Wszystko o:

cholesterol całkowity powyżej 200

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

: 130-200 - graniczny: 201-239 - wysoki: 240 i powyżej Cholesterol LDL ("zły" cholesterol) [mg/dl]: - prawidłowy: poniżej 130 - graniczny: 131-159 - wysoki: 160 i powyżej. Cholesterol HDL ("dobry" cholesterol) [mg/dl]: - wskazany: powyżej 45 - nieprawidłowy: poniżej 40. Uwaga! Podany

Cholesterol

Cholesterol

ostatnich wytycznych ATP III, najczęściej stosowanych przez lekarzy na całym świecie, całkowity cholesterol we krwi nie powinien przekraczać 200 mg/100 ml u osób zdrowych i wolnych od czynników ryzyka chorób krążeniowych. Wartość ta nie wystarczy jednak do oceny stanu zdrowia badanego. Jest to spowodowane

Cholesterol

Cholesterol

wykonuje więc dobrą robotę, dlatego nazywany jest "dobrym" cholesterolem. Z kolei nadmiar LDL gromadzi się w ścianach tętnic i wyzwala reakcje rozpoczynające proces miażdżycowy, dlatego mówi się o nim: "zły" cholesterol. Poziom całkowitego cholesterolu we krwi nie powinien być wyższy

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

metabolizm cholesterolu. Wspomaga także układ immunologiczny w walce z infekcjami. Nic zatem dziwnego, iż jego niedobory w istotny sposób odbijają się na funkcjonowaniu całego organizmu. Skąd się biorą niedobory? Deficyty żelaza są bardzo często efektem nieodpowiedniej diety (a konkretnie - zbyt małą ilością

Kiedy krew źle krąży

Kiedy krew źle krąży

, wątroby i tarczycy, osoby, w których rodzinie występowały wrodzone zaburzenia lipidowe, osoby z obecnością żółtych narośli, tzw. kępek na powiekach i w każdym innym miejscu. Cholesterol całkowity Norma - poniżej 200 mg/dl Trójglicerydy Norma - poniżej 150 mg/dl (1,7 mmol/l) Cholesterol LDL - zły

Jak uniknąć zawału

(także jeśli dotąd były prawidłowe). Nawet zdrowa i aktywna kobieta powinna wówczas oznaczyć poziom cholesterolu z podziałem na frakcje (ważne jest nie tylko to, by poziom cholesterolu całkowitego był niski, ale także to, by mieć jak najwięcej "dobrego" cholesterolu - HDL). Kiedyś będzie się

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

spożywać bardzo tłustych potraw, co może zafałszować wyniki badań. Cholesterol całkowity Norma - poniżej 200 mg/dl Trójglicerydy Norma - poniżej 150 mg/dl (1,7 mmol/l) Cholesterol LDL - tzw. zły cholesterol Norma - poniżej 100 mg/dl (2,6 mmol/l) Cholesterol HDL - dobry cholesterol Norma Kobiety - powyżej

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

 APTT - czas kaolinowo-kefalinowy Norma - 37-46 s  Powyżej normy - zmniejszona krzepliwość INR Norma - 0,9-1,3  Powyżej normy - zmniejszona krzepliwość Fibrynogen Norma - 200-400 mg/dl  Powyżej normy -stany zapalne, choroby zakaźne, choroby tkanki łącznej, tzw

Polka na badaniach

Polka na badaniach

pobranej krwi można odczytać lipidogram, czyli określone stężenie cholesterolu i trójglicerydów. To ważne badanie szczególnie dla osób otyłych, palaczy, osób z nadciśnieniem i cukrzycą. Cholesterol całkowityNorma - poniżej 200 mg/dlTrójglicerydyNorma - poniżej 150 mg/dl (1,7 mmol/l)Cholesterol LDL - zły

Zbyt słodcy Polacy

Zbyt słodcy Polacy

rodzinie (rodzice lub rodzeństwo) - cukrzyca ciążowa lub urodzenie dziecka o wadze ponad 4 kg - nadciśnienie tętnicze - wysoki poziom trójglicerydów i całkowitego cholesterolu we krwi, niski poziom cholesterolu HDL. W momencie rozpoznania tego typu cukrzycy pacjenci mają wysokie stężenie glukozy we krwi

Zbyt niski cholesterol całkowity?

Mam za mały cholesterol całkowity tylko 120. Jak mogę go podwyższyć? co to oznacza? Mam 56lat i jestem po operacji niedoczynność tarczycy. Mam bóle głowy i drżenie rąk. Byłem u lekarza, ale nie dała mi wyraźnej odpowiedzi co mam robić. Proszę o podpowiedź.Jest to niskie stężenie jednak w granicach

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Cholesterol - jak to z nim jest?

). Lekarz nie zauważył nic nadzywczajnego, mimo iż na karcie z wynikami pisze, iż cholesterol całkowity powyżej 6,2 to duże ryzyko powikłań. Zaznaczę tylko, że leczę się na niedoczynność tarczycy. Jak to jest z tym cholesterolem całkowitym? pozdrawiam!

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Mam 28 lat. 25.10.2012 roku przeszłam zabieg wyłyżeczkowania macicy w z powodu ciąży obumarłej (był to 9 tydzień). Wyniki badań z marca 2013: Cholesterol całkowity w surowicy 188 mg/dl Triglicerydy w surowicy 108 mg/dL Cholesterol HDL w surowicy

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Re: Poronienie a niedoczynność tarczycy(przed cią

Mam wyniki kolejnych badań: B12: 351,2 (norma 191-663) Ferrytyna: 23,18 (norma 13-150) Cholesterol całkowity: 186,3 (norma 130-200) Cholesterol HDL: 70,3 (norma powyżej 35) Stosunek cholesterolu HDL do całkowitego: 37,7% (norma powyżej 20%) Cholesterol LDL: 107,8 (norma do 129) Trójglicerydy: 41

a co sądzicie o czymś takim?

