Wszystko o:

przyczyna wysokiego cholesterolu

Za niski cholesterol całkowity? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski cholesterol całkowity? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

na raka żołądka. Częste przyczyny Skoro to sam nasz organizm wytwