Wszystko o:

niska kreatynina w ciąży

Analiza krwi

Analiza krwi

czerwonych krwinek może świadczyć o anemii. - W ciąży, zwłaszcza w drugiej połowie, liczba czerwonych krwinek często spada poniżej 3,5 M/ L. Trzeba poradzić sie lekarza. HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. - Norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski

Badania krwi

Badania krwi

14-18 g/dl dla mężczyn. Niski poziom hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. W ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl. Trzeba poradzić się lekarza.- PLT - płytki krwi (trombocyty).Norma - 150-400 K/ L. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

są kobiety aktywne seksualnie, kobiety w ciąży albo po menopauzie. W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się także osoby cierpiące na cukrzycę, kamicę nerkową lub mające wadę anatomiczną układu moczowego. Liczba zachorowań jest duża - 40-50 proc. kobiet w ciągu swojego życia zachoruje na zakażenie

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - obowiązujące wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - obowiązujące wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

sugerujących hipotonię lub dysfunkcję układu autonomicznego (zawroty głowy, upadki, zasłabnięcia, utraty przytomności), nadciśnienie tętnicze u kobiet w ciąży, cukrzyca typu 1 i 2. W przypadku znacznych różnic w wynikach pomiarów, trzeba wykluczyć ewentualne błędy wynikające z awaryjności sprzętu lub

Polka na badaniach

Polka na badaniach

narażeni są mężczyźni: u których wystąpiło wnętrostwo (niezstąpienie jąder do worka mosznowego), których ojcowie także mieli ten problem; po operacji przepukliny pachwinowej; z zespołem Downa; którzy przyszli na świat z niską wagą urodzeniową; których matki zaszły w ciążę w starszym wieku. W zdecydowanej

Poziom mocznika i kreatyniny

kreatyniny.Warto również wspomnieć, że zarówno stężenie mocznika jak i kreatyniny są fizjologicznie obniżone w ciąży.

Niskie TSH w III trymestrze ciąży

Mam problem z niskim tsh. W I trymestrze ciąży robiłam badanie TSH i wyszło 0,042, dostałam skierowanie na FT4 wyszło 17,26 przy normach (9-20.0) i FT3 4,88 przy normach (4-8,3). Skierowano mnie do endokrynologa. Lekarz powiedział, że TSH może być niskie. Ważne, że FT3 i FT4 są w normie. Kazał

Wyniki TSH w ciąży

Wyniki moich badań: w 12 tygodniu ciąży TSH miałam 0.07, ft3 i ft4 w normie. W 16 tygodniu ciąży TSH wzrosło do 0.125, ft3 i ft4 w normie. Anty-TG i anty-TPO też. W 22 tygodniu wyniki w normie, tylko TSH znowu spadło do 0.07. Klinicznych objawów tarczycy nie ma, USG tarczycy w normie, leków mi

Niedoczynność tarczycy a ciąża

. Nie mniej aby utrzymać ciążę i przyczynić się do jej prawidłowego przebiegu należy kontrolować hormony tarczycy i utrzymywać ich prawidłowy poziom przez cały czas trwania ciąży. Jeśli wyniki badań będą prawidłowe ma Pani szansę na urodzenie zdrowego dziecka. Na wystąpienie niskiej masy urodzeniowej

Calcium a ciąża

Calcium a ciąża: czy, kiedy i ile stosować. Czy nadmiar wapnia może zaszkodzić w ciąży? Dzienne zapotrzebowanie na wapń człowieka dorosłego wynosi ok. 900mg, w ciąży natomiast wzrasta do ok. 1200 - 1500mg. Jednak dobrze dobrana, zbilansowana dieta jest w stanie w pełni zaspokoić zwiększone

Ciąża, 8 tydzień. Czy zwiększyć już dawkę?

Witajcie serdecznie Mam 34 laa i od 10 lat stwierdzoną i leczoną niedoczynnosc. W tym momencie biore eltroxin (eutyrox) 100mq. Jestem w 8 tygodniu ciazy. Jest to moja 3 ciąża. Mam jedno dziecko, podczas ciąży przyjmowałam dawke 150mq ultroxin. Ciąża przebiegała prawidłowo. Dzidziuś urodził się

Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników

. Badania powtórzyłam wczoraj, morfologia bez zmian, ale TSH 2,00 (0,270-4,200) FT4 0,89 (0.93-1,70) -5,19% poza tym mocno obniżony mocznik 11,46 norma od 17 i trochę kreatynina 0,45 norma od 0,50 I co najważniejsze jestem w połowie ciąży. Oczywiście jeszcze dziś umówię się prywatnie do endo, ale pewnie

Re: alert - woda nie krew!!!!

