Wszystko o:

poziom cukru w organizmie

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

", których nasz organizm nie wykorzystuje do celów budulcowych, czy regulujących, ale odkłada je praktycznie w całości w postaci tkanki tłuszczowej. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (w przeciwieństwie do pełnowartościowego posiłku, po którym cukier

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

napoje mające na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów usuwanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli mineralnych. Można je jednak spożywać tylko i wyłącznie po intensywnym wysiłku, gdyż inaczej możemy "przedobrzyć". Poza tym izotoniki są drogie i

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

sokach go brak, więc poziom cukru we krwi szybko się podnosi, a zaraz potem szybko spada, powodując apetyt. Jeśli nie chcemy rezygnować z soków owocowych, to chociaż wybierajmy te świeżo wyciskane i 100 - procentowe oraz spożywajmy je do posiłku, a nie między posiłkami. W ten sposób unikniemy wahań

Cukier, słodziki i inne produkty słodzące - wybierz słodycz dla siebie

Cukier, słodziki i inne produkty słodzące - wybierz słodycz dla siebie

cukru trzcinowego, tyle że przez rafinowanie traci złociste zabarwienie. Niestety razem w parze ulatniają się drogocenne dla zdrowia minerały i witaminy. Gdyby tego było mało, organizm w trakcie trawienia cukrów dodatkowo zużywa znaczne ilości własnych mineralno-witaminowych zasobów m. in. witamin z

Śniadanie z cynamonem? Sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi

Śniadanie z cynamonem? Sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi

Jo Carol Chezem z Ball State University w stanie Indiana (USA) zaobserwowała, że gdy osoby zarówno otyłe, jak i te o wadze w normie dodawały do płatków śniadaniowych 6 gramów cynamonu, ich poziom cukru we krwi przez kolejne dwie godziny był o 25 proc. niższy niż w przypadku badanych, którzy nie

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

rafinowanego). Niestety w przypadku cukru, apetyt zdecydowanie może rosnąć w miarę jedzenia, a my często ulegamy. Efekt? Wahania poziomu insuliny we krwi, niemal nieustający głód i... nadwyżki energetyczne skutkujące nadwagą. Co jeszcze? Osłabiony układ odpornościowy, zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy

Zdrowie jamy ustnej u diabetyka

Zdrowie jamy ustnej u diabetyka

: Przyzębica 10 faktów i mitów o paradontozie Leczenie stomatologiczne Wizyty u dentysty najlepiej umawiaj w godzinach rannych, ok. 1,5 godziny po posiłku. Poziom cukru we krwi należy zbadać przed wyjściem z domu, a najlepiej także zaraz po przyjściu do gabinetu. - Kontrolowana cukrzyca nie powinna sprawiać

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

? Zalety warzyw strączkowych TAK Podobnie jak w przypadku cukru, sól spożywana w nadmiarze zasługuje na miano białej śmierci. Zarazem bez jej odpowiedniej ilości żyć się nie da. 5-6 gramów dziennie (łyżeczka), ze względu na zawartość sodu (sól spożywcza to nic innego, jak jego chlorek) pozwala organizmowi

Jak napoje gazowane dewastują organizm

Jak napoje gazowane dewastują organizm

receptorów adenozynowych w mózgu, przez co nie odczuwamy senności. Po 45 minutach organizm intensywnie produkuje dopaminę, stymulując układ nagrody w mózgu. Jest to mechanizm podobny m.in. do działania narkotyków. Przed upływem 60 minut kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk. Duża dawka cukru sprzyja

Pomidor - niedocenione źródło zdrowia

Pomidor - niedocenione źródło zdrowia

metabolizmu, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych i chroni przed występowaniem retinopatii cukrzycowej. Wykorzystywany jest także w leczeniu zatruć grzybami lub metalami ciężkimi. Usprawnia i łagodzi niektóre zmiany chorobowe w obrębie wątroby. Jednym z

Osłabienie i niski poziom cukru

Mam 25 lat i od paru dni czuję się osłabiona. Przez przypadek zmierzyłam sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że wynosi on mniej niż 30 mg/dl. Dodam, że to było na czczo. Troszkę się wystraszyłam i po dwóch godzinach od obiadu ponownie zmierzyłam poziom cukru wynosił on 85 mg/dl. Dodam, że

Jak obniżyć poziom kreatyniny w organizmie?

Mam jedna nerkę (lewa), prawa usunięta z powodu kamicy. Badania wciąż wskazują wysoki poziom kreatyniny. Czym może to być spowodowane?Kreatynina jest wydalana z organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie jej poziomu w surowicy możemy kontrolować funkcję tych narządów. Niestety usunięcie

Niedobór fosforu w organizmie

Jestem po przeszczepie nerki i mam nadczynność przytarczyc - wynik 120. Jak sobie poradzić z tym niedoborem?Niestety podane przez Pana/Panią informacje są niepełne (podany wynik to poziom PTH?) i trudno jest mi się ustosunkować do zadanego pytania. Ważne jest określenie czy nadczynność przytarczyc

Poziom mocznika i kreatyniny

organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie ich poziomu w surowicy lekarz kontroluje funkcję tych narządów. Jeżeli czynność nerek jest upośledzona, mocznik i kreatynina nie mogą być usuwane z organizmu i ich poziom we krwi wzrasta. Dlatego w praktyce martwią nas głównie wartości powyżej górnej

Co zrobić by utrzymać pokarmy/płyny w organizmie?

dużą ulgę. by za jakąś chwilę znów czuć mdłości. Proszę podpowiedzieć mi co mogę zrobić by mój organizm zaczął trawić normalnie pokarmy.Sugeruję rozpocząć od wizyty u lekarza gastroenterologa. Przed postawieniem diagnozy jelita drażliwego konieczne jest wykluczenie innych chorób przewodu pokarmowego, w

Re: miód ktory najlepszy?

