czyli przewlekłe zmęczenie

przedstawić możliwe środki zaradcze, których zastosowanie pomoże stawić czoło chorobie lub ją przezwyciężyć. W początkowym stadium ocena stanu pacjenta cierpiącego na przewlekłe zmęczenie wymaga dokonania kilku nieskomplikowanych ustaleń diagnostycznych i przeprowadzenia badań klinicznych: badanie krwi

Densytometria kostna

Densytometria kostna

normy, zaleca się okresowe badania i kontrolę ubytku masy kostnej, zwłaszcza w latach następujących bezpośrednio po menopauzie (> menopauza). Około 1/6 kobiet w okresie postmeno pauzalnym ma skłonność do szybkiej utraty masy kostnej. Na leczenie mogą zostać skierowane pacjentki, u których nie

AIDS - co ty o nim wiesz?

AIDS - co ty o nim wiesz?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Poniżej przedstawiamy listę trzynastu, naszym zdaniem, budzących najwięcej kontrowersji, pytań i wątpliwości krążących wokół choroby. 1. Czy problemu AIDS już nie ma? Nieprawda. Ponad 7 tys. osób na świecie każdego dnia zakaża się HIV, a około 5 tys. osób umiera z

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

wykonać badanie na obecność we krwi substancji, której zwiększone stężenie powinno wzbudzić czujność. Jest nim antygen swoisty dla prostaty (PSA). W zależności od wieku wartości graniczne wahają się od 2,5 ng/ml dla przedziału wieku 40-49 lat, 3,5 ng/ml (50-59 lat), 4,5 ng/ml (60-69 lat) do 6,5 ng/ml dla

Jąkanie

Jąkanie

leczenieJeśli jąkanie nie trwa długo, nie jest konieczne żadne szczególne leczenie. Istnieją jednak typy jąkania, które stają się przewlekłe, wymagają większej uwagi i w których jest potrzebne dokładniejsze badanie. Należy jednak pamiętać, że to zaburzenie jest tylko objawem, a nie chorobą i że problem należy

Zapalenie jelit

Zapalenie jelit

. Poantybiotykowe zapalenie jelit objawia się silną biegunką występującą w trakcie przyjmowania antybiotyków lub do 40 dni później. Choroba może zostać zdiagnozowana przez badanie kału na obecność toksyny Clortridium difficile. Jej leczenie polega na wstrzymaniu kuracji antybiotykowej oraz przywróceniu równowagi

Amniopunkcja

Amniopunkcja

Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kioskuWyróżnia się amniopunkcję wczesną, przeprowadzaną pomiędzy 16. a 18. tygodniem ciąży, lub późną - po 20

Wyniki badań dwunastolatka

krwi: - neutrofile pałeczkowate - 6%; - neutrofile segmentowate - 37%; - granulocyty kwasochłonne - 8%; - limfocyty - 49%; Mocz badanie ogólne: - ciężar właściwy - >= 1,030; - odczyn PH - 6,0; - nabłonki płaskie - pojedyńcze; - leukocyty - 2-3 wpw; - erytrocyty świeże - 0-1 wpw; - bakterie - pojedyncze

Badania przed operacją plastyczną

tyś/ul (0,10-0,50); Eozynofile 1,2 % (1,0-5,0); Limfocyty 2,04 (1-3,5); Monocyty 0,27 (0,20-1,00); Bazofile 0,0 tyś/ul (0,0-0,1); Limfocyty 42,4% (20-45); Monocyty 5,6 % (4,0-12,0); Bazofile 0,4 % (0,0-2,0).Zakres normy dla ilości leukocytów we krwi różni się między laboratoriami, natomiast zazwyczaj

Podejrzenie zdwojenia nerki prawej a wyniki badan moczu

, azotany nieobecne, białko ujemne, glukoza ujemny, ketony nieobecne, urobilinogen w normie, bilurbina nieobecna, erytrocyty nieobecne OSAD MOCZU: napłonki płaskie pojedyncze w preparacie, leukocyty 0-1 w polu widzenia, bakterie pojedyncze. Z GÓRY DZIĘKUJE POZDRAWIAMWynik badania jest prawidłowy, jednak

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

Erytrocyty świeże 0-1 wpw Erytrocyty wyługowane 1-3 wpw Pasma śluzu: b. liczne Bakterie: liczne. Czy to oznacza, że mam zapalenie dróg moczowych? Co oznacza białko w moczu?Na początku chciałbym zaznaczyć, że bez zebrania pełnego wywiadu i przeprowadzenia badania przedmiotowego trudno jest interpretować wynik

Wynik badania histopatologicznego, a zajście w ciąże

zajściem w ciążę. Dwa tygodnie temu poddałam się więc zabiegowi usunięcia polipa umieszczonego na szyjce macicy. Dzisiaj odebrałam wyniki badań hispopatologicznych , które brzmią: Miejsce pobrania: 1.) POLIP 2.) KANAŁ SZYJKI 3.) JAMA MACICY Rozpoznanie kliniczne: polip szyjki macicy Opis

Re: IVF styczeń/luty 2014.

ewik363 napisał(a): > Dziewczyny, dzisiaj o 12:25 mialam transfer:-) 17.02 mam sobie zrobic badanie > krwi i okaze sie czy zostane mama:-) Trzymam za nas wszystki kciuki. Hej, i ja miałam dziś ok. 13:00 transfer. Mamy 1 zarodek w brzuszku, reszta 4 się nadal dzielą w laboratorium i w pt

Prośba o pomoc w wypełnieniu ankiety do pracy dokt

efektywności gospodarowania finansami osobistymi”. Co dokładnie robimy? 1. Wypełniamy ankietę : efektywnoscgospodarstwdomowych.badanie.net/ 2. Zapraszamy wszystkich, lub chociaż część swoich znajomych Uwaga: Ankieta przeznaczona jest dla osób zamieszkujących teren województwa zachodniopomorskiego.