A ile przytyłaś od początku ciąży nie licząc tych 5 kilogramów? Badania nie są dramatyczne; przede wszystkim masz prawidłowy poziom białka w surowicy, a w moczu nie masz go w ogóle. Być moze coś rzeczywiście z nerkami jest nie w porządku, jednak nie ma chyba powodu do paniki. Przy niewydolności

Re: Moje objawy - wyszła glista

Zacznę od początku. Mam 30 lat. 6 lat temu urodziłam dziecko. Przed ciążą wszystko było z moim zdrowiem chyba dobrze. Jak byłam mała czasami zdarzały się wymioty, grypy itp. Po porodzie też było dobrze. Zaczęło sie po ok 5 miesięcy po porodzie. problemy z brzuchem, jelitami. biegunki. raz w

Re: ciśnienie w ciąży

więcej odpoczywać. Norma dla kobiet w ciąży to do 140/90. Dodam że zawsze miałam niskie ciśnienie. A wydaje mi się że można rodzić siłami natury jeśli ciśnienie uda się obniżyć i nie masz innych dolegliwości. Ale tego to nie jestem pewna. Pozdrawiam. Agnieszka 34t.c. -- Nasze Maleństwo

Panie Doktorze - co robić??

tyłu i kwadratowieje:-( Podajemy od miesiąca 3 krople Devisolu (wcześniej 2 Vigantolu od 3 tyg życia). We wtorek miał pobraną krew m.in. na gospodarkę Ca-P i ma Ca całk. = 2,50 mmol/l P = 8,56 mg/dl Poza tym ma (chyba)dość wysoki AspAT = 48IU/l i AlAT 36IU/l, i niski poziom kreatyniny 0,23mg

Re: Prolaktyna - co to jest?

. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku. NORMY Hormon norma co oznacza wynik PRL 3-15 ng

objawy boreliozy ale ELISA IgG ujemny

Witam wszystkich, szczególnie osoby które maja zdiagnozowaną BORELIOZĘ , oto moja historia: kleszcza maleńkiego (jak mak) miałam jakieś 9 lat temu przez kilka lat bóle w krzyżu od 2003 do 2009 pracowałam na basenie, w biurze - duża wilgotność i opary chloru druga ciąża 2005/2006 - cały czas

Dwa fora a ja chcę tylko informacji

krzyżu od 2003 do 2009 pracowałam na basenie, w biurze - duża wilgotność i opary chloru druga ciąża 2005/2006 - cały czas przyjmowałam nospę z powodu skurczów, raz w miesiącu szpital SPK4 w Lublinie - dożylnie środki rozkurczowe; poród - cesarka, narkoza po porodzie zaczęły się bardzo silne bóle

Re: Prolaktyna 60 min po MTC - 5934??????

. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku. NORMY Hormon norma co oznacza wynik PRL 3-15 ng

Janina Przysiężniak

Janina Przysiężniak z domu Oleszkiewicz "Jaga" (1922-1945) – żona mjra Franciszka Przysiężniaka, łączniczka i sanitariuszka AK. Aresztowana w kwietniu 1945 przez UB. Pomimo faktu, że była w siódmym miesiącu ciąży, poddano ją torturom trwającym dobę, następnie pozornie zwolniono, odwieziono

Noworodek

się tym okresem to neonatologia. Definicje Podział ze względu na czas trwania ciążyhealthnet.org Wcześniak - czas trwania ciąży 37 tygodni Noworodek donoszony - czas trwania ciąży 37-41 tygodni Noworodek przenoszony - czas trwania ciąży powyżej 41 tygodni Podział ze względu na masę ciała

Ciąża wysokiego ryzyka

Ciąża wysokiego ryzyka - ciąża, w której istnieją czynniki ryzyka związane z możliwością jej niekorzystnego zakończenia. Czynniki ryzyka wiek matki - poniżej 15 lub powyżej 40 lat dane z wywiadu: poród martwego niemowlęcia niska masa urodzeniowa dziecka (<1500 g) poród przedwczesny choroby

Badanie biochemiczne krwi

moczu sód w surowicy potas w surowicy mocznik w surowicy kreatynina w surowicy kwas moczowy w surowicy białko całkowite w surowicy Profil wątrobowy aminotransferaza alaninową (AlAT) aminotransferaza asparaginianowa (AspAT) fosfataza alkaliczna (AlP) bilirubina całkowita GGTP antygen HBs przeciwciała

Berberyna

w tradycyjnej medycynie azjatyckiej oraz jako suplementy diety. Berberyna była i jest przedmiotem badań klinicznych mających na celu wprowadzenie jej do nowoczesnej medycyny. Działania niepożądanePoważnym ograniczeniem jej stosowania jest niska biodostępność przy podawaniu doustnym z powodu słabego wchłaniania

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!