Wszystko o:

niedoczynność tarczycy jaki wynik tsh

Niedoczynność tarczycy

Objawy niedoczynności tarczycy: zwolnienie tempa przemiany materii; zmniejszenie produkcji ciepła; spadek zużycia tlenu przez tkanki; obniżenie temperatury ciała; spowolnienie akcji serca, niewydolność mięśnia sercowego i rozwój miażdżycy w wyniku zaburzeń gospodarki tłuszczowej i wzrostu stężenia cholesterolu; zaparcia; obrzęk podudzi, który po uciśnięciu palcem nie pozostawia zagłębienia; twarz staje się "nalana", zasiniona, powieki opuchnięte; u kobiet: nieregularne, wydłużone cykle miesiączkowe, obfite krwawienia, niepłodność; u mężczyzn: spadek zainteresowania seksem, impotencja. Chorzy odczuwają stale chłód, skarżą się na osłabienie, stają się senni, spowolnieni fizycznie i psychicznie. Mają problemy z koncentracją i gorszą pamięć. Tyją mimo braku apetytu. Włosy wypadają, są szorstkie, łamliwe i bez połysku. Skóra jest szorstka, zimna i sucha.

Przyczyny niedoczynności tarczycy: Przewlekłe zapalenie tarczycy (a choroba Hashimoto spowodowana niszczeniem komórek tarczycy przez układ odpornościowy organizmu), operacyjne usunięcie tarczycy, leczenie jodem radioaktywnym; rzadko: niewydolność przysadki, która wydziela za mało TSH (tzw. niedoczynność wtórna).

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

% problemów. Jako badanie przesiewowe pozwala stwierdzić choćby subkliniczną niedoczynność tarczycy. Chociaż schorzenie nie daje jeszcze żadnych objawów, ma kolosalne znaczenie dla młodych kobiet, bo może wpływać negatywnie na przebieg ciąży i rozwój dziecka. Co zatem z tymi pozostałymi 10 procentami? - Znamy

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

(niedoczynność, bądź nadczynność) jest sporo. Wszystkie wstępnie można wykryć badając tylko TSH, wymagają leczenia u endokrynologa, a jednak... Chociaż obecnie ocenia się, że nawet co piąty Polak może mieć problem z tarczycą, ponad 90% obywateli nie miało kontrolnego badania poziomu TSH od co najmniej dwóch lat

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

stężenie hormonów tarczycy we krwi i hormonu tyreotropowego (TSH) produkowanego przez przysadkę. Wysoki poziom we krwi hormonów tarczycy T3 lub T4 lub wolnych hormonów (fT3 i fT4) wskazuje na nadczynność. Jest ona wtórna lub pierwotna w zależności od tego, czy powstała w wyniku zwiększonego czy

Choroby tarczycy, a ciąża

Choroby tarczycy, a ciąża

ważna jest tarczyca dla rozwijającego się organizmu sprawiła, że obecnie każdy polski noworodek ma oznaczany poziom TSH. Wczesne wykrycie nieprawidłowości pozwala uratować większość dzieci przed zaburzeniami rozwojowymi. W przypadku niedoczynności tarczycy niektóre objawy (senność, osłabienie, zwolniona

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

), operacyjne usunięcie tarczycy, leczenie jodem radioaktywnym; rzadko: niewydolność przysadki, która wydziela za mało TSH (tzw. niedoczynność wtórna).DiagnostykaBadanie poziomu hormonów tarczycy we krwi (przy niedoczynności obniża się stężenie T4 oraz T3, wzrasta poziom TSH). W niektórych przypadkach pomocne

Tarczyca nami rządzi

Tarczyca nami rządzi

jesienią. Kłopoty ze snem? Bywamy czasem pobudzeni, a kiedy indziej ospali. Wiele osób uważa, że ich waga nie jest adekwatna do objętości posiłków... Nie wińmy zaraz za wszystko tarczycy. Na pewno można zrobić badanie poziomu TSH, czyli hormonu tyreotropowego, który stymuluje pracę gruczołu. Jeśli wynik

Prolaktynoma

Prolaktynoma

powstanie guza może wpływać kilka czynników. Obok szczególnego czasu jakim jest ciąża oraz okres karmienia piersią, nadprodukcja prolaktyny bywa łączona z silnym stresem, niedoczynnością tarczycy , niewydolnością wątroby lub nerek. Rozwój schorzenia mogą aktywować niektóre leki np. psychotropowe

