Wszystko o:

ciśnienie 70 na 50

sofia

Prawidłowe ciśnienie krwi

Ciśnienie tętnicze to nacisk płynącej krwi na ściany tętnic. Jego wartość zależy przede wszystkim od wydolności serca, szerokości naczyń i sprężystości ich ścian. Aby określić ten poziom, dokonuje się pomiaru ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Wartość górna, czyli ciśnienie skurczowe, powstaje w chwili skurczu serca, gdy krew wpychana jest do naczyń, natomiast wartość dolna, czyli ciśnienie rozkurczowe - podczas napełniania się serca krwią. Normy: Prawidłowe ciśnienie powinno utrzymywać się pomiędzy 120 na 80 a 135 na 85 mm HG. Granicznym ciśnieniem jest ciśnienie 140 na 90.

Nadciśnienie - cichy zabójca

Nadciśnienie - cichy zabójca

Polski problem z nadciśnieniem polega przede wszystkim na tym, że prawie dwie trzecie osób, które je ma, nie zdaje sobie z tego sprawy. Dlatego tak ważne jest, by przy każdej wizycie u lekarza zmierzyć ciśnienie. Nawet jeżeli to będzie ginekolog czy dermatolog, poprośmy go o to - mierzenie nie

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

na nadciśnienie i zagrożonych powikłaniami w układzie krążenia, uznaje się wartości średnie poniżej 135/85 mm Hg w ciągu dnia i 120/70 mm Hg w nocy oraz poniżej 130/80 mm Hg w ciągu całej doby. Poza wartościami samego ciśnienia tętniczego przy obliczaniu ryzyka epizodu sercowo-naczyniowego bierze się

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

. Ilość uderzeń serca na minutę jest zależna przede wszystkim od wieku i zwykle, przeciętnie, wynosi: - 110-150 uderzeń na minutę: u płodu i noworodka, - ok. 130 uderzeń na minutę u niemowląt, - ok.100 uderzeń na minutę u dzieci, - ok. 85 uderzeń na minutę u młodzieży, młodych dorosłych, - ok. 70 uderzeń

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Drugi raz, by potwierdzić, że mamy wysokie ciśnienie, już nie pójdziemy, bo nie mamy czasu, zapominamy. Do kolejnej wizyty w przychodni może nas zmusić bardzo zły wynik pierwszego pomiaru lub gorsze samopoczucie. Ale liczenie na to, że organizm ostrzeże nas w porę, jest zgubne, bo nadciśnienie to

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

: - prawdopodobny wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona . Według chińskich badań wystarczy wypić dziennie szklankę, by spadło ono o prawie 70%. Co ciekawsze, zależności tej nie zaobserwowano w przypadku herbaty zielonej, chociaż właśnie ją podejrzewano o taką moc. Nawet biorąc poprawkę na

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

) witaminy A, 38 mg witaminy C, 460 mg potasu, 50 mg fosforu, 40 mg wapnia , Rukola pełna witaminy K Należy do roślin kapustowatych i mierzy maksymalnie 70 cm. Najłatwiej można ją rozpoznać po ciemnozielonych, lekko postrzępionych liściach. Rukola to przede wszystkim bogate źródło tzw. folianów, czyli

Makrela, ryba na odporność

Makrela, ryba na odporność

pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu. W 100 gramach makreli jest ok. 50 μg selenu, a dzienne zapotrzebowanie waha się od 60-70 μg

Wylew (Udar krwotoczny mózgu)

Wylew (Udar krwotoczny mózgu)

każdym wieku, jednak najczęściej dotykają mężczyzn, między 50 a 70 rokiem życia. Przyczyny wylewu krwi do mózgu W większości przypadków wylew spowodowany jest nadciśnieniem tętniczym . Za jego występowanie odpowiadają również tętniaki , malformacje tkankowe (rodzaj wady wrodzonej, która zakłóca proces

Otoskleroza - wróg słuchu młodych ludzi

Otoskleroza - wróg słuchu młodych ludzi

uszkodzenia narządu przekazującego dźwięk, niedosłuch odbiorczy występuje przy uszkodzeniu narządu przekształcającego dźwięk oraz słuchowej drogi nerwowej, natomiast mieszany jest wynikiem uszkodzenia obu mechanizmów. Upośledzenie słuchu postępuje wolno, na przestrzeni lat. W 70% otoskleroza występuje

