Wszystko o:

progesteron normy

Jajniki - niepozorne źródło życia

Jajniki - niepozorne źródło życia

funkcje, znowu maleją. Zresztą nie potrzebują lat, by zmienić rozmiar. Ich aktywność jest ściśle wpisana w cykl owulacyjny, trwający "książkowo" 28 dni (niewielkie, kilkudniowe odchylenia to wciąż norma). Kiedy jajniki intensywnie pracują, powiększają się. Dzieje się tak w okresie menstruacji

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

stosunku do progesteronu. Każdej z nas może się zdarzyć. Jeśli jednak regularnie bardzo cierpisz z powodu bolesnych miesiączek, nie ograniczaj się jedynie do łagodzenia dolegliwości, ale koniecznie odwiedź ginekologa. Być może przyczyną kłopotów nie jest tylko natura, a jakiś problem zdrowotny, np

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

przykrego zapachu (jeśli dbasz o higienę). Utrata krwi nie przekracza zwykle 50-70 ml (objętość dużego kieliszka). Odstępstwa od wzorca to jeszcze niekoniecznie problem ze zdrowiem. Normy są szersze, a na zmiany miesiączkowania i cykl miesiączkowy wpływa wiele czynników. Byłoby idealnie, gdyby niepokojące

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

w procesie trawienia oraz hormony, tak ważne jak progesteron, testosteron, estrogeny. Jednak cholesterol cholesterolowi nierówny, a generalnie co za dużo to niezdrowo. Dieta to za mało Jeśli przesadzisz z cholesterolem, narażasz się na zawał, udar, inne problemy z krążeniem. Zarazem gastrolodzy i

Za niski cholesterol całkowity? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski cholesterol całkowity? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

przetrwania naszego gatunku. Wykorzystywany jest bowiem przy produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części, to dzięki niemu podejmujemy aktywność seksualną, kobiety zachodzą w ciążę, a potem mogą donosić ciążę. Dzięki cholesterolowi może rozwijać się dziecięcy mózg i

Galanina winna otyłości?

Galanina winna otyłości?

jajeczkowanie i produkcję progesteronu, a u mężczyzn pobudzający wytwarzanie testosteronu) czy hormony tarczycy, natomiast w części nerwowej magazynowana oksytocyna i wazopresyna (głównie regulująca zasoby wody w organizmie), wiele wskazuje na to, że potrzeba wielu, wielu lat, by naukowcy odkryli wszystkie

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

DHEA częściej zapadają na miażdżycę, nadciśnienie i osteoporozę. Poziom tego hormonu można uzupełnić. Preparaty zawierające DHEA są dostępne bez recepty, jednak przed kuracją lepiej poradzić się lekarza. Progesteron, czyli coś dla mam Obok estrogenów należy do żeńskich hormonów płciowych. Odgrywa

Gdy puchną kostki u nóg - czy to problem z nerkami?

Gdy puchną kostki u nóg - czy to problem z nerkami?

, szansa na obrzęki jest jeszcze większa. Najczęściej wystarczy potrzymać nogi wyżej i uzupełnić płyny, by wszystko wróciło do normy. Dlaczego? Uniesienie stóp ułatwia krwi odpłynięcie z nóg. Po co płyny, skoro i tak jest ich za dużo? Problem jest nie tyle w samej ilości, co zagęszczeniu krwi. Bardziej

In vitro - krok po kroku

In vitro - krok po kroku

pary płodne od niepłodnych. Tymczasem takich badań nie ma i to z pewnością jest problem współczesnej diagnostyki. Kiedy okazuje się, że w mililitrze ejakulatu jest 10 milionów plemników przy normie od 14 milionów, realnie nic nam to nie mówi. Oznacza tylko, że prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przez

Wpływ Duphastonu na wynik badania progesteronu

Jestem w 6tym tygodniu ciąży. Już przed zajściem w ciążę zaczęłam przyjmować Duphaston 2x1 tabl. ze względu na wcześniejsze poronienia. W badaniu progesteronu wykonanym na początku 6tego tygodnia ciąży otrzymałam wynik 18,35 ng/ml przy normie dla I trymestru 16,42-48,56. Moje pytanie: Czy

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

TSH - TYREOTROPINA0,35 - 5,0mIU/lwynik badnia 0.84 FT3 - WOLNA TRÓJJODOTYRONINA2,0 - 4,25pg/mLwynik badania 2.6 FT4 - WOLNA TYROKSYNA0,7 - 2,2ng/1 0ml wynik 0.98 Witam! Proszę o interpretacje wyników. Zdaje sobie sprawe, ze mieszczą sie w normie - jednak mam wrazenie ,że są dość niskie. NA

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

460,2) oraz nowe badania robione w 3 dniu cyku: Kortyzol: 21,22 ug/dl o 8:20, a normy w lab. w godz 7:00-9:30: 4,30 - 22,40, 17 - OH progesteron 2,07 ng/ml 0,2 - 1,3 ng/ml faza folikularna 1,0 - 4,5 ng/ml faza lutealna 0,2 - 0,9 ng/ml menopauza, Androstendion 8,01 ng/ml, normy: 0,30 3,30

Hormony kobiece, menopauza?

