Wszystko o:

co to jest egfr

eGFR

eGFR

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Aby podać wartość eGFR należy zestawić ze sobą wiek, wagę, płeć, rasę oraz stężenie kreatyniny, mocznika, albumin w surowicy krwi. Obliczenie wysokości współczynnika filtracji kłębuszkowej umożliwia podanie współczynnika przesączenia kłębuszkowego (GFR), czyli

Klirens kreatyniny

Klirens kreatyniny

. Kontrola wskaźnika pozwala rozpoznać skalę oraz szybkość z jaką postępują zmiany a także dobrać odpowiednią dla danego pacjenta metodę leczenia. Taka forma oceny pracy nerek stosowana jest również u pacjentów przyjmujących leki mogące zakłócać ich działanie. Czytaj także: eGFR Badanie krwi od kuchni

Gruźlica układu moczowego

Gruźlica układu moczowego

moczowego dochodzi przede wszystkim u tych pacjentów, u których choroba jest już bardzo rozwinięta. W skrajnych przypadkach w nerkach pojawiają się guzki oraz zwapnienia. Diagnoza Podstawą rozpoznania u pacjentów z podejrzeniem gruźlicy układu moczowego są badania laboratoryjne. Przede wszystkim zleca się

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

krwi, co stanowi ok. 10 proc. krwi filtrowanej przez nerki. Badanie pozwala na ocenę pracy narządu i najczęściej wykonywane jest u osób z przewlekłą chorobą nerek oraz zażywających leki mogące je uszkadzać. GFR, czyli co? Wskaźnik GFR - poprzez pomiar ilości wpływającej i wypływającej z nerek krwi

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

jest niezmiernie ważne, bo pozwala na szybkie rozpoczęcie leczenia i zmniejszenie ryzyka bardzo poważnych kłopotów ze zdrowiem. W ostatnim czasie specjaliści szczególnie podkreślają wagę jednego z badań - stężenia kreatyniny we krwi. Znając je, można łatwo obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR

Nerki - przewlekły problem

Nerki - przewlekły problem

długie lata potrafią nie dawać żadnych objawów, w tym tego najbardziej charakterystycznego - bólu. A nasza mentalność jest taka, że dopóki nie boli, uważamy, że wszystko jest w porządku i nie ma po co zgłaszać się do lekarza - tłumaczy prof. Bolesław Rutkowski, kierownik Katedry i Kliniki Nefrologii

Polka na badaniach

Polka na badaniach

stężenie kreatyniny, można obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR) będącą jednym z najlepszych wskaźników tego, jak pracują nasze nerki. Uważa się, że eGFR poniżej 60 ml/min jest sygnałem do alarmu, toteż osoby, u których taki wynik się pojawił, powinny natychmiast zgłosić się do lekarza rodzinnego

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

poruszaj się i nie rozmawiaj jeśli wykonujesz kilka pomiarów, przerwa między nimi musi wynieść co najmniej minutę.EKGNajprostszym z badań serca jest EKG - po czterdziestce powinniśmy je wykonywać co roku. W prywatnym gabinecie kosztuje ok. 30 zł.Zajrzeć w płucaCzyli przede

Co znacza wynik badania krwi (biorę sulfasalzynę 2000 j. dziennie) kreatynina 1,38 mg/dl i GFR 55,22 ml/min/1,73 wz. MORD

badania przesiewowe bez podanej interpretacjiOznaczenie stężenia kreatyniny wykonuje się przesiewowo w celu sprawdzenia funkcji nerek. Natomiast eGFR jest wartością przesączania kłębuszkowego, w tym wypadku wyliczanego na podstawie wzoru MDRD. Wartość tą wylicza się m.in. na podstawie stężenia

Kreatynina w moczu

Odebrałam dziś wynik badania moczu. Kreatynina 0,71 a eGFR > 60. Co oznacza taki wynik?Przy ocenie wyników badań laboratoryjnych nie można pominąć informacji komu i z jakiego powodu zostały one wykonane. Zakładam jednak, że w tym przypadku było to rutynowe, okresowe badanie i nie występują żadne