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz

laskowe - 140 mg - otręby pszenne - 490 mg - pestki dyni - 540 mg - pieczywo razowe - 80 mg - pietruszka (nać) - 190 mg - pistacje - 160 mg - płatki owsiane - 130 mg - ser chudy - 100 mg - ser żółty - 30 mg - sezam - 375 mg - słonecznik - 370 mg - soczewica - 70 mg - soja - 215 mg - szpinak - 50 mg Zobacz

Dobre ciśnienie, wariujące tętno

Od 2 lat mam problemy z nadciśnieniem. Teraz jest wszystko ok., ale moje tętno wariuje. Jednego dnia jest wszystko dobrze, a na drugi dzień bardzo wysokie ok. 160 u/min. W nocy spada do 48-50 u/min. Po konsultacji u kardiologa i zrobieniu echa serca, lekarz stwierdził, że mam miękka zastawkę

Zawroty głowy

). Był to lek psychotropowy, musiałam go jednak odstawić bo okropnie się po nim czułam. Poszłam z zawrotami głowy do laryngologa, chciałam aby laryngolog zbadał mi błędnik. Laryngolog stwierdził, że zawroty głowy mam z powodu niskiego ciśnienia 90/50, moje ciśnienie w ciągu dnia 100/70, 90/70. 90/45 i

Poranne silne bóle głowy

Budzę się z silnym bólem głowy, oczu. Co może być przyczyną? Czy fakt, że mam bardzo niskie ciśnienie 90/70 może mieć znaczenie?Często przyczyną porannego bólu głowy jest niskie ciśnienie tętnicze. Może się on nasilać w pozycji stojące czy też po posiłku. W takiej sytuacji należy dążyć do

Wtórny zanik miesiączki

budowę ciała i bardzo niskie ciśnienie tętnicze, 70/40, 90/50. Niepokojące objawy wcześniejsze oprócz niskiej masy ciała, mimo regularnego żywienia i zaniku miesiączki, która wcześniej też była nieregularna (od 11 roku życia), to: ciągle zimne, czerwone dłonie i stopy, które zagrzewają się dopiero po

Co mi dolega?

miesiącu zbadałam ponownie TSH i cholesterol. Wynik TSH -2,66 Cholesterol 218.70 Norma do 200. Obecnie biorę Euthyrox 50 pół tabletki rano. Mam niskie ciśnienie krwi, mierzę codziennie rano i wieczorem, waha się 100/65 do 115/70 Puls w granicach 70, 80, 90 na minutę. Dodam, że cały czas mam dziwnie

Zestawienie tsh i ft3 i ft4

42.70% FT3 44.32% 2013 - listopad , średnio FT4 33.77% FT3 47.50% 2013 grudzień, fatalne samopoczucie fizyczne i psychiczne, spadek ciśnienia, częstoskurcz tsh: FT4 72.70% 2014 styczeń -dalej marnie tsh: FT4 52.60% FT3 17.50%

Interpretacja wyników - prośba

(<35) anty-TG: ok. 8 (<50), objętość czerwonych krwinek: niewiele poniżej normy 4. 7 tygodni po zabiegu: TSH 2,22 uIu/ml (norma 0,27-4,2) FT3 2,59 pg/ml (norma 2-4,40) FT4 1,20 ng/dl (norma 0,93-1,70) Estradiol 156 pg/ml Progesteron 0,63 ng/ml Prolaktyna 8,7 ng/ml (norma 4,8-23,30) 5.Wynik

Tarczyca wykluczona?

skóra nadmiernie sucha lub szorstka skóra niskie ciśnienie) Dzisiaj zrobiłam badania TSH - 1,421 (norma 0,350-4,940) FT4- 1,14 (0,70-1,48) 56,41% FT3- 2,54 (1,71-3,71) 41,50% Morfologia wszystko w normach, jak nigdy w życiu, żelazo obniżone (33 przy normie 50-170, wiem że polecacie ferrytynę

Znowu klapa....

młotem, miękkie nogi. Wizyta w szpitalu, morfologia krwi, do tego TSH, badanie tropoliny czy to nie zawał. Morfologia według lekarza ok, TSH 2,87. W morfologii krwi zauważyłem obniżoną ilość neutrofilii. Aktualnie 38% - norma bodajże jest od 50-70%. Miesiąc temu miałem 50%, a 2 miesiące temu 55%. Czuje

Re: nietypowe wyniki :-(

wydolność tlenową chociaż jest pewien postęp - ostatnio w ramac > h joggingu pokonuję ok.5-6km/50min - wiem że to wolno, nie cały czas truchtam ( > idę -biegnę) Ferrytyna jest nadal niska: ferrytyna: 5.70% inteligentny-projekt.pl kazdystudent.pl

