Wszystko o:

morfologia z rozmazem

Persuflacja (pertubacja lub przedmuchiwanie jajowodów)

Persuflacja (pertubacja lub przedmuchiwanie jajowodów)

niepłodności oraz u tych kobiet, u których niedrożność jajowodów wywołana jest np. guzem. Badanie wykonywane jest po całkowitym zakończeniu krwawieniu, ale nie później niż w 10. dniu cyklu. Jak się przygotować? Persuflacja powinna być poprzedzona badaniem ginekologicznym oraz pobraniem i analizą rozmazu

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

czerwonych krwinek) Jak często należy ją badać? Zdrowa osoba powinna wykonywać morfologię przynajmniej raz w roku. W przypadku pacjentów z poważniejszymi zmianami wprowadza indywidualny harmonogram badań. Czytaj także: Rozmaz krwi Czas protrombinowy Leukopenia Małopłytkowość samoistna i wtórna

Anemia i jej przyczyny

Anemia i jej przyczyny

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Niedobór, bądź kiepska jakość erytrocytów, zazwyczaj wynika z trzech zasadniczych powodów: - doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać (np. ubytek ponad normę w wyniku krwawienia wewnętrznego, urazu, obfitych miesiączek), - brakuje składników

Limfocyty - normy

Limfocyty - normy

Dołącz do nas na Facebooku! Limfocyty to komórki krwi, których średnica nie powinna przekraczać 6-15 μm i większość z nich powstaje w komórkach macierzystych. Następnie w zależności od rodzaju i pełnionej funkcji trafiają do grasicy gdzie dojrzewają (limfocyty T) lub, tak jak limfocyty B

Świąd

Świąd

ogólnoustrojowej przeprowadza się: morfologię krwi z rozmazem, badanie funkcji wątroby i nerek, stężenie cukru we krwi, poziom hormonów tarczycy, badanie ogólne moczu , badanie na krew utajniona w moczu. Leczenie Świąd nie jest chorobą, ale objawem mającym wiele przyczyn. Leczenie polega więc na usunięciu

Trombocytopenia

Trombocytopenia

przewodu pokarmowego. Sporadycznie małopłytkowości towarzyszy krwiomocz oraz krwawienie z dróg rodnych. Diagnoza Podstawowym badaniem u osoby z podejrzeniem trombocytopenii jest morfologia krwi obwodowej z rozmazem. Dodatkowo sprawdza się liczbę wszystkich krwinek, poziom żelaza, witaminy B12, kwasu

Ból brzucha w prawym boku - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

Ból brzucha w prawym boku - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

jest więcej niż prawdopodobna. To, że my odczuwamy ból w różnych miejscach, nie oznacza jednak, że precyzyjne badanie nie pozwala znaleźć jego prawdziwego źródła. Często jednak lekarz zleca parę badań, by rozwiać wątpliwości. Morfologia z rozmazem krwinek białych zwykle daje odpowiedź czy to

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

anemii, zazwyczaj wraz z morfologią sprawdza się także parametry wskazujące na ewentualny stan zapalny (głównie CRP, OB), a także wykonuje badanie moczu (problem z nerkami także sprzyja niedokrwistości). By wykluczyć ewentualne krwawienie z układu pokarmowego, zaleca się także badanie kału na krew

10 faktów i mitów o paradontozie

10 faktów i mitów o paradontozie

bowiem tak, że nie poddająca się leczeniu parodontoza jest objawem innego problemu zdrowotnego, np. cukrzycy, zaburzeń hormonalnych, problemów krążeniowych czy stanu zapalnego w organizmie. Podstawowe badania, które powinien zlecić lekarz pierwszego kontaktu to morfologia z rozmazem i kontrola poziomu

Biopsja szpiku

Biopsja szpiku

Dołącz do nas na Facebooku! Teoretycznei technicznepodstawy badania Badanie polega na pobraniu miazgi krwiotwórczej z kości za pomocą specjalnej igły ze strzykawką. Pobraną miazgę krwiotwórczą (szpik) rozprowadza się na szkiełkach mikroskopowych (wykonuje się tzw. rozmazy), następnie barwi się

