Wszystko o:

branie jodu na tarczyce

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

kolanach i łokciach, łamliwe włosy, nadmierne pocenie się, powiększoną tarczycę czy guzki na szyi. "Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego zaburzenia czynności tego gruczołu powinno się brać pod uwagę, gdy występują też takie objawy, jak przyspieszenie

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

, oraz u pacjentów, którzy nie zgadzają się na terapię jodem radioaktywnym. Jednakże jedynym precyzyjnym wskazaniem do leczenia chirurgicznego jest obecność pierwotnego nowotworu tarczycy.RokowaniaZ wyjątkiem choroby Gravesa-Basedowa żadna ze znanych przyczyn nadczynności tarczycy nie ulega samoistnej

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

cały gruczoł. Leki na nadczynność niekiedy należy brać przez kilkanaście miesięcy. - Niestety, bywa, że chorzy, stwierdziwszy poprawę, zbyt szybko je odstawiają - mówi dr Grzesiuk. Leczenie radioaktywnym jodem polega na podaniu kapsułek z izotopem jodu 131. Tarczyca wybiórczo wychwytuje podany izotop z

Zadbaj o hormony

Zadbaj o hormony

wytwarzanie hormonów, można podać jod radioaktywny lub zdecydować się na operację i usunąć część bądź całą tarczycę. Leki na nadczynność należy niekiedy brać przez kilkanaście miesięcy. - Niestety, bywa, że chorzy, stwierdziwszy poprawę, zbyt szybko je odstawiają - mówi dr Grzesiuk. Leczenie radioaktywnym

Tarczyca nami rządzi

Tarczyca nami rządzi

Warszawie: Tarczyca - zawsze gorący temat Tarczyca stała się ostatnio modna. Sporo mówi się o jej funkcjach, chorobach. Internauci szukają informacji na ten temat. Czy niepozorny w sumie narząd na to zasługuje?Chociaż nie wiem dokładnie, skąd bierze się to nagłe zainteresowanie, uważam, że jest jak

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

. Warto ją stosować także ze względu na jod, gdyż mikroelement ten, wchodząc w skład hormonów wydzielanych przez gruczoł tarczowy, po części bierze udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych, od kontroli temperatury począwszy, poprzez pracę mięśni, metabolizm, a skończywszy na podziale komórek

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

na tę chorobę.Więcej na ten temat:Białka tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?Tarczyca nami rządziMakroelementy - po co je jeść?miedźPodstawowe informacjeMiedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w

Jak wzmocnić słabą płeć

Jak wzmocnić słabą płeć

).Niedoczynność tarczycyKobiety chorują 5 razy częściej niż mężczyźni.Do tarczycy trafia jod z pożywienia i z powietrza. Ona gromadzi go i przetwarza na hormony: tyroksynę (T4), trójjodotyroninę (T3) i kalcytoninę. Wpływają one na rozwój i działanie całego organizmu. Jeśli tarczyca nie dostanie codziennie

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

, małży, ostryg, nie zapominaj o rybach. Są doskonałym pomysłem kulinarnym na kolację we dwoje. Pobudzone zmysły Kształty niektórych owoców morza bywają co najmniej dwuznaczne, dlatego już wizualne doznania zachęcają do figli. Zapewniają też interesujące doznania dotykowe, gdy bierzemy je w palce. Ich

Chudnij z pomocą ziół

Chudnij z pomocą ziół

srebrnika, ziele krwawnika (po 50 g każdego ze składników). Na jedną porcję bierzemy kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalewamy ją szklanką wrzątku i przykrywamy na trzy godziny. Przecedzamy i lekko podgrzewamy. Pijemy trzy razy dziennie po szklance na 20 minut przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzamy

Tarczyca?

. Dwa miesiące temu zrobiłem TSH - wyszło 3.0. norma od 0.27 do 4.2. Brałem wtedy Beto 100 ZK i dolegliwości sercowe po miesiącu ustąpiły na ponad dwa miesiące. Jednak wróciły z powrotem kilka dni temu. Zrobiłem więc z ciekawości TSH, FT3 i FT4. Oto wyniki: TSH: 3.65mlU/ml - normy: 0.27 - 4.2; FT4

Przymowanie chromu z jodem przy niedoczynności tarczycy

Od 10 lat leczę się na niedoczynność tarczycy i przyjmuję Euthyrox 75. Chciałabym schudnąć parę kilogramów(167cm wzrostu i 71kg). Kupiłam sobie w aptece do pomocy chrom plus, ale okazało się ze w swoim składzie ma jod. I mam pytanie, czy mogę przyjmować ten suplement przy swojej chorobie? Bardzo

Co z ta tarczycą?

3 lata temu miałam podany jod radioaktywny, aby zablokować pracę tarczycy - nadczynność. Od tego czasu mam niedoczynność. Mimo brania różnych dawek hormonu wyniki wskazują na niedoczynność. Oto mój ostatni wynik - ft3 - 0.78 norma 0.80-2.00, TSH 8.990 norma 0.270-4,200. Nadmieniam, że zmieniono mi

Odchudzanie a choroba tarczycy

Od niedawna mam problemy z tarczycą (niewielka nadczynność), dodatkowo biorę Luteinę z braku miesiączki. Mam słaba przemianę materii, więc i sporą oponkę na brzuchu. Zastanawiam się nad dietą lub suplementami wspomagającymi odchudzanie, tylko czy są jakieś suplementy nie kolidujące z moimi

Jod radioaktywny - dobry pomysł?

Thyrozol, a od miesiąca dodatkowo Latrox. Lekarz prowadzący proponuje jod radioaktywny. Proszę o poradę, czego dalej się mogę spodziewać? Czym to grozi?Niestety nie napisała Pani, z jakiego powodu była usuwana tarczyca i jaki był zakres operacji. Podejrzewam jednak, że przyczyną była choroba Graves

Re: Diagnoza - Hasimoto w 11 tygodniu ciąży

Przeczytałam artykuł "Choroba Hashimoto i niedoczynność tarczycy w okresie rozrodczym – istotny problem dla kobiety i jej dziecka", na samym końcu artykułu widnieje taka informacja "Przyjmowanie dużych dawek jodu jest więc szczególnie niebezpieczne w ciąży, jod przechodzi łatwo

Re: Diagnoza - Hasimoto w 11 tygodniu ciąży

kochana ja o jodzie powiem ci jedno ja nie brałam z tego wzgledu ze jod rozwali Ci tarczyce a jelsi rozwlai tarczyce ciezko ją będzie okiełznac a co za tym idzie moze byc problem z utrzymaniem ciąży. Ja nie brałam i tak jadłam sół jodowaną to wystarczy z reszta hashi tess powie to samo (ona nawet w

Re: antyTG - hashimoto czy brak jodu

Ja mam Hashimoto (tarczycę ok. 8ml.) anty TG 20x powyżej norma a antyTPO poniżej normy. Lekarz przepisał mi jodid, ale przestałam go brać po pół roku (z wiedzy z forum) Poziomu jodu nie badałam. Suplementy wszelkie zażywam bez jodu, sól bez jodu. Ciekawe czy jod szkodzi Hashimotkom, jak się ta

Graves - leczenie jodem - co dalej?

Witajcie, Mam Gravesa. Leczę się od listopada i moje wyniki nie rokują na to, by Graves miał sobie pójść. Dlatego enokrynolog chce skierować mnie na terapię jodem. Moje pytania są następujące: 1. Co dalej? Czy tarczyca przekształci się w niedoczynność i będę musiała brać hormony do końca życia? 2

kto brał jod radioaktywny na tarczycę?

witam, być może będę brała jod radioaktywny na tarczycę, kto brał i jak to się odbywa??? chodzi mi głównie o izolację "chorego".... z góry dzięki za odpowiedzi maria mój mail: poniatowska-bylina@wp.pl

Re: Proszę o interpretację mojego przypadku.

Dziękuję za odpowiedzi :) Uważam podobnie jak Wy, zarówno jeśli chodzi o ocenę stanu zdrowia jak i tego lekarza :) Odnośnie jodu: "...zwiększona podaż jodu, zwłaszcza w formie suplementu, nasila odpowiedź autoimmunologiczną organizmu czyli zwiększa atak na tarczycę. Jod zmniejsza aktywność

Re: z nadczynności w niedoczynność przy GB, objaw

witaj i jakie wyszły ci teraz wyniki? I na jakiej dawce?A traby jakie ci wyszły?i jaka masz objętość tarczycy? Ja na razie mam niedoczynność pojodową ,biorę 56,5 eutyrox,trzy miesiące po jodzie.Cały czas mi po głowie chodzi,czy nadczynność nie wróci, jak już się ma niedoczynność?

Re: Polska vs. Anglia: leczenie Hashimoto!

Przyszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy. Zwróć uwagę na zmiany w swoim samopoczuciu, jak już tam będziesz. To jest jednak inny klimat, inne powietrze. Ja np. w Anglii nie miałam alergii, w Polsce muszę brać cezerę. Nie wiem, jak to może być z tarczyca /wtedy jeszcze jej nie leczylam/, wyspe otacza

Re: Wypadanie brwi a niedoczynność tarczycy

Dzięki za odpowiedz. Gruczoł tarczycowy: Płat prawy:16x17x41 mm Płat lewy:16x17x40 mm Cieśń:4mm Tarczyca jednorodna o prawidłowym unaczynieniu. Obustronnie niepowiększone węzły chłonne szyjne. Trab nie robiłam Brałam thyrosan 13 tabletek. Może tarczyca jako organ była zdrowa ale brak jej było jodu

Re: Moje wyniki - prosba o opinie

I jeszcze słowo komentarza na temat wysokiego ft3. Często jest to interpretowane jako nadczynność, jednakże pamiętaj, że tarczyca produkuje głównie hormon t4, a t3 znacznie mniej i to t4 - cząsteczka z 4 atomami jodu jest przetwarzane w t3 - cząsteczkę z 3 atomami jodu, a dopiero t3 jest hormonem

Stopienie rdzenia reaktora jądrowego

wypuścić na zewnątrz tydzień po wyłączeniu reaktora, to dawka na tarczyce otrzymana przez populację będzie niższa niż od samego jodu-131 wypuszczonego godzinę po wyłączeniu reaktora. Uszkodzenie zbiornika ciśnieniowegoSpłynięcie rdzenia do dolnej komory mieszania zbiornika ciśnieniowego może spowodować

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!