Re: Propozycja zmiany leku po nowych wynikach

mi nieźle w tyłek - nie mówiąc juz o dziwnych skokach ciśnienia np. 125/95/65, za chwilę 147/72/70 i kolejny pomiar 125/85/70 - wszystkie w odstepie 10 min). Spróbuję wyrównać poziom hormonów bo średnie takie samopoczucie - zwłaszcza ten ból klatki lub w klatce po lewej stronie w okolicach serca :(

Tak, tak pan doktor poleciaaaaaał ...

było ok. 10m przed linią dysz silników, zaś sama brzoza leżała i jej okolice leżały praktycznie poza granicą strefy niebezpiecznej podmuchu (i to dla sytuacji gdy samolot stoi a silniki są na ciągu startowym, a tu silniki były na ok. 70% obrotów (turbiny niskiego ciśnienia) podczas gdy ciąg startowy to

Re: kangurek kl 2

widze że ktoś startuje :) widzieliście już te zadania na oczy ? radze zobaczyć . szczególnie niektóre :) hehe . liczymy na 50 % punktów ( ciut powyżej średniej dla startujących z ubiegłych latach ,myśle że ma szanse na jakieś 70 procent jak go ciśnienie nie spali ;).

Re: Sarkoidoza, tarczyca, bałagan hormonalny - pr

"z ciekawości" wieczorem, i wychodziło różnie - często 36-36,2, ostatnio 36,6 (akurat wtedy spuchłam, może to też ma związek). Ciśnienie 90/60, po godzinie ćwiczeń i kawie potrafiło osiągnąć 105/70. Ano właśnie, do napisania tu skłoniło mnie między innymi to, że Hashimoto potrafi się tak "

Re: Ultra nowoczesny fotoradar na radzymińskiej

Wyjeżdżam z Marek okolice ul szkolnej, teren zabudowany 50km/h. Dalej podwyższenie do 70. Przed M1 50km/h. Za skrzyżowaniem przy M1 50km/h. Dalej przed Bystrą teren zabudowany 50km/h. 2m za nim podwyższenie do 60km/h. Kilka metrów dalej skrzyżowanie z Bystrą. Potem fotoradar. Za chwilę znowu 60km

Ciśnienie atmosferyczne

podana w akapicie "ciśnienie i pogoda".Ciśnienia powietrza nie należy mylić z zawartością tlenu w powietrzu, która się zmienia zgodnie z tą samą krzywą (np. 50% ciśnienia tlenu z poziomu morza występuje na 5600 m n.p.m.). Innymi słowy, jeśli w atmosferze jest 21% tlenu na poziomie morza, to na wysokości

Ciśnienie tętna

Ciśnienie tętna (amplituda ciśnienia, amplituda tętna, ang. pulse pressure, PP) - różnica pomiędzy ciśnieniem tętniczym skurczowym i rozkurczowym. Prawidłowo wynosi ono około 30-50 mmHg.Nieprawidłowe wartości ciśnienia tętna występują m.in. w: niedomykalności zastawki aortalnej (wysoka amplituda

Ciśnienie (album)

Ciśnienie – album studyjny zespołu Dżem, nagrany wraz ze Sławomirem Wierzcholskim, wydany w 1993 roku.Autorem muzyki i tekstów jest Sławomir Wierzcholski. Realizacja dźwięku Piotr Madziar. Materiał nagrano w Studio "Giełda" Polskiego Radia w Poznaniu w dniach 24-25 kwietnia 1992 roku. Muzycy

Ciśnienie tętnicze

do aorty, w tętnicach panuje najwyższe ciśnienie, wynoszące zazwyczaj u zdrowego dorosłego człowieka od ok. 90 do 135 mmHg (zazwyczaj 110–130); w chwili rozkurczu – jest najniższe, np. od ok. 50 do 90 mmHg (zazwyczaj 65–80). W praktyce medycznej, do oceny stanu zdrowia badanej osoby

Wzmożone ciśnienie śródczaszkowe

Wzmożone ciśnienie śródczaszkowe – stan, w którym wzrasta ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego krążącego w układzie komorowym mózgowia. Prawidłowe ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego powinno wynosić ok. 50-200 mm H20 (ok. 0,5 - 2,0 kPa). EtiologiaDo stanów występowania wzmożonego ciśnienia

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.