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Wysoka liczba płytek

wartościach może dochodzić do groźnych krwawień (przyjmowanie acenokumarolu dodatkowo zwiększa to ryzyko). Sugeruję, żeby za 2-3 tygodnie wykonał/a Pan/i badania kontrolne krwi żeby ocenić dynamikę zmian w morfologii (najlepiej z wykonaniem ręcznego rozmazu). Nieprawidłowa morfologia, bez innych dolegliwości

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Problem z niedoborem żelaza

obfite, więc duża utrata krwi nie wchodzi w grę. Mam w związku z tym pytanie, jaka może być inna przyczyna tego niedoboru? Czy może być to spowodowana jakąś choroba?Jeżeli niedokrwistość utrzymuje się pomimo stosowanej diety warto przede wszystkim wykonać badania takie jak morfologia krwi z rozmazem, OB

Obniżony poziom neutrofili

lub nowotworowe. Konieczne będzie wykonanie dokładniejszych badań, w tym m.in. powtórną morfologię z rozmazem ręcznym, OB, CRP, poziom elektrolitów, proteinogram.

Półroczne niemowlę-wyniki morfologii/rozmaz

Jeśli mogę poprosić o interpretację... będę wdzięczna. Badania robiłam pod kątem alergii. Może zaznaczę tylko co podkreślone i rozmaz, bo nigdzie nie mogę znaleźć co oznaczają poszczególne literki. GRAN 2,4 R3 35,6% MCV 76,4 MCH 25,0 PLT 499 ROZMAZ S- 32 E- 1 L- 67 -- http

interpretacja morfologii z rozmazem

interpretacja morfologii z rozmazem Sciagnij: interpretacja morfologii z rozmazem: Calosc skompresowane do paczki .rar - interpretacja morfologii z rozmazem: interpretacja morfologii z rozmazem

morfologia, ROZMAZ.. proszę o interpretację

Zrobiłam dziś morfologię z rozmazem, w którym widać pewne nieprawidłowości, czy są one alarmujące? WBC (tys/ul) 6.2 (4.0-9.0) RBC (mln/ul) 4.27 (3.80-5.30) HGB (g/dl) 12.8 (12-16) HCT (%) 38.4 (36-46) MCV (fl) 90 (81-100) MCH (pg) 30 (24-30) MCHC

morfologia...rozmaz, proszę o interpretację...

Zrobiłam dziś morfologię z rozmazem, w którym widać pewne nieprawidłowości, czy są one alarmujące? WBC (tys/ul) 6.2 (4.0-9.0) RBC (mln/ul) 4.27 (3.80-5.30) HGB (g/dl) 12.8 (12-16) HCT (%) 38.4 (36-46) MCV (fl) 90 (81-100) MCH (pg) 30 (24-30) MCHC

Re: Półroczne niemowlę-wyniki morfologii/rozmaz

Witam, podane parametry są w normie dla wieku, ale najlepiej zawsze patrzec na całą morfologię. Pozdrawiam

morfologia rozmaz ,watpliwe wyniki

4 lata temu przechodziłam mononukleozę. Od tego czasu mam często problemy z węzłami chłonnymi . Zrobiłam sobie morfologie krwii i wynik mnie zaniepokoił : WBC 5,9 (4,00-10.00) RBC 4.19 (4,00-5,00) HGB 13.00 (12,00-16,00) PLT 290 (150-350) Rozmaz: Neutrocyty z jądrem pałeczkowym:3,00 (1

Re: Morfologia z rozmazem dziew. 6,5 roku i 10,5

Pani doktor...poproszę o opinię. Każdy lekarz do tej pory mówił, że młodsza wyrośnie z tego rozmazu... ale to się okazuje, że i starsza ma tak samo (a jej nigdy nie zlecano rozmazu - samą morfologię tylko) też ma podobnie mimo ponad 10 lat... czy to może być "rodzinne" i skoro nie chorują

Temperatura, zły rozmaz i morfologia...

