Wszystko o:

prawidłowy wynik tsh

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

zwieść normom TSH. Prawidłowy poziom TSH dla kobiety w wieku rozrodczym powinien wynosić około 1. (...) Ale wiele osób może zobaczyć swój wynik TSH np. 3 (czyli mieszczący się w powszechnie uznawanych normach, przyp. red.) i pomyśleć- nie dzieje się nic złego, moja tarczyca jest ok., a to już może

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

wyniki T3 i T4 bywają mylące, stąd ich kontrola ma charakter uzupełniający. Bardzo rzadko, przy sporych skokach poziomu TSH (np. przy chorobie Hashimoto), i tyreotropina może wprowadzać w błąd (chwilowo w normie, po spadku lub wzroście). Zdaniem wielu endokrynologów pewniej jednak, profilaktycznie, drugi

Prolaktynoma

Prolaktynoma

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przysadka mózgowa to z całą pewnością jeden z ważniejszych gruczołów dokrewnych występujących w ludzkim organizmie. Umiejscowiona jest w dole czaszkowym, nazywanym siodłem tureckim a wytwarzane przez nią hormony regulują działanie m.in. tarczycy (TSH), nadnerczy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Wstępna diagnostyka tarczycy nie jest zbyt skomplikowana. Polega przede wszystkim na kontroli we krwi poziomu hormonu tyreotropowego (TSH). Jest on wydzielany przez przysadkę mózgową i wpływa na produkcję hormonów tarczycy. Mierzenie poziomu TSH zalicza się do podstawowych badań w diagnostyce

Choroby tarczycy, a ciąża

Choroby tarczycy, a ciąża

tyreotropowego (TSH), by przesiewowo ocenić stan tarczycy ("normalnie" zakłada się, że prawidłowy poziom TSH zasadniczo wyklucza zdecydowaną większość problemów z tarczycą). Poziom TSH, zwłaszcza w I trymestrze, gdy hormon jest szczególnie istotny dla rozwoju dziecka, bywa fizjologicznie obniżony

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

ciepła- spadek zużycia tlenu przez tkanki- obniżenie temperatury ciała- spowolnienie akcji serca, niewydolność mięśnia sercowego i rozwój miażdżycy w wyniku zaburzeń gospodarki tłuszczowej i wzrostu stężenia cholesterolu- zaparcia- obrzęk podudzi, który po uciśnięciu palcem nie pozostawia zagłębienia

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

, najczęściej wymaga jedynie zmiany diety, ewentualnie leków doustnych. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć cukrzycę, poproś lekarza pierwszego kontaktu, by skierował cię na badania określające poziom glukozy we krwi. Taka kontrola przyda się każdemu. Jeden nieprawidłowy wynik nie rozstrzyga jeszcze sprawy, ale

Tarczyca nami rządzi

Tarczyca nami rządzi

jest prawidłowy, nie ma sensu dalej szukać, drążyć. Pacjenci bywają rozczarowani dobrym wynikiem, bo wszystkie objawy im pasowały, a badanie nie potwierdza podejrzeń. Naprawdę trzeba to przyjąć do wiadomości. Nie można mieć poważnego schorzenia tarczycy i poziomu TSH w normie. Jednak pojęcie normy jest

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

zawyżone. Prawidłowy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynność tarczycy. Dla upewnienia bada się nie tylko całkowity poziom hormonów, ale także tzw. wolną tyroksynę (FT4) i trójjodotyroninę (FT3). Prawidłowe wyniki badań to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

sprawdza, czy tarczyca prawidłowo pracuje, i jeśli hormonów we krwi jest za mało, popędza ją, a jeśli za dużo - hamuje. Ta kontrola odbywa się za pośrednictwem produkowanego przez przysadkę hormonu zwanego w skrócie TSH. - Kojarzy mi się to z centralą i oddziałem banku - mówi dr Wiesław Grzesiuk z Katedry

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Planowanie ciąży, a wyniki TSH

Mam 25 lat i jestem na etapie planowania ciąży i przygotowywania do tego ważnego wydarzenia dlatego wykonałam kilka badań zaleconych przez ginekologa w tym TSH. Pierwsze wykonałam w prywatnym laboratorium w październiku 2012 r. Wynik 4,260 uIU/ml przy normie 0,270 - 4,200. Lekko powyżej normy ale

Wynik TSH

Dzisiaj odebrałam wynik TSH : 2,840 ( norma 0,280 - 4,300 ) Czy jestem chora na tarczycę ?Wynik TSH jest w normie. Na tej podstawie można stwierdzić, że nie ma Pani zaburzeń czynności tarczycy w postaci nadczynności lub niedoczynności.

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

Wyniki Tsh LH czy prawidłowe?

Witam, czy ktoś może zinterpretować wyniki badań hormonów,wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tyg i szczerze mówiąc martwię się już na zapas. FSH 6,70 mlU/ml LH 6,60 MLu/ml TSH 1,32 ulU/ml Estradiol 39,0 pg/ml Testosteron 53,17 ng/dl Prolaktyna 11,00 ng/ml

Re: Wyniki Tsh LH czy prawidłowe?

A w który dc robiłaś badania. Jeśli w 2-5 to wyglądają ok. Normy masz podane? (każde laboratorium ma trochę inne).

czy to prawidłowy wynik TSH?

mój syn skończył 9 lat, ze względu na to, że ja leczę się na niedoczynność tarczycy (hasimoto), kontroluję w tym kierunku moje dzieci. Dziś odebrałam wynik 4, 257ulU/ml. norma jest tu wskazana dla dorosłych 0,27-4,7 ale nie wiem czy dzieci mają takie same?

Re: Hashimoto a prawidłowy wynik tsh?

Poczekaj na przeciwciała. Różnie z tym Hashimoto bywa. Ja mam przeciwciała, prawidłowe usg - tylko mały guzek w tarczycy, prawidłowe TSH i obciążony wywiad ginekologiczny. I pomimo stwierdzonej Hashimoto nic się nie dzieje, żadnego leczenia mi nie wdrożono, bo wyniki są ok.

Re: czy to prawidłowy wynik TSH?

Witam, TSH u synka jest w górnej granicy normy, faktycznie dobrze by było sprawdzić fT3 i fT4, rzadko jednak dzieci w takiej sytuacji wymagają uzupełniania hormonów. Pozdrawiam serdecznie

Re: czy to prawidłowy wynik TSH?

Normy dla dzieci sa takie same, ale rozne sa opinie. Niektorzy endokrynolodzy zbijaja TSH jak przekroczy 3, a ja ostatnio natknelam sie na takiego (w IMiD), ktory kazal mojemu dziecku po kilku latach brania hormonow odstawic je, ponoc TSH ponizej 10 nie trzeba zbijac (moj syn, obecnie 7-latek, jak

Re: 4 latka TSH 2,30 FT4 24.24%

W treści wpisałam błędny wynik TSH. Prawidłowy to 2,31.

Hashimoto a prawidłowy wynik tsh?

Jestem tu po raz pierwszy. Kilka dni temu w badaniu usg (rzekomy powiekszony węzeł chłonny) okazało się,że mam powiększony jeden płat tarxzycy, na nim guz a sama struktura tarczycy wyglada na chorobę hashimoto. Wyniki tsh 0,6 (0.4-4.0), pozostałe także w normie. Czekam jeszcze na przeciwciała

Prawidłowy wynik TSH?

Robiłam ostatnio badania hormonalne tarczycy TSH, jaki wegług Was powinien być prawidłowy wynik u kobiety 30 letniej?Proszę w wypowiedzi.

Badanie cytologiczne

rozpowszechnienia i prostoty system Papanicolaou nie wyszedł do końca z użycia. Prawidłowy wynik badania cytologicznego powinien zawierać wyniki badania w obu tych systemach.

Niedoczynność tarczycy

miesiączkowanie Diagnostyka O rozpoznaniu niewydolności tarczycy decyduje całokształt obrazu klinicznego oraz wynik badań hormonalnych – TSH, fT3 i fT4, ewentualnie inne badania w poszukiwaniu przyczyny choroby (jak USG tarczycy czy poziom przeciwciała anty-TPO).W niewydolności pierwotnej stężenie TSH

Skala senności Epworth

po bezalkoholowym obiedzie, siedząc prowadząc samochód, podczas kilkuminutowego oczekiwania w korku Zasady punktacji 0 - nigdy nie zasnę 1 - małe prawdopodobieństwo zaśnięcia 2 - prawdopodobnie zasnę 3 - prawie na pewno zasnę Interpretacja wyniku 0-10 punktów - wynik prawidłowy 11-14 punktów - łagodna senność

Próba Romberga

tułowia. Lekarz musi być tak ustawiony, aby w razie potrzeby mógł podtrzymać pacjenta. Poprosić pacjenta, by zamknął oczy. Wyniki i interpretacja Wynik prawidłowy - pacjent stoi przy otwartych i zamkniętych oczach. Próba dodatnia - pacjent stoi przy otwartych oczach, a pada, gdy ma zamknięte

MMSE

WynikiMaksymalny wynik, jaki można uzyskać w teście to 30 punktów. 30-27 wynik prawidłowy 26-24 zaburzenia poznawcze bez otępienia 19-23 otępienie lekkiego stopnia 11-18 otępienie średniego stopnia 0-10 otępienie głębokie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!