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

, jak ptaszek, a i tak tyjesz. Tak może objawiać się niedoczynność tarczycy. Poziom hormonów tego gruczołu często obniża się z powodu niedoboru jodu i w okresie menopauzy. Charakterystyczne objawy, oprócz tycia, to wieczne zmęczenie, apatia, nadwrażliwość na zimno, łamliwe włosy, blada, szorstka cera

Zmęczenie i mroczki przed oczami

objawy). Senność i zmęczenie jest często pierwszym objawem niedoczynności tarczycy, niedokrwistości lub zaburzeń elektrolitowych. Duszność może być objawem zarówno chorób serca (niewydolności serca) jak i płuc (np. chorób śródmiąższowych lub sarkoidozy). "Kropeczki" przed oczyma, o których Pani

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

(oznaczaną symbolem T4), trijodotyroninę (T3) i kalcytoninę. Tyroksyna i trijodotyronina zawierają atomy jodu - tyroksyna cztery, a trijodotyronina trzy atomy. Lista zadań, jakie mają do spełnienia hormony tarczycy, jest zaskakująco długa. Podczas życia płodowego regulują one wzrost tkanek i powstawanie

Niedoczynność tarczycy

Czy same usg tarczycy wystarczy, aby stwierdzić nieprawidłowości? Czy niedoczynność może występować mimo dobrych wyników badania usg? Rozpoznanie niedoczynności tarczycy stwierdza się na podstawie badań hormonalnych. Pomimo prawidłowego obrazu tarczycy w usg może dochodzić do zaburzenia czynności w

Wynik TSH

Dzisiaj odebrałam wynik TSH : 2,840 ( norma 0,280 - 4,300 ) Czy jestem chora na tarczycę ?Wynik TSH jest w normie. Na tej podstawie można stwierdzić, że nie ma Pani zaburzeń czynności tarczycy w postaci nadczynności lub niedoczynności.

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Niedoczynność tarczycy?

przynosiły żadnego efektu. Postanowiłam więc zrobić badania mój lekarz rodzinny skierował mnie na badania moczu krwi i TSH wyniki były dość dobre ale niestety ich poziom mieścił się w dolnej granicy normy jak poziom białych krwinek 4,50 i czerwonych 4,43 a poziom TSH wyszedł 5,11 zarejestrowałam się do

TSH - wyniki

Mam prośbę o interpretację wyników badań lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy. Wynik TSH 4,98 FT3=2,89 FT4= 0,88 ANTY TG= 0,55 oraz ANTY TPO= 0,40 na USG tarczycy : miąższ obu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu jednorodnej strukturze o nieco obniżonej echogeniczności . W dolnym biegunie

Re: Hiperprolaktynemia? Proszę o interpretację wy

Ciekawe, że trafiłeś na forum o tarczycy. Prolaktyna często jest podwyższona w wyniku niedoczynności tarczycy. Dziwne, że przy obniżonym nastroju i braku motywacji lekarz nie zbadał choćby TSH, a badał prolaktynę i to po obciążeniu. Jak jest z twoją tarczycową historią? Bierzesz hormony tarczycy

Re: mechanizm tycia przy wysokiej prolaktynie

Wysoka prolaktyna może byc wynikiem niedoczynności tarczycy, a wtedy się tyje. Ja np. mam lekką niedoczynność (TSH ok. 3,2), przez to skoczyła mi prolaktyna do ok. 50 i tyję ok. 0,5-1 kg miesięcznie.

Re: dziwny wynik ft4>ft3 niskie TSH

A jak Ty się czujesz? Masz jakieś niepokojące objawy? Zrób test na niedoczynność tarczycy: www.chorobytarczycy.eu/test#0 twoje wyniki powalające nie są, choć samo TSH uznane pewnie zostanie przez lekarza za piękne i niewymagające interwencji. Natomiast wolne hormony nie wyglądają pięknie

Re: dziwny wynik ft4>ft3 niskie TSH

Dziękuję za odpowiedź, zrobiłam test, oto mój wynik: 20-24 punkty jest duża szansa, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj wszystkie potrzebne testy, żeby potwierdzić diagnozę (TSH, FT4, FT3, USG tarczycy, przeciwciała antyTPO i antyTG) Klika objawów pojawiło mi się niedawno i w życiu nie