goraczka ,( rano 37,8 ,wieczorem 39 stopni), narzekał coraz bardziej na uporczywy ból gardla-migdał obłożony cały, spuchnięty, głeboko rowniez widac bialy nalot... Poszłam do kontroli. Zmienil mu lekarz antybiotyk na Dalacin C, co 8 h .Tamten kazał odstawic. Zlecił morfologie, rozmaz, OB, CRP. Zrobilam i

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

rozwinięcia się przyzwyczajenia i uzależnienia psychicznego i fizycznego. Pacjenci ci powinni stosować lek Clonazepamum TZF tylko pod ścisłą kontrolą lekarza. W trakcie długotrwałej terapii lekiem Clonazepamum TZF, lekarz powinien zlecić wykonywanie okresowych badań krwi (morfologia z rozmazem) i testy

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

powinien być stosowany u pacjentów z rzadko występującą dziedziczną nietolerancją galaktozy, niedoborem laktazy (typu Lapp) lub zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy. W trakcie długotrwałej terapii klonazepamem wskazane są okresowe badania krwi (morfologia z rozmazem) i testy czynnościowe wątroby. W

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

powinien zlecić wykonywanie okresowych badań krwi (morfologia z rozmazem) i analizy moczu. W trakcie leczenia lekiem Estazolam TZF i do 3 dni po jego zakończeniu nie należy pić żadnych napojów alkoholowych. Należy skonsultować się z lekarzem, nawet jeśli powyższe ostrzeżenia dotyczą sytuacji występujących

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

długotrwałego leczenia lekiem Neorelium, lekarz powinien zlecić wykonywanie okresowych badań krwi (morfologia z rozmazem) i testy czynnościowe wątroby. Należy skonsultować się z lekarzem, nawet jeśli powyższe ostrzeżenia dotyczą sytuacji występujących w przeszłości. Stosowanie leku Neorelium z jedzeniem i

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

skonsultować się z lekarzem okulistą. W czasie długotrwałego podawania leku Lorafen lekarz powinien zlecić wykonywanie okresowych badań krwi (morfologia z rozmazem) i analizy moczu. W trakcie leczenia i przez 3 dni po jego zakończeniu nie należy pić żadnych napojów alkoholowych. Należy skonsultować się z

Walpromid

). Także w charakteropatiach. Przy dłuższym stosowaniu konieczne okresowe badania kontrolne czynności wątroby, trzustki oraz morfologia z rozmazem krwi.

Mastocytoza

anafilaktyczne zmiany skórne Diagnostyka Procedury diagnostyczne: biopsja skóry lub innego zaatakowanego narządu (w tym szpiku kostnego) badania krwi: morfologia z rozmazem, koagulogram, badania biochemiczne (tzw. panel wątrobowy), oznaczenie poziomu tryptazy w surowicy krwi USG jamy brzusznej badanie

Czyrak przedsionka nosa

następujące badania OB morfologia krwi z rozmazem pomiar glikemii - na tworzenie czyraków są narażone osoby chorujące na cukrzycę posiew krwi - wskazane wykonanie na szczycie gorączki. Badanie wykonuje się, celem diagnostyki ewentualnej bakteriemii Diagnostyka różnicowaCzyrak przedsionka nosa

Gorączka o nieznanej przyczynie

wydaje się, że minimalny zakres badań powinien zawierać: diagnostyka laboratoryjna morfologia krwi z rozmazem i erytrogramem Odczyn Biernackiego (OB), zwłaszcza podwyższenie tego wskaźnika ponad 100mm/h może świadczyć o: chorobie Stilla olbrzymiokomórkowym zapaleniu tętnicy skroniowej raku, zwłaszcza

Sepsa

skuteczności leczenia stosuje się również oznaczanie poziomu leukocytów (morfologia z rozmazem i oceną procentowej obecności poszczególnych elementów morfotycznych), OB czy interleukiny 6.W procesie diagnostycznym dużą rolę odgrywają również badania obrazowe, mające na celu zlokalizowanie ogniska zakażenia

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!