Wszystko o:

hematokryt poniżej normy

Hematokryt

Hematokryt

przebywaniem na dużych wysokościach - niedokrwistością pierwotną (tzw. czerwienica prawdziwa) - oparzeniem, stanem zapalnym - ostrą biegunką, wymiotami, moczówką prostą lub nadmiernym poceniem Poniżej normy Obniżony hematokryt może być wywołany: - ostrym krwotokiem - niedokrwistością związaną z niedoborem

Eozynocyty

Eozynocyty

eozynofili pojawia się także u pacjentów z astmą oskrzelową, katarem siennym lub łuszczycą. Poniżej normy Obniżenie poziomu eozynofilii we krwi obwodowej może być wywołane durem brzusznym , czerwonką, urazem, oparzeniem lub pojawić się po dużym wysiłku fizycznym. Zdarza się, że spadek eozynocytów ma

Limfocyty - normy

Limfocyty - normy

- ostrą białaczką limfatyczną - mononukleozą Poniżej normy Znaczny spadek poziomu limfocytów może się pojawić u osób chorujących na chłoniaka, raka kości lub białaczkę. Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj także: Rozmaz krwi APTT Odczyn Biernackiego (OB

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

(erytrocyty) norma: kobiety: 3,9-5,6 M/μl (T/l) mężczyźni: 4,5-6,5 M/μl (T/l) HGB - hemoglobina (barwnik czerwonych ciałek, odpowiedzialny za transport tlenu do komórek) norma: kobiety 12-16 g/dl lub 6,8-9,3 mmol/l, mężczyźni 14-18g/dl lub 7,4-10,5 mmol/l, HCT - wskaźnik hematokrytu (określa ile

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

krwinki) oraz MCV (średnia objętość krwinki czerwonej). Jeśli zatem wykonałeś badania bez skierowania, a powyższe wyniki masz poniżej normy - warto udać się po poradę do internisty. Aby określić przyczynę anemii lekarz może zalecić dalsze badania. Jeśli wystąpienia niedokrwistości upatrujemy w niedoborze

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

, dzięki którym uzyskujemy informacje o komórkach znajdujących się w naszej krwi -ich liczbie i funkcjonowaniu. HCT - hematokryt Informuje nas o tym, jaką objętość krwi stanowią krwinki czerwone, czyli erytrocyty. Norma Kobiety - 37-47 proc. (0,37-0,47) Za wysoki

Anemia, czyli słaba krew

Anemia, czyli słaba krew

zawsze trzeba pokazać je lekarzowi. Przyczyn niedokrwistości może być wiele, od niedoboru żelaza po chorobę nowotworową. Kiedy mówimy o niedokrwistości? Normy są różne w zależności od płci. U mężczyzn o anemii mówimy, gdy poziom hemoglobiny we krwi (HB) spada poniżej 14 g/dl, hematokryt

Granulocyty w morfologii poniżej normy

podanych norm mam wartości GR, GR%, MCH, MPV i PDW poniżej normy, wartość MO% powyżej normy, pozostałe w normie. Dodam, że jestem strasznie ospała i ciągle zmęczona, a ostatnio mój organizm otrzymał sporą dawkę intensywnego wysiłku w górach. Czy jest się czym martwić? Wizytę u lekarza mam umówioną na

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

kontynuować przyjmowania żelaza. Miesiąc później (we wrześniu) zrobiłam na własną rękę badania krwi i hemoglobina podniosła się do 12,4 g/dl a żelazo 86,2 ug/dl przy normie 37,0 do 145,0, ale teraz po miesiącu (październik) wynik już 11,9 g/dl a żelazo 144,1 ug/dl. Poniżej normy mam zawsze i na takim samym

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Markery CEA

Chciałam zapytać, jakie wyniki markerów CEA powinny być w normie?Nie ma stałych wartości przy których stężenie CEA jest w normie. Zależy to od metody oznaczania w danym laboratorium. Na wynikach badań z laboratorium obok wyniku jest oznaczone stężenie poniżej którego wynik jest w normie.

Re: joanno, zbadaj tarczyce.

Póki co hematokryt i hemoglobinę mam trochę poniżej normy.W teście obciążenia glukozą wg mojej pani doktor trochę za dużo wyszło-163 po godzinie 132-po 2.Z kręgosłupem w ogóle mam problemy(dyskopatia+2śruby) ale ta senność mnie dobija totalnie.Najchętniej zapadłabym w sen zimowy i obudziła się po

prośba o interpretację wyników morfologii

Witam, dziś odebrałam wyniki 15-miesięcznej córki, poniżej nieprawidłowe wartości(wg norm podanych przez laboratorium): Hemoglobina 13,7 10,1,13 Hematokryt 40,5 30-38 MCV 85,82 70-82 neutrofile % 21,54 25-60 limfocyty % 68,54 25-50 monocyty% 7

Re: bardzo proszę o interpretację wyników

ferrytyne robiłam wynik 16 (15 - 150) i tez nie wiem co to znaczy. A tarczyca USG z listopada Objętość prawego płata 7,2 ml lewego 6,6ml W prawym hypoechogenny guzek średnicy 6,4 mm w lewym podobny sr 4,5mm Tyle. Więcej nic nie mam napisane. A naemia lekka delikatnie poniżej normy hemoglobina i

Re: Proszę o poradę!

Twoje krwinki czerwone są małe, ich wielkość jest poniżej normy. Ale masz ich sporo i są dobrej jakości (hematokryt, hemoglobina). Gdybyś miała jakieś swoje wcześniejsze morfologie, warto je przeanalizować, może to dla Ciebie stan normalny? Zresztą sam zobaczysz jak Ci wyjdzie ferrytyna i witamina

Re: 20tydz 3 dzień

Po 3 tygodniach na novo 100 i euthyroxie 75: FT4 101.30% FT3 60.42% Zmniejszam euthyrox do 50 i kontrola za 2 tygodnie. 3 tygodnie to jednak za długo... Erytrocyty i hematokryt mam troszkę poniżej normy. Zastanawiam się nad kontrolą ferrytyny i b12. -- http://www.suwaczki.com/tickers/rg50gzu3g4

Re: Ferrytyna

podłączę się pod wątek... dziecko ma 9 miesięcy ferrytyna 3,47 ng/ml (normy: 30-400) hemoglobina, hematokryt, MCV, MCH trochę poniżej normy... żelazo jest konieczne? a może coś innego dla takiego malucha?? A

Re: Powiększone migdałki u 3latka, brak innych ob

, wyniki są takie: leukocyty 4,5 tys/µl 4,5 - 13 W normie erytrocyty 4,7 mln/µl 3,9 - 5 W normie hemoglobina 13,4 g/dl 10,9 - 14,2 W normie hematokryt 37 % 34 - 41 W normie MCV 79 fl 72 - 87 W normie MCH 28 pg 25,5 - 29,5 W normie MCHC 35,8 g/dl 32 - 37 W normie płytki krwi 213 tys

zle wyniki morfologii pomocy!!!

Mam 29 lat i zrobilam morfologie krwi .proszę o pomoc w interpretacji. Prawie wszystko jest poniżej podanych norm lub powyżej nic w normie Erytrocyty 4,5 Norma 4,2-6.0 Hemoglobina 8,7 norma 14,0-18,0 Hematokryt 37procent norma 40-54 procent MCV 77 norma 80-99 MCHC 23 Norma 27-35 Płytki

Prośba o interpretacje wyników morfologii

5,4 mln/ľl w normie min:4,2 - max:6 Hemoglobina 16,7 g/dl w normie min:14 - max:18 Hematokryt 47 % w normie min:40 - max:54 MCV 88 fl w normie min:80 - max:99 MCH 31 pg w normie min:27 - max:35 MCHC 35,3 g/dl w normie min:32 - max:37 Płytki krwi 207 tys/ľl w normie min:140 - max:440   

Prośba o interpretację wyników_Lublin

Hemoglobina 12,8 (12,0-16,0) Hematokryt 36,0 % (38-45) poniżej normy MCH 30,3 (27-31) MCHC 35,6 (31-36)

Morfologia krwi

hemoglobiny poniżej zalecanej normy mogą wynikać z niedokrwistości i przewodnienia.Erytrocyty (RBC) – norma: K: 4,2-5,4 mln/ul, M: 4,7-6,2 mln/ul Erytrocyty to tzw. czerwone krwinki. Komórki odpowiadają za transport tlenu do tkanek i dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Powstają w szpiku kostnym i żyją

Leczenie krwią

i życia utrata krwi lub osocza, np. w wyniku krwotoku lub niedrożności przewodu pokarmowego. w wyniku dużego niedoboru składników krwi mogące zagrażać życiu, np. hemofilia, małopłytkowość w wyniku przewlekłej niedokrwistości, w której hematokryt osiąga normę poniżej 25 % następuje konieczność transfuzji

Prawidłowy skład krwi

Tabela przedstawiająca prawidłowy skład krwi człowieka: Substancja Norma Możliwe przyczyny odchyleń od normy (wybrane) mmol/dm3 mg/100 cm3 Poniżej normy Powyżej normy Związki organiczne Glukoza (żyły) 3,0 – 5,6 70 – 115 leczenie cukrzycy cukrzyca i inne choroby trzustki

Granulocytopenia

Granulocytopenia – zmniejszenie poniżej normy liczby granulocytów we krwi obwodowej. Najczęściej granulocytopenia ma związek z neutropenią, ponieważ najliczniejszymi granulocytami są neutrofile i to zmiany właśnie ich liczby zwykle decydują o ogólnej liczbie granulocytów, do których należą

Autotransfuzja

przeprowadza się co najmniej 72 godziny przed planowanym zabiegiem.Nie ma określonych ograniczeń wiekowych lub wagowych do autotransfuzji; zaleca się, aby poziom hemoglobiny wynosił co najmniej 11 g%, a hematokryt najmniej 34% przed pobraniem. O dopuszczeniu do pobrania krwi decyduje lekarz na podstawie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!