Wszystko o:

norma cukru w krwi po jedzeniu

Śniadanie z cynamonem? Sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi

Śniadanie z cynamonem? Sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi

Jo Carol Chezem z Ball State University w stanie Indiana (USA) zaobserwowała, że gdy osoby zarówno otyłe, jak i te o wadze w normie dodawały do płatków śniadaniowych 6 gramów cynamonu, ich poziom cukru we krwi przez kolejne dwie godziny był o 25 proc. niższy niż w przypadku badanych, którzy nie

Jedzenie nie dla chorego

Jedzenie nie dla chorego

, batoniki Nie dostarczają, żadnych substancji odżywczych. Dają przez chwilę poczucie sytości i tłumią chęć sięgnięcia po zdrowsze produkty. Stłumione uczucie głodu pojawia się ze zwiększoną siłą, wraz z kolejnym zapotrzebowaniem na cukier. Wpływa to również na wyniki badań morfologia krwi. Słodkie jogurty

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

, - jednorazowo najlepiej wypijać 50-100 ml wody, - na wypicie szklanki płynu nigdy nie przeznaczać mniej czasu niż minutę, - pamiętać, że 4 litry płynów to maksymalna ilość na ekstremalne warunki, - pić 30 minut przed posiłkiem lub po nim. Spożywanie wody w trakcie jedzenia zaburza trawienie.

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

). Magazynuje żelazo, a przede wszystkim substancję energetyczną glikogen. Może więc regulować poziom cukru, uwalniając go do krwi w momencie spadku. Szczególnie cenimy ją za zdolność neutralizowania i usuwania odpadów. Wątroba to niezastąpiony filtr krwi. Krew napływa do niej przez żyłę wrotną z żołądka

Analiza krwi

Analiza krwi

trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Określenie poziomu cukru we krwi Przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy. - Norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyć 105 mg/dl, po posiłku - 180 mg/dl. - W

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Beta wytwarzają insulinę. Insulina i glukagon są niezwykle ważne w procesie przemiany materii, a także warunkują nasze ogólne zdrowie, gdyż pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Glukagon kontroluje również przemianę cukrów, tłuszczów i białek. Cały proces reguluje somatostatyna

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

mężczyzn. Skutki? Począwszy od banalnych, chociaż uciążliwych (trądzik), a skończywszy na zdecydowanie poważniejszych (niepłodność, PCOS, zaburzenia pracy serca u kobiet z powodu niewłaściwego stosunku testosteronu do estrogenu). Czytaj także: Więcej o cukrze Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść

Dieta 5:2 - przepis na utratę wagi bez ciągłego odmawiania sobie?

Dieta 5:2 - przepis na utratę wagi bez ciągłego odmawiania sobie?

dla wyrównania strat? Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez dr Kristę Varandy z Uniwersytetu w Illinois - nie. Okazuje się, że owszem po takich przegłodzonych dniach, badani jedli trochę więcej niż zazwyczaj. Jednak było to średnio 110 proc. normy. Czyli wbrew pozorom wcale nie nadrabiali

Badania krwi

Badania krwi

poziomu cukru we krwi.Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy.Norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyć 105 mg/dl, po posiłku 180 mg/dl. W ciąży prawidłowo przebiegającej poziom cukru nie

Choroby, które prowadzą do otyłości

Choroby, które prowadzą do otyłości

, niekoniecznie jesteś po prostu łakomczuchem. Możliwe, że przyczyną jest niedobór minerałów. Problem najczęściej jest banalny, szybki do pokonania. Gdy w twojej diecie brakuje chromu lub masz problemy z jego przyswajaniem, nie możesz utrzymać stałego poziomu glukozy we krwi. A spadek cukru we krwi może się

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Bóle żołądka z głodu, ale i po jedzeniu

Od miesiąca mam problemy z bólami brzucha, po których robi mi się czasem słabo. Żołądek boli z głodu, ale i po jedzeniu. Gdy jestem głodna piecze mnie w nim, a po posiłku czuje się 'pełna' mimo, że zjem bardzo mało. Ostatnio boli mnie też lewa strona brzucha bliżej pleców. Boję się, że może być to

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Hemoglobina we krwi

Jak zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi? Jakie leki, co jeść?Niestety nie jest to wystarczająca informacja, żeby można było odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie. Po pierwsze należy zebrać dokładny wywiad, który może sugerować przyczynę zmniejszenia hemoglobiny jak również poznać cały wynik

Re: Kornelia

Ano właśnie nie...wbrew pozorom tylko, im dłuższe robimy przerwy między posiłkami, tym bardziej cukier rano odbjija. Ja jem od początku ciaży tę póżna kanapkę, i ranny cukier zawsze w normie, tzn. na początku jadłam ją ok 23 i czasami cukier był 90-95 i wtedy od razu ketony w moczu tez się

Re: mam rogala :)

nigdy nie wiadomo;) to znaczy, że się czepia - żartuję, ale ona wyczulona na tycie, cukry we krwi etc - i dobrze - krótko pacjentki tłuściutkie trzyma ;), mocz zdecydowanie ok, HBS ujemny - czyli zółtaczką żadną nie zarażam ;) ale niestety hemoglobina spadła poniżej normy - nie dużo ale jednak - 3

Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki?