Bolące nerki

okrągłe pojedyncze, bakterie bardzo liczne, krwinki białe 2-5. EGFr 60. Albumina 5000 proszę o poradę, co dalej robić? Dodatkowo zawsze biegałam do łazienki i to taki mój urok był teraz toaletę odwiedzam rzadko.Koniecznie powinna się Pani zgłosić do lekarza nefrologa celem kontynuowania i pogłębienia

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Niski poziom potasu we krwi

Mam 29 lat. Odebrałam dzisiaj wyniki badań. Martwi mnie potas- 1.75. Przyjmuję witaminy oraz biorę co jakiś czas Aspargin. Dieta również bogata w produkty, w których owy potas się znajduje. Kreatynina w surowicy 0,80 mg/dl eGFR 84,80 mi/min/1.73m2.Żelazo 37 troszkę niskie. Reszta badań, wyniki

Przed tomografią, słaby wynik EGFR co oznacza???

Może wiecie, co dokładnie oznacza niskie EGFR? W czwartek mama ma tomografię, zrobiła badanie kreatyniny i EFRG Kreatynina jest w normie 0,85 mg/dl (norma 0,40-1,40) EFRG jest 42,2 ml/min (prawidłowy około 120) Czyli wynik oznacza umiarkowaną niewydolnośc nerek? Co zrobić do momentu "

egfr poniżej 60

na tle nerwowym). Po odebraniu wyników krew jest w normie (glukoza tylko na granicy normy) jednak mocz: egfr poniżej 60,ciężar właściwy na granicy normy,leukocyty usiewają wpw,erytrocyty luźno usiewaja wpw,nabłonki płaskie liczne i liczne bakterie oraz urobilinogen na granicy minimum,keratynina 0

Wynik EGFR - co oznacza?

Witam serdecznie, Odebrałam dziś wynik badania krwi - kreatynina w surowicy wynosi 0,62 mg/dL, a EGFR >=60 ml/min/1,73m^2 Co oznacza wynik EGFR 60? Czy taki wynik ma związek z przyjmowaniem Tegretolu 200 (1-0-1) przy epilepsji??? Mam 25 lat, od 15 lat leczę się na epilepsję, jednak okazało

kreatynina i eGFR

witam odebrałam swoje wyniki, trójglicerydy- 122,glukoza-85,potas-4,43,cholesterol-228,cholesterol HDL-47,kreatynina-0,98,eGFR-59, najbardziej mnie niepokoi kreatynina i eGFR,nie wiem o co chodzi czy to jest niepokojące/chodzi o nerki/ lekarz skierował mnie na wyniki,przez moje wysokie cisnienie

eGFR

Witam! Ponieważ od dłuższego czasu bola mnie plecy, miałam zlecone badania. Morfologia, OB, mocz, mocznik wyszły ok. Natomiast kreatynina na granicy normy 0,9 (norma 0,50 do 0,90), eGFR 70 ml/min (60-89 ml/min/1,73m2 II° PChN wg MDRD). Troche mnie niepokoi eGFR. Poszukałam troche w googlach

Co to znaczy eGFR?????

Co to znaczy, że mam eGFR - 85,3 - to jest niewydolność nerek!!!!!!!?????????????????????????????????????????????

Re: EGFR ponad normę- co to oznacza

www.google.pl/search?hl=pl&q=egfr&lr=&aq=f&oq= -- http://img231.imageshack.us/img231/1266/repasn6.gif

EGFR ponad normę- co to oznacza

Witam odebrałam wyniki krwi, napisane jest że EGFR w surowicy wynosi 136,5 ( przy normie 70-130) Może ktoś wie co to oznacza?? Pozdrawiam

Re: Co to znaczy eGFR?????

