Wszystko o:

podwyższona kreatynina przyczyny

Ferrytyna

Ferrytyna

(wartość podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Poza normą Najczęstszą przyczyną podwyższonego stężenia ferrytyny są: - stany zapalne - uszkodzenie lub martwica komórek wątroby - reumatoidalne zapalenie stawów - zmiany w obrębie śledziony - choroba szpiku kostnego

Guzkowe zapalenie tętnic

Guzkowe zapalenie tętnic

. Dopiero wraz z pojawieniem się martwicy włóknikowatej oraz stanów zapalnych udaje się prawidłowo rozpoznać schorzenie. Objawy Mimo że przyczyny występowania guzkowatego zapalenia tętnic nie są znane to uchodzi ono za jedno ze schorzeń autoimmunologicznych. Zdaniem specjalistów rozwój choroby może mieć

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Zapraszamy do konkursu o nadciśnieniu Nie daj sobie podnieść ciśnienia. Do wygrania są ciśnieniomierze! Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Eliza Dolecka: Problem nadciśnienia dotyczy prawie 10 milionów Polaków, a chorych wciąż przybywa. Dlaczego? Krzysztof Narkiewicz: Są dwie główne przyczyny: jedna

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - obowiązujące wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - obowiązujące wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

skurczowe, typowe dla osób w podeszłym wieku: ? 140 i < 90 Czego spodziewać się w gabinecie lekarskim? Ocena kliniczna pacjenta, u którego stwierdzono nadciśnienie tętnicze, powinna dotyczyć trzech podstawowych zagadnień: 1. Określenia przyczyny podwyższonego BP (nadciśnienie pierwotne czy wtórne). 2

Hirsutyzm: jak sobie radzić z niechcianym owłosieniem?

Hirsutyzm: jak sobie radzić z niechcianym owłosieniem?

tylko w tych, w których pojawienie się owłosienia zależy od działania hormonów androgenowych. Przyczyny Hirsutyzm może być następstwem nadmiernej produkcji androgenów (hormonów męskich), nadwrażliwości mieszka włosowego na prawidłowy poziom androgenów, stężenia wolnego testosteronu lub podwyższonej

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

toalecie, pojawia się pieczenie w okolicy cewki moczowej, ból w podbrzuszu czy parcie na pęcherz. Objawy te mogą świadczyć o tym, że rozwinęło się u nas zakażenie układu moczowego - ZUM. Z definicji jest to zakażenie dowolnego odcinka układu moczowego, którego główną przyczyną są bakterie. Oprócz ZUM

Nerki - przewlekły problem

Nerki - przewlekły problem

będzie dializowanie lub przeszczep nerki. - Każdy dorosły człowiek powinien raz do roku wykonać sobie badanie ogólne moczu, badanie na obecność w moczu albumin i badanie stężenia kreatyniny we krwi, tym bardziej że są one łatwo dostępne, a koszt każdego nie przekracza kilku złotych - mówi prof. Rutkowski

Przyczyna podwyższonego potasu

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu potasu? Dodam, że boli mnie serce. Czy to ma związek z tym potasem?Przyczyn podwyższonego stężenia potasu jest bardzo dużo. Wśród najczęstszych można wymienić niewydolność nerek i leki (np. niektóre stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, preparaty

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Poziom mocznika i kreatyniny

niższe stężęnie kreatyniny). Mocznik z kolei jest końcowym produktem rozpadu białek w wątrobie i jego stężenie we krwi zależy m.in. od ilości spożywanego białka (dieta wysokobiałkowa powoduje podwyższone stężenie mocznika, niedożywienie - wręcz odwrotnie).Zarówno mocznik jak i kreatynina są wydalane z

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu leukocytów u noworodka?

U noworodka stwierdzono podwyższony poziom leukocytów, brak gorączki, jest naświetlany. Co może być przyczyną?Podwyższona liczba leukocytów najczęściej związana jest z infekcją. Często ustalenie lokalizacji procesu zapalnego u noworodka jest trudne i niezbędne są informacje na temat przebiegu

Podwyższona prolaktyna i owłosienie

Mam podwyższoną prolaktynę i zastanawiam się, czy to może być przyczyną owłosienia na twarzy i czy jeśli unormuje mi się prolaktyna to nie będą włoski mi odrastać? Wynik prolaktyny jest 42,52 a norma jest od 1,20 do 29,93.Podwyższona prolaktyna nie powoduje nieprawidłowego owłosienia na twarzy

Re: Podwyższony poziom keratyniny

jeść tłusto, dużo mięsa. Robił USG nerek i z nimi wszystko w po > rządku. Muszę wiedzieć, jak w krótkim czasie obniżyć poziom karatyniny- może są > jakieś diety, ziołowe sposoby itp. Pomocy!!! To nie poziom kreatyniny trzeba obniżyć, tylko znaleźć przyczynę podwyższonego jej poziomu. Sama

Re: zaleganie moczu - jak leczyc?

nerkach. A refluks skad sie bierze? Czy poza bakteriami w moczu był podwyższony poziom leukocytów > i erytrocytów ?-możesz zerknąć? Leukocyty 1+, erytrocyty 1+ lub ujemne. > > Przyczyny zalegania moczu mogą być różne-najpopularniejsza to pęcherz neurogenn > y czyli taki, którego funkcja

Re: Kto bierze lek Tolura? i na co on jest?

wytwarzającego angiotensynę II i rozkładającego bradykininę. Telmisartan prawie całkowicie hamuje podwyższenie ciśnienia tętniczego wywołane przez angiotensynę II bez wpływu na częstotliwość rytmu serca. Po podaniu pierwszej dawki działanie hipotensyjne pojawia się stopniowo w ciągu 3 h. Działanie hipotensyjne

Re: jak to jest z tym zakwaszaniem moczu?

zjechał do 67... Ale ponieważ przyczyny podwyższonej kreatyniny bywają różne to miałam nadzieję, że może jednak wyjdzie "coś innego"...:-(

Re: Podwyższona kreatynina u Demonka

takie badanie. No i wyszło, co wyszło. Trudno teraz w sumie ustalić, co było przyczyną - czy wymioty jako wynik nieprawidłowej pracy nerek czy kreatynina podwyższona przez wymioty (czyli odwodnienie).... Ale to jest takie biedactwo kochane, no i martwię się i już. On na widok transportera się zwija w

po przerwie, prośba o pomoc

zerowy refleks, moja twarz i plecy wyglądają jak u nastolatki (trądzik). Mam podwyższoną temperaturę - 37 - 37,4 od 2 miesięcy. poprzednie wyniki: 02.03.2012 - E100 fT3 - 4,16 - 28,65 % ft4 - 18,20 - 62 % (zwiększyłam dawkę E) 02.05.2012 - E 118,75 ft3 - 36,22% ft4 - 75,70% prolaktyna - 50

pozstałe problemy

pozostałe problemy - podwyższona kreatynina (nieznacznie) i mocznik (prawdopodobnie w wyniku odwodnienia) oraz eozynofile we krwi (wartość 10 czy jakoś tak). Przyczyn tego ostatniego może być kilka m.in. zarobaczenie. Wet kazał przynieść kupę, tylko skąd ją wziąć, skoro kot nie je. Nie wiem, czy to

Re: kreatynina 1,6!!!

kaktusik69 napisała: > Norma dla kobiet to 1,1.Ja mam 1,6.Co to oznacza?Czy mam chore nerki?Prosze o > odpowiedz!Z gory dziekuje! Podwyższony poziom kreatyniny wskazuje na chorobę nerek, a dokładniej na upośledzenie (z jakiegoś powodu) jej funkcji filtrującej. Konieczna jest wizyta u

Re: Wyniki kota - niewydolne nerki :(

białko jest oznaczone, ale ono w takiej ilości może pojawiać się zarówno przy niewydolności nerek, jak i przy zapaleniu pęcherza. Stosunek białka do kreatyniny pozwoliłby przynajmniej ocenić, czy przyczyną białkomoczu są głównie nerki, czy też głównie zapalenie pęcherza na przykład. Ustalenie przyczyny

Re: Mocznik 220 u 10-letniego collie

to na tym etapie zazwyczaj wystarcza. Jeśli kreatynina jest w normie, a mocznik był ponad 200, to bardzo prawdopodobne, że wystrzelił on w dużej części z przyczyn związanych z układem pokarmowym (np. zapalenie jelita cienkiego, wrzody). Jeżeli te wrzody to dobry trop, to sam Alugastrin może nie

Zapalenie gruczołu łzowego

Zapalenie gruczołu łzowego - choroba gruczołu łzowego występująca najczęściej jednostronnie. Przyczyny Dzieci Powstaje zazwyczaj podczas przebiegu chorób zakaźnych takich jak: nagminne zapalenie przyusznic, świnka, grypa, odra, płonica, czasem występuje przy zaostrzeniu choroby reumatycznej

Ferrytyna

kobiety 10-200 ?g/l 15-200 ?g/l mężczyźni 15-400 ?g/l 12-150 ?g/l Przyczyny zwiększonego stężenia ferrytyny w osoczu: Reakcja ostrej fazy Przeładowanie żelazem (hemochromatoza) Niedokrwistość chorób przewlekłych (podwyższona albo w normie) Przyczyny obniżonego stężenia ferrytyny w osoczu: Niedobór

Ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych

przede wszystkim z powikłaniami, w szczególności zespołem rozsianego krzepnięcia wewnątrznaczyniowego i zakażeniami. Po porodzie, większość matek jest w dobrym stanie dzięki usunięciu przyczyny przeciążenia kwasami tłuszczowymi. Choroba może nawracać w przyszłych ciążach. Szacowane ryzyko genetyczne wynosi 25

Pyłkowica

/alergie/pylkowica-49.html. PrzyczynyChoroba wywołana jest uczuleniem na pyłek roślin, czyli męskich komórek rozrodczych, unoszących się w powietrzu w porze kwitnienia. Głównym narządem reakcji alergicznej w pyłkowicy jest błona śluzowa nosa i spojówki oraz gardło i oskrzela, a osoby chore najczęściej

Gorączka o nieznanej przyczynie

się gorączki, której przyczyny nie udało się wyjaśnić, pomimo przeprowadzenia diagnostyki medycznej. Obecnie gorączkę o nieznanej przyczynie rozpoznaje się wówczas, gdy spełnione są poniższe kryteria: temperatura ciała wynosi powyżej 38,3 °C i utrzymuje się długotrwale, lub wielokrotnie powraca trwa

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!