Re: prosze o interpretacje wyników

Tsh również wyszło w porządku , Ogólnie ktos ma jakiś pomysł z jakiego powodu moge miec estogen ponizej normy podwyższony kostyzol i tak niski testosteron wolny ? Z testu wyszło : istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj

Re: Niekończąca się huśtawka hormonalna

hormonach tarczycy i wysokim wyniku w teście na niedoczynność tarczycy. Nie masz niedoczynności tarczycy? U mnie prolaktyna najprawdopodobniej rosła z powodu nieleczonej niedoczynności tarczycy. Było mi ciągle zimno i ciągła gęsia skórka drażniła mi brodawki podnosząc w efekcie prolaktynę.

Re: Proszę o interpretacją wymików

Wygląda na niedoczynność tarczycy, bo: TSH za wysokie jak na kobietę w wieku rozrodczym zajmującej się małymi dziećmi; fT4 bardzo niskie, jak u stulatki, a nie kobiety w sile wieku; duży wynik testu, czyli są objawy niedoczynności tarczycy. Karmienie piersią nie wpływa na wynik badania. Coś z

Re: leczenie jodem promieniotwórczym

Napisz, jakie masz wyniki ft3 i ft4. TSH może reagować z opóźnieniem, i pani dr powinna to wiedzieć. O niedoczynności świadczą poziomy hormonów tarczycy, czyli ft3 i ft4.

objawy niedoczynności a wyniki w normie

pogorszeniu - mam prawie wszystkie objawy niedoczynności tarczycy (w internetowym teście wyszło mi 35 punktów). Dzisiejsze wyniki badań jak zwykle są w normie (poza ferrytyną), jednak moje sampoczucie mówi coś innego. TSH 2,11 (norma 0,27-4,20) FT3 4,99 (norma 3,1 - 6,8)- 51,08% FT4 16,81 (norma 12

Re: 7 latka z niedoczynnością,a nadwaga

> Wynik tsh 4,6,okazało się,że córka ma nied > oczynnośc tarczycy. Czy TYLKO na podstawie TSH określiła niedoczynność?? Spójrz na ten link niżej: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100719713,,Normy_TSH_FT3_i_FT4_dla_noworodkow_i_dzieci_.html?v=2

Niedoczynność tarczycy

niedoczynność polekowa (amiodaron, związki litu, leki tyreostatyczne) wrodzona niedoczynność tarczycy defekty enzymatyczne syntezy hormonów tarczycy lub obwodowa oporność na hormony tarczycy niedoczynność wtórna – będąca skutkiem niedoboru TSH (hormon tyreotropowy) wydzielanego przez przysadkę; rzadko

Niedoczynność przytarczyc

% wszystkich przypadków niedoczynności przytarczyc) zniszczenie gruczołów przytarczycznych podczas naświetlania tarczycy autoimmunologiczna niedoczynność przytarczyc zespół APECED (OMIM ) aplazja lub hipoplazja przytarczyc izolowana aplazja lub hipoplazja przytarczyc zespół Di George'a zespół niedoczynność przytarczyc

Wrodzona niedoczynność tarczycy

Wrodzona pierwotna niedoczynność tarczycy – zaburzenie rozwoju fizycznego i intelektualnego, u podłoża którego leży niedobór hormonów tarczycy w okresie prenatalnym i w niemowlęctwie. Leczenie polega na podawaniu choremu tyroksyny. PrzyczynyWystępowanie wrodzonej niedoczynności tarczycy

Nowotwory tarczycy

. Ustalenie, czy guzek gruczołu tarczowego jest czynny hormonalnie (co jest mniej prawdopodobne, że jest nowotworem) lub występuje niedoczynność gruczołu tarczowego jest dokonywane poprzez pomiar poziomu hormonu tyreotropowego (TSH) oraz hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Badanie

Rzekoma niedoczynność przytarczyc

; obok hipokalcemii i hiperfosfatemii różnego stopnia, mogą występować niedoczynność tarczycy i gonad, niski wzrost (typ Ia i Ic), okrągła twarz, otyłość, charakterystycznie skrócone kości śródręcza i śródstopia, zwapnienia podskórne. Typowy dla choroby fenotyp może występować u członków rodziny pacjenta

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!