,00-150,00) wit b12 nie była oznaczana cholesterol całkowity 217 (120-200) tradycyjnie od lat trochę poniżej normy HTC i RBC, natomiast MCV powyżej.

Re: Wyniki w normie, niedoczynność w objawach?

:/. Zrobiłam badania: 29 listopada 2013: TSH 3,3 (N: 0,27 - 4,2) fT4 0,85 (N: 0,93 - 1,7) -10% fT3 2,51 (N: 1,5 - 4,1) 39% glukoza 120 (N: 70 - 110) 125% cholesterol całk. 237 (N: 140 - 200) 162% HDL 61 (N: 40 - 60) 105% LDL 156 (N: <135) też znacznie powyżej normy trójglicerydy 101 (60 - 165

Re: A jak podnieść HDL?

którym nam zależy. Lepiej ograniczyć proste węglowodany i tłuszcze typu trans (utwardzana margaryna, słodycze, sklepowe wypieki). Poza tym dorosły, zdrowy człowiek powyżej 35 roku życia ma cholesterol całkowity zwykle w okolicach 200-250 i tego żadna idiotyczna norma nie zmieni.

Re: A jak podnieść HDL?

cholesterol może spadać, ale niekoniec > znie ten, na którym nam zależy. Lepiej ograniczyć proste węglowodany i tłuszc > ze typu trans (utwardzana margaryna, słodycze, sklepowe wypieki). Poza tym doro > sły, zdrowy człowiek powyżej 35 roku życia ma cholesterol całkowity zwykle w ok > olicach 200

Prośba o interpretację wyników badań

: 70 – 99) high - glukoza po 2 godz. – 137 mg/dl (norma: < 140) Lipidogram: - cholesterol całkowity: 285 (norma: 130 – 200) high - HDL: 54 (norma: od 60) low - LDL: 204,2 (norma: do 135) high - trójglicerydy: 134 (norma: do 200) - odsetek HDL: 19 (norma: od 20) low

prośba o zerknięcie na % FT4 oraz FT3

spadło dopiero dnia następnego, przeraziłam się nie na żarty. Zrobiłam badania, morfologia wyszła w normie, układ krzepnięcia i jonogram (sód, potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo również - wszystko powyżej 50% normy), niestety mam podwyższony cholesterol całkowity (wynik 208 dla normy 140-200) oraz LDL

Świeżynka na forum - złe wyniki (prośba o pomoc)

,4-7,000) MCV, MCHC, MCH poniżej normy RDW-CV powyżej normy HCT 36 (przy normie 37-47) poniżej normy HGB 11,3 (przy normie 11-15) dolna granica normy ferrytyna: 7 (norma: 13-400) poniżej normy żelazo: 7,7 (przy normie 5,8-34,5) dolna granica normy białko całkowite: 69 (przy normie 66-87) dolna granica normy

Re: WYNIKI

Witajcie. Dziś otrzymałam wynik a-TPO. Reasumując: TSH=8,29 (norma: 0,270-4,200) Cholesterol całkowity=237 (norma: max 200) Chol. HDL=45 (norma: min 65) przeciwciała anty TPO=576 (norma: 5,61) Usg tarczycy, jak pisałam powyżej w poprzednich postach. Odliczam godziny do wizyty lekarskiej :). A

Tarczyca mamy (55 lat) - odpuścić temat ?

cholesterol, nas załamał: Cholesterol całkowity 268,18 mg/dl norma 120-200 HDL 66,14 mg/dl norma >65 LDL 176 mg/dl norma optimum <100 powyżej optimum 100

Cholesterol

cholesterol) we krwi są następujące: Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l), Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1–6,5 mmol/l), Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l). Normy dla stężenia "dobrego" i "złego" cholesterolu są następujące: HDL ("dobry

Ła-200

Ła-200 (ros. ??-200, właściwie: samolot „200”) – radziecki odrzutowy myśliwiec przechwytujący, skonstruowany pod koniec lat 40. w biurze konstrukcyjnym Ławoczkina, który pozostał w stadium prototypu. HistoriaW marcu 1947 Rada Ministrów ZSRR zleciła trzem biurom konstrukcyjnym

Lista planetoid 101-200

="right" | [[9 lipca]] [[1879]] | align="left" | [[Christian Heinrich Friedrich Peters|C. H. F. Peters]] |- | align="left" | [[(200) Dynamene]] | align="left" |   | align="center" | 2,7360 | align="right" | [[27 lipca]] [[1879]] | align="left" | [[Christian Heinrich Friedrich Peters|C. H. F. Peters

Medaliści mistrzostw Polski seniorów w biegu na 200 metrów

seniorów w biegu na 200 metrów wynosi 20,43 i został ustanowiony przez Marcina Jędrusińskiego podczas mistrzostw w 2002 w Szczecinie. Podczas mistrzostw w 2003 Jędrusiński przebiegł dystans 200 metrów w czasie 20,38 sekundy, jednak przy nieprzepisowym wietrze (powyżej 2 m/s). Medaliści NR – rekord

Trump International Hotel and Tower (Chicago)

się obecnie na 11 pozycji.Wieżowiec posiada 98 kondygnacji. Powierzchnia całkowita wszystkich pomieszczeń wynosi 242 000 m?. Całkowity koszt budowy biurowca wyniósł 847 milionów dolarów (USD).Właścicielem biurowca jest konglomerat The Trump Organization należący do amerykańskiego biznesmena, miliardera

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!