Mam 45 lat, dwójkę dzieci. Kilka miesięcy temu pękła mi cysta na jajniku. Zrobiłam badania hormonalne w 3 dniu okresu I oto moje wyniki: - estradiol 36,5 - FSH 35,4 - LH 11,7 - Progesteron 0,83 - Testosteron 0,33 - Prolaktyna 320 Bardzo proszę o

Problem z zajściem w ciążę

Mamy z mężem problemy w staraniu się o dzidziusia. Niby mąż ma badania w normie. Ja również, ale niestety... Jesteśmy już po dwóch inseminacjach. Stymulowana jestem od 2 do 6 d.c. Clostibegytem 1 raz po 1 tabletce. Rano na czczo. Po inseminacji, tak jak i we wcześniejszych miesiącach przy

Progesteron i prolaktyna powyżej normy?!

hej dziewczynki, no i mam zagwostkę... robiłam prolaktynę 11 lutego trzy dni przed owulacją i wyszła 15,9 przy normie do 26... ale wiem, że najlepsza jest do 15, więc dla pewności w 8 dniu po owulacji - 22 lutego - zbadałam progesteron i prolaktynę jeszcze raz... i progesteron wyszedł 16,2 przy

Re: różne normy progesteronu - pomoc w interpreta

Laboratoria podają faktycznie różny zakres norm, ale pytałam o to mojego gina, bo sama wg lab. miałam niby niezły progesteron, a on twierdził, że przy staraniach o dziecko powinien być wyższy, min. 18 ng/ml (choć poziom 15 ng/ml oczywiście nie wyklucza powodzenia ciąży) i gin powiedział, że oni się

różne normy progesteronu - pomoc w interpretacji

Byłam dziś, w 21 dniu (cykle 28 dni) cyklu na badaniu progesteronu chcąc przekonać się czy w tym miesiącu miałam owulację. Wynik to 12,6 przy normie mojego laboratorium dla fazy lutealnej 1,2 - 15,9 ng/ml Jednakże na forach czytam że superwynik to np 15 tylko, że zauważyłam, że wtedy górna granica

Re: Progesteron i prolaktyna powyżej normy?!

Ja mialam kilka miesiecy temu progesteron 27.9 przy normie do 27 ale w ciazy nie bylam. Na prolaktynie sie nie znam, czy jest podwyzszona we wczesnej ciazy? Mam nadzieje ze u ciebie to jednak ciaza, pozdrawiam.

normy progesteronu prosze o odpowiedz

witam kobitki właśnie odebrałam wynik progesteronu i wyszedł mi o,68 ng/ml a normy sa takie faza folikularna 0,2- 1,5 ng/ml faza owulacyjna 0,8-3.0 ng/ml faza lutealna 1,7-27,0 ng/ml po menopauzie 0,1-0,8 prolaktynę mam w normie bo wiem wizytę mam za tydzień do gina i nie wiem jak mam z tym

Re: normy progesteronu prosze o odpowiedz

jeszcze mi się okres spuznia dzien nie wiem czemu :( a prolaktynę i tarczycę mam w normie bo robiłam mam jeszcze zrobić E2 i FSH 3 do 5 dc ale nie mam jeszcze @ a przy takim niskim progesteronie to chyba nie jestem w ciąży ???????

Re: różne normy progesteronu - pomoc w interpreta

No tak. Ja natomiast pytałam Panią pracującą w laboratorium, która powiedziała, że trzeba patrzeć na normy, że to są inne wyniki i trzeba by proporcjonalnie to oceniać. Stwierdziła, że wynik 12,6 przy max 15,9 jest bardzo dobry. Czyli nic nie wiadomo :)

Re: różne normy progesteronu - pomoc w interpreta

Wynik porównujesz do norm na nim podanych nie do internetu. Nic nie przeliczasz. -- Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/ Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005 zapraszam na forum Dla starających się

Progesteron

Progesteron (potocznie luteina) – żeński hormon płciowy o budowie sterydowej, wytwarzany przez ciałko żółte i łożysko podczas ciąży. Najważniejszy hormon wydzielany przez jajniki i jądra. ZnaczenieHormon ten umożliwia zagnieżdżenie zarodka (implantację) w błonie śluzowej macicy (endometrium

17-Hydroksyprogesteron

17-Hydroksyprogesteron, (17-OH-progesteron) – u człowieka, hormon kory nadnerczy, jeden z głównych metabolitów progesteronu i prekursor androgenów niewykazujących aktywności androgennej. Pomiary stężenia tego hormonu stosuje się w diagnostyce chorób nadnerczy. Miejsce w steroidogenezie17-OH

17-Hydroksyprogesteron

aktywności androgennej. Pomiary stężenia tego hormonu stosuje się w diagnostyce chorób nadnerczy. Używany jako lek hormonalny wykazujący silne i długotrwałe działanie gestagenne. Miejsce w steroidogenezie17-OH-progesteron powstaje z progesteronu wskutek działania 17?-hydroksylazy lub z 17

Cholesterol

, progesteron, estrogeny i testosteron. Jego obecność w błonach komórek nerwowych mózgu ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps. Istnieją też doniesienia, że odgrywa on dużą rolę w działaniu systemu immunologicznego (odpornościowego).Wątroba produkuje ok. 1 g cholesterolu dziennie w żółci. Niektóre badania

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!