Dla prawidłowych wartości kreatyniny i braku jakichkolwiek objawów czy nieprawidłowych wyników badań czynnosci układu moczowego nie należy wyliczac eGFR ze względu na fałszywie zaniżone wrtości.

pooperacyjna ocena bloczków hist-pat / EGFR

witam, u taty po operacji jelita grubego oraz wątroby przed podaniem kolejnej chemii (przerzuty w wątrobie) zlecono ocenę bloczków histopatologicznych z obu operacji. Po pozytywnym wyniku EGFR, zleca się ocenę mutacji przy pomocy genu (?) KARAS. Jestem laikiem w tej terminologii. Czy ktoś z Was

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

jest wskazany w leczeniu pacjentów chorych na raka jelita grubego z przerzutami z ekspresją receptora naskórkowego czynnika wzrostu (EGFR), z genem KRAS typu dzikiego, których wcześniej nie leczono lub u których wcześniejsza terapia cytotoksyczna zawierająca irynotekan zakończyła się niepowodzeniem

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

leczeniu pacjentów z rakiem okrężnicy i odbytnicy z przerzutami, wykazującym ekspresję receptora nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR) po niepowodzeniu leczenia cytotoksycznego zawierającego irynotekan. Irinotecan Generics w skojarzeniu z 5-fluorouracylem, kwasem folinowym i bewacyzumabem jest wskazany w

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

z receptorem naskórkowego czynnika wzrostu ( EGFR, ang. Epidermial Growth Factor Receptor ) wskazującym na przerzutowy rak okrężnicy lub odbytnicy, po bezskutecznej terapii cytostatycznej z udziałem irynotekanu. Irinotecan Pharma - Data w skojarzeniu z 5-fluorouracylem i kwasem folinowym oraz

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

naskórkowego czynnika wzrostu (ang. epidermal growth factor receptor ? EGFR) i ekspresją genu KRAS bez mutacji (typ dziki) u chorych, którzy nie otrzymywali wcześniejszego leczenia z powodu nowotworu z przerzutami i u chorych po nieskutecznej terapii cytotoksycznej zawierającej irynotekan. Irinocol w

Centrum Informacji o Leku - Zapytaj o leki - Erbitux czas terapi, skutecznosc

,erbitux_czas_terapi_skutecznosc.html Pozdrawiam! ukryj ukryj ... proszę czekać ... Erbitux- jaka jest skutecznośc leczenia i jak długo można go stosować? Wskazania do stosowania leku Erbitux: Erbitux jest wskazany w leczeniu pacjentów z rakiem jelita grubego z przerzutami , wykazującym ekspresję receptora nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR

EGFR

eGFR (z ang. estimated glomerular filtration rate – szacunkowy współczynnik filtracji kłębuszkowej) – parametr obliczany na podstawie powszechnie dostępnych w praktyce klinicznej parametrów (wiek, waga, płeć, rasa, poziom kreatyniny, mocznika, albumin w surowicy krwi), mający na celu

Cetuksymab

nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR), z genem KRAS typu dzikiego: w skojarzeniu z chemioterapią, w monoterapii u pacjentów po niepowodzeniu leczenia oksaliplatyną i irynotekanem, i u których występuje nietolerancja irynotekanu. Cetuksymab też jest wskazany w leczeniu pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym

Necitumumab

Necitumumab – lek biologiczny, ludzkie przeciwciała monoklonalne skierowane przeciwko receptorowi nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR). . Cząsteczka jest w fazie badań klinicznych testowana w guzach litych i raku płuca. Badania kliniczne

Gefitynib

Gefitynib – inhibitor kinazy proteinowej, wskazany do leczenia dorosłych pacjentów z niedrobnokomórkowym rakiem płuca (NSCLC), miejscowo zaawansowanym lub z przerzutami, z aktywującą mutacją EGFR-TK Mechanizm działaniaGefitynib jest wybiórczym, małocząsteczkowym inhibitorem kinazy

Panitumumab

wzrostu (EGFR, ang. Epidermal Growth Factor Receptor) i genu KRAS bez mutacji (typ dziki), po niepowodzeniu leczenia schematami chemioterapii zawierającymi fluoropirymidynę, oksaliplatynę i irynotekan. Mechanizm działaniaPanitumumab jest rekombinowanym w pełni ludzkim przeciwciałem monoklonalnym IgG2

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - co to jest egfr

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!