Wszystko o:

kwaśny smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

bardziej kwaśnych wiśni - niemal tyle samo, co słodka czereśnia. Im ciemniejsza czereśnia, tym więcej w niej antocyjanów, czyli barwników wzmacniających i uszczelniających naczynia krwionośne. Są one uznanymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami), stąd wybierając odmianę owoców, warto się kierować także

Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą

Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą

tylko bakterii kwasu mlekowego, ale także drożdży, tzw. grzybków kefirowych. Pod ich wpływem prócz kwasu mlekowego powstaje pewna ilość dwutlenku węgla i alkoholu (jego stężenie zwiększa się wraz ze starzeniem się napoju). W wyniku tych procesów kefir zyskuje swój charakterystyczny smak. Czy mleko

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

podstawowych to nie wszystko. Smak metaliczny, mięsny, siarkowy, wiśniowy Troszyńska wyjaśnia, że smak danego produktu składa się z wielu wyróżników. Przy ocenie smaku przydaje się nie tylko umiejętność precyzyjnego wyczuwania pięciu podstawowych smaków - słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (smak

Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

kończyn) i generalnie z zaburzeniami pracy układu trawiennego, a także przyjmujące różne leki (niekoniecznie tylko powlekane). Czasem i drożdżaki w jamie ustnej powodują takie skutki. Te jednak nietrudno zauważyć, bo na języku pojawia się duży nalot. Smak kwaśny: i gardło, i żołądek Przy przewlekłym

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

także strefę klimatyczną, w ktorej żyjemy (np. dla Polaka lepsza dzika róża niż cytryna). Niemal każde danie, z wyjątkiem Przemiany Ziemi (charakterystyki wszystkich przemian na kolejnych stronach), powinno zawierać składniki należące do 5 podstawowych smaków: słodkiego, słonego, ostrego, kwaśnego i

Wszyscy jesteśmy zakwaszeni - realny problem czy kolejny sposób na wyciąganie pieniędzy z kieszeni naiwnych?

Wszyscy jesteśmy zakwaszeni - realny problem czy kolejny sposób na wyciąganie pieniędzy z kieszeni naiwnych?

produktów o wyraźnie kwaśnym smaku, a organizmowi od razu będzie lżej Nie Owoce i warzywa bogate w kasy organiczne np. kwas cytrynowy mają właściwości odkwaszające, mimo że są kwaśne. Bardziej od smaku produktów istotne jest to do jakich związków się utleniają i czy mają one właściwości zasadowe czy kwasowe

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

podobną skłonność wykazują w przypadku smaku kwaśnego. Poczuj słodycz na języku Smaków nie odczuwamy równomiernie całą jamą ustną. Różne części języka, gardła i przełyku są wyspecjalizowane w odbieraniu odmiennych bodźców smakowych. Na słodki najbardziej wrażliwe są kubki smakowe rozsiane na czubku języka

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

, czerwone i okrągłe owoce. Charakteryzują się trójdzielnym kształtem i, mimo soczystego miąższu, kwaśnym smakiem. Wstępowanie Malpigia granatolistna najczęściej spotykana jest w Ameryce Pn., Środkowej oraz w północnej części Ameryki Pd. Dodatkowo bywa hodowana w niektórych krajach tropikalnych jak Brazylia

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

dostarcza: Dołącz do nas na Facebooku Chociaż jej sok ma wyjątkowo kwaśny smak, znośny bez rozcieńczania tylko dla prawdziwych twardzieli, nie dała się wyeliminować słodszym krewniakom. Po części dlatego, że cytryna rzeczywiście ma wiele unikalnych zalet, ale i dlatego, że mity na jej temat są mocno

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

na ich barwę, zapach, smak i konsystencję. Kiszona kapusta powinna być jasna, krucha, przyjemna w smaku i zapachu oraz lekko kwaśna. Najlepiej unikać kapusty produkowanej przemysłowo. Można ją poznać już gołym okiem, ponieważ jest żółta, a dodatkowo bardziej kwaśna w smaku. Najlepsze właściwości

Problem z układem pokarmowym

Mam problem z układem pokarmowym. Objawy takie jak: gniecenie w nadbrzuszu, kwaśny smak w ustach po jedzeniu (czasami zgaga), często mi się odbija. Ponad to mam "biały" język oraz luźne stolce raz dziennie. Co mi może dolegać? Jakie badania zrobić? Do kogo się udać?Opisywane objawy są

Re: kwaśny smak

ale beznadziejne odpowiedzi! to że odczyn pochwy jest kwaśny nie znaczy że ma być taka w smaku! na ogół pochwy mają smak obojętny, lekko gorzkawy, a rzadko lekko słodki, a te kwaśne są niezbyt przyjemne do lizania, bo to nie jest taki fajny kwaskowaty jak cytryna czy haribo, słone też nie są

Kwaśny smak pomidorów

Chcę zrobić sos z kurczakiem, kukurydzą, itp + pomidory w puszce. Jednak zawsze gdy kupowałam pomidory w puszce miały one kwaśny smak. Co zrobić, żeby ten sos nie był kwaśny? Gotować pomidory długo pod przykryciem do rozgotowania, czy nie tędy droga?