,ŻYLAKÓW,OTYŁOŚCI,UTRATY ELASTYCZNOŚCI i FUNKCJONALNOŚCI TKANEK. -CUKIER-obniża wrażliwość na INSULINĘ,dopuszczając do jej nadmiernie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób powoduje ostatecznie CUKRZYCĘ,niszcząc w 95% TRZUSTKĘ. -CUKIER-przyczynia się do uszkodzenia struktury DNA. Zmienia strukturę BIAŁEK i całkowicie zmienia

Re: Naprawdę nie wiem, jak to możliwe.

organizm ma zapas glukozy na dobę, co napędza również termogenezę, mi w drugim dniu głodówki również dokuczają dreszcze, natomiast ból i zawroty głowy to nie tylko niski poziom cukru ale i uwalniające się toksyny, dlatego przy głodówce trzeba się ich pozbywać ( najlepiej poprzez lewatywy) aby nie

Re: Kornelia

pojawiały, więc przesunęłam na później i wszystko gra. W cukrzycy występuje zjawisko odbicia którego doświadczamy mając niski poziom cukru we krwi. Przy niskim stężeniu cukru we krwi nasz organizm wytwarza reakcje obronne i wówczas poziom glukozy wzrasta i może utrzymywać się nawet do kilku godzin - czyli

Re: owsianka lub coś innego na śniadanie ... do p

pełnoziarnistą, a zwykłą. Albo ryżem brązowym i białym. Jedno jest pełoziarniste, drugie wysoko przetworzone. Wysoko przetworzone produkty mają wysoki indeks glikemiczny, czyli masę cukrów prostych, w przeciwieństwie do pełnoziarnistych, które są źródłem węglowodanów złożonych. Myk polega na tym, że organizm

Re: Ot, normalne

się znowu jeść, organizm sygnalizuje zaburzony metabolizm hyperinsulinemią, pokazującą się dramatycznie odczuwanym spadkiem poziomu cukru pomiędzy posiłkami. Hyperinsulinemię można kontrolować regularnymi, dopasowanymi do zapotrzebowania organizmu, trzema (bez żadnych przegryzek) posiłkami dziennie

Re: musli dietetyczne

naszym organizmie powoli i utrzymują stały niewielki poziom cukru we krwi, czyli zapobiegają m.in. nadmiernemu łaknieniu. Cukry proste rozkładają się natychmiast, powodując olbrzymi skok ilości cukru we krwi (euforia i nadmiar energii), a po chwili natychmiastowy jego spadek - stąd chwilę po zjedzeniu

Hormony

Jestem prawie pewna, ze to wina wahań poziomu hormonów w twoim organizmie. Może tarczyca może przysadka. Zrób badania hormonalne. Inna ewentualność to niedobór składników mineralnych w organizmie, zwłaszcza magnezu. Albo za niski poziom cukru.

Re: Naprawdę nie wiem, jak to możliwe.

tak sie objawia spadek cukru ponizej poziomu normalnego dla danego organizmu. czlowiek z w miare normalna gospodarka cukrowa nie powinien chyba miec objawow ale nie wiem jak to jest jak sie nie ma spontanicznej I praktycznie permanentnej hypoglycaemia tak jak ja. ogolnie, organism z reguly sie

Kornelia

To co Ci jeszcze tam na pw odpisałam skopiuję tu, może komuś się przyda :) Kornelia, z tymi paskami Ketodiastix, to robisz je po nocy, czyli pierwszy sik :-D Jak na badanie moczu :) A wysoki poziom cukru rano, to niekoniecznie efekt jedzenia słodkości - cukier odbija po nocy! Tzn, ze zbyt długa

WYSOKI poziom cukru we KRWI! *****

PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne

Biomagnifikacja

Biomagnifikacja – procesy zachodzące w ekosystemie, w wyniku których następuje wzrost stężenia substancji toksycznej w organizmie, zajmującym wyższy poziom troficzny.

Napoje izotoniczne

Izotoniki – napoje mające na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli mineralnych oraz w niewielkim stopniu węglowodanów spalanych podczas wysiłku fizycznego.Zbilansowany poziom elektrolitów

Zjawisko Somogyi

Zjawisko Somogyi – znaczy wzrost glikemii występujący w kilka godzin po niedocukrzeniu. Najczęściej jest to poranna hiperglikemia po nocnym niedocukrzeniu. Dzieje się tak dlatego, że organizm odpowiada na niski poziom cukru we krwi wydzieleniem hormonów (glukagon, adrenalina, hormon wzrostu

Otto Heinrich Warburg

, a nie tlenem, jak komórki zdrowe. Spożycie cukru przeto podnosi poziom glukozy i dostarcza paliwa selektywnie zużywanego przez komórki nowotworowe.

Metoda Montignaca

powstawania otyłości według Montignaca: człowiek spożywa produkty z węglowodanami poziom cukru we krwi wzrasta, tym gwałtowniej im wyższy jest indeks glikemiczny spożywanych pokarmów trzustka w odpowiedzi na wzrost cukru (glukozy) wydziela hormon – insulinę jeśli poziom cukru we krwi wzrasta gwałtownie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - poziom cukru w organizmie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!