Wymieniałam co dziecko jada - co chce zjeść, a nie co mu daję codziennie do jedzenia. Przesada jest w tym co piszecie odnoście cukru, dostaje dwa kubki po 150 ml MM, i jedną porcję kaszki na dzień, co jest sporą dawką cukru. W 100 ml mleka jest nieco ponad 4 g cukru, to o co chodzi? Bakusia nie

poziom cukru we krwi

Witam mam 18 lat i byłem dzisiaj na badaniu krwi(cukier,tsh,potas) około godziny 9. natomiast dzis w nocy tzn. przed badaniem koło godziny 1-3 w nocy zjadłem 1 jajko na masle, 2 tosty z masłem, pol czekolady wedla i wypiłem poł butelki pepsi lajt. norma cukru to od 3.9 do 5.5 mmol/L a ja mam 6

Re: aminokwasy

nadwagę a mimo to cukier i cholesterol w normie. Jemy sporo tofu , tempeh , dużo różnorodnych warzyw , orzechy , owoce. Staramy się jeść rośliny strączkowe , różne rodzaje soczewicy. -- forum.gazeta.pl/forum/f,244778,Bistro.html

Re: Wyniki

to, ze mam zakwaszenie organizmu i znowu pasożyty ... masakra. Niestety nie mam ft3 ale wklejam tarczycowe i wapń : fT4 19,75 pmol/l 12 - 22 Wapń (s) 9,11 mg/dl 8,4 - 10,2 TSH (s) 2,35 mU/l 0,27 - 4,2 W moczu mam pełno bakterii... Od okolo 2 tygodniu nie jem glutenu, laktozy, cukru co

Re: Wyniki

Miałam podobnie. Poprawiło się samo po wdrożeniu leczenia. Tj. przed diagnozą Hashi miałam w moczu szczawiany, bakterie, cukier, masakra jakaś... Odkąd łykam tyroksynę, B12, D3 i czasem Essentiale forte, wszystko jest w moczu ok. Co innego insulina i cukier z krwi, tu okazało się pół roku wstecz

Re: Krzywa cukrowa i insulinowa, pytanie

Jeśli pytasz czy będzie je można analizować razem, to moim zdaniem nie można:( To musi być zrobione z jednej, czy raczej trzech próbek krwi. Wynik cukru i insuliny może się zmieniać np. zależnie od zjedzonej poprzedniego dnia kolacji. Swoją droga współczuję dzień po dniu takiego mało przyjemnego

Wyniki

) 2,35 mU/l 0,27 - 4,2 W moczu mam pełno bakterii... Od okolo 2 tygodniu nie jem glutenu, laktozy, cukru co zaowocowało niska glukozą we krwi Glukoza (jedn. tradyc.) 85,4 mg/dl 70 - 99 bo od dawna miałam ponad 100. Mam nadzieję, że dieta zmniejszy poziom insuliny i hemoglobiny glikowanej

Re: Wyniki

łykam różne rzeczy od dawna a co jakiś czas mam taką jazdę,. ostatnio endo powiedziała, że może za to być odpowiedzialna IO > > Co innego insulina i cukier z krwi, tu okazało się pół roku wstecz, że mam insu > linoporność, w moim przypadku cukier jest zawsze w normach, za to insulina sobi >

Morfologia krwi

tys/?l Komórki NK 0,20–0,40 tys/?l Monocyty (MONO) 0,21–0,92 tys/?l Płytki krwi (PLT) 140–450 tys/mm? InterpretacjaHemoglobina – norma: K: 12-16 g/dl, M: 14-18 g/dl Hemoglobina – do jej zadań należy transport tlenu i dwutlenku węgla od i do komórek organizmu

Prawidłowy skład krwi

Tabela przedstawiająca prawidłowy skład krwi człowieka: Substancja Norma Możliwe przyczyny odchyleń od normy (wybrane) mmol/dm3 mg/100 cm3 Poniżej normy Powyżej normy Związki organiczne Glukoza (żyły) 3,0 – 5,6 70 – 115 leczenie cukrzycy cukrzyca i inne choroby trzustki

Trombocytoza

Trombocytoza – zwiększona powyżej normy liczba płytek krwi.Norma płytek krwi u zdrowego dorosłego człowieka wynosi 150-450 tys./mm? krwi przy czym przekroczenie normy nie musi oznaczać stanu chorobowego. Małopłytkowość

Wskaźnik protrombinowy

Wskaźnik Quicka, wskaźnik protrombinowy - wskaźnik podający czas, po jakim specjalnie przygotowana krew krzepnie. Jest to stosunek czasu protrombinowego prawidłowego do czasu protrombinowego określonego w badanym przypadku. Norma: 70-100%.

Leukocytoza

. NormaPrawidłowa ilość leukocytów u dorosłego człowieka wynosi od 4000 do 10 000 w 1 mm? krwi.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!