Re: Kwaśny smak pomidorów

Nie robiłam sosu z pomidorów w puszce, ale tak na wyczucie - odlałabym do kubka zalewę (bo to ona może być kwaśna). Sos zabieliłabym śmietaną (złagodzi kwas), a jeśli za rzadki, to zaciągnij mąką. Oczywiście, nie zapomnij dodać tłuszczu (np. Rama) - on zdecydowanie łagodzi kwaśny smak

Re: kwaśny smak

O matko, ale macie problemy, jak komus nie pasuje kwasny smak, to niech ja wysmaruje wczesniej dzemem truskawkowym :/ -- Byloby fajnie, jakby wypalilo: forum.gazeta.pl/forum/f,161662,metabolic_balance.html forum.gazeta.pl/forum/w,36,129040872,129040872,Metabolic_balance.html forum

Re: Kwaśny smak pomidorów

W zimie, kiedy nie mam świeżych pomidorów (z krzaczka) uzywam krojonych w puszce. Wystarczy dodać trochę cukru i mały kieliszek słodkiego vermutu. Sos jest bez goryczki i bardzo smaczny -- Kulinarne Wariacje

Skąd ten kwaśny smak????????

Co może sugerować kwaśny smak w buzi? Najgorzej jest np po herbacie :(

Kwaśny smak

Czy Wy tez macie po antybiotykach taki kwasny smak?Jak pijecie te jogurty skoro one takie kwaśne>może wiecie jak pozbyc się tego kwasnego smaku?

Smaki- słodkie czy kwaśne???????

Jakie macie smaki na jedzonko? Mnie totalnie odrzuciło od słodyczy, że nawet nie mogę na nie patrzyć, za to dzisiaj na obiadek kapuśniaczek i wróciłam z zakupów za śledziami. Mąż się śmieje że chłopak będzie ale niewiem czy to nie są zabobony? Jak miałyście w poprzednich ciążach, sprawdziło się że

kwaśny smak

Czym spowodowany moze byc kwasny smak?? Moj chłopak stwierdził ze jestm lekko kwaśna, zastanawiam sie co moez byc tego przyczyna i czy to normalne?? I jak to zmienic?? Dodam iz raczej nie choruje, stanu zapalnego chyba tez nie mam:-(. Z góry dziękuje za odpowiedz

Re: Co to jest "kwaśna śmietana"?

Kwaśna śmietana to śmietana ukwaszona (było napisane na opakowaniu: śmietana ukwaszona), ostatnio chyba kupiłam 22% z Piątnicy - była kwaśna w smaku, doskonała do polewy sernikowej. U mnie w sklepie trudno ją wypatrzyć, bo większość śmietan jest słodka w smaku.

Smak (fizjologia)

wrażliwości na smak słodki (sacharoza) 4 g/dm? Próg wrażliwości na smak kwaśny (HCl) 0,02 g/dm? Próg wrażliwości na smak gorzki (chinina) 0,0003 g/dm? Czas reakcji na smak gorzki ~1 s

Ser bałtycki

Ser bałtycki – rodzaj polskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych oraz dojrzewających. Ser bałtycki ma smak łagodny oraz lekko kwaśny.

Ser kortowski

Ser kortowski – rodzaj polskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz średniotwardych. Ser kortowski ma smak lekko kwaśny oraz pikantny. Miąższ tego sera ma dużo drobnych dziur.

Ser mazurski

Ser mazurski - rodzaj polskiego sera, który jest produkowany w kształcie prostopadłościanu z krowiego mleka. Ser ten ma miąższ o barwie kremowej i jest miękki oraz elastyczny. Ser mazurski ma smak pikantny, lekko kwaśny. Ten ser jest zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych

Umeboshi

– morele japońskie marynowane w soli, zazwyczaj barwione na czerwony kolor przez dodatek shiso (pachnotka zwyczajna). Mają wyraźny słono-kwaśny smak. Używa się ich do gotowania (wzmacniają smak). Jedzone często z ryżem jako pikle. Stanowią też środek onigiri oraz dodatek do drinków. Duże

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.