Re: Personalizowanie szkodzi :-)

Autor: kolter 24.07.09, 11:39 l.george.l napisał: > kto z budżetu państwa wykreśli rubrykę pt. konkordat. Ja się dziwię, że SLD nie > zamówiło jeszcze badań społecznych, by sprawdzić, jakie poparcie zyska taki gość > z jajami i batem na czarnych. SLD to ci,py jakich mało , no

Prośba o interpretację - INR,Progesteron..

Cześć dziewczyny dziś zrobiłam sobie badanie na Wskaźnik protrombinowy i Progesteron takie są wyniki: Wskaźnik - (PT) - 100% NORMA (80-120) sądzę,że jest ok INR - 1.00 (zakres terapeutyczny 2-4) i ??? Progesteron - 14.36ng/ml (faza folikularna - 0.2 - 1.5 ) (faza owulacyjna - 0.8 - 3.0) (faza

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

w takim razie podaję wyniki szpitalne: APTT 31,5 sek norma 26-40 czas protrombinowy 13,2 sek (nie mam tu normy) INR 1,21 norma 0,8-1,2 wskaźnik protrombinowy 72,7% drugie badania miał w kolejnym dniu APTT 32,8 sek czas protrombinowy 13,7 sek INR 1,23 wskaźnik protrombinowy 68,2% za tydzień

Re: Przywitaj się! O nas (wątki osobiste)

lekarza to ja się nic nigdy nie dowiedziałam jakby to była jakaś wiedza tajemna. Kiedyś trafiłam na jakiś artykuł o Hasi i poprosiłam o badanie FT3 - dał 1 raz (przez prawie 10 lat). Twierdzi, że FT4 jest ważniejsze. Ponieważ źle się czułam (i nadal źle się czuję) zaczęłam poszukiwania na większą skalę

Re: no i są wyniki NPRH

typu: "digitalizacja i udostępniani > e w internecie". Przecież to może robić asystent bibliotekarza. Proponuję stwor > zenie modułu pt. Narodowy Program Skanowania i Wrzucania do Sieci (NPSWS). NPRH w zamyśle miało wypełniać pewną lukę w działaniu NCN: 1) finansować projekty

Re: do dankaaa30

Hej. Wczoraj byalm na badaniu krwi w szpitalu. Tak sie tam zdenerwowalam ich podejsciem do spraw, ze az sie poplakalam jak wyszlam. Poszlam na badanie w 3 dc bo tutaj lh i fsh bada sie wlasnie w 1-6 dc, a tu badania robi sie tylko od pn-pt, wiec nie mialam wyjscia. Na miejscu pytalam laborantke czy

Nic nowego.

, że średnio nie ma różnic w ocenach z matematyki. Równocześnie potwierdziły one (Wbrew temu co sama Hyde pisała we wnioskach), że u chłopców występuje nieco większa wariancja. Badania te nie dotyczyły top 1% czyli najzdolniejszych. Wszystkie badania, które ja znam, potwierdzają natomiast, że do lat 90

Re: Baclofene-ponoc nadzieja

. Baclofen jest także badany jako alternatywa dla benzodiazepin na detoksach. Gasi nadaktywność pewnych neuroprzekaźników, która to mogła by wpędzić alkoholika w ciąg. Ale znowuż, jak ktoś nie ma innego pomysłu na życie, da radę pić dalej - nie jeden przepił esperal. Całe podejście behawioralne ma poważną

Badanie biochemiczne krwi

) bilirubina całkowita profil lipidowy (cholesterol, triglicerydy, cholesterol HDL, cholesterol LDL) czas protrombinowy (PT) Profil przedoperacyjny aminotransferaza alaninowa (AlAT) fosfataza alkaliczna (AP) bilirubina kreatynina mocznik badanie morfologiczne krwi czas kaolinowo-kefalinowy (APTT) czas

Musical Demonstrations Pt.1

Musical Demonstrations Pt.1 - pierwszy solowy minialbum Davida Hodgesa wydany w 2000 roku. Twórcy David Hodges - śpiew, teksty, tło wokalu, fortepian, keyboard, gitara akustyczna Ben Moody - gitara elektryczna, gitara basowa Josh Hartzler - teksty Hannah Hodges - tło wokalu Penny Hodges - flet

Elements, Pt. 1

Elements, Pt. 1 to dziewiąty pełnowymiarowy studyjny album fińskiego zespołu Stratovarius. Muzyka zawarta na nim jest cięższa od poprzedniego wydawnictwa grupy - Infinite, zawiera bardzo dużo orkiestracji i podniosłych fragmentów. Na płycie znajduje się najdłuższy w historii zespołu utwór, trwający

Pt1

Pt1 - parowóz pośpieszny pruskiej serii P10. W latach 1922–1927 w zakładach Borsig wyprodukowano 260 parowozów. Parowozy zostały zwrócone w 1956 roku kolejom NRD. Parowozy eksploatowane w NRD zostały zrekonstruowane i przemianowane na Baureihe 22.

PISA (badanie)

Wyniki w roku 2012. "Maths" (Matematyka). Wyniki w roku 2012. "Science" (Nauki ścisłe). Wyniki w roku 2012. "Reading" (Czytanie ze zrozumieniem).PISA (badanie) – PISA to skrót nazwy Programu Międzynarodowej Oceny Umiejętności Uczniów (Programme for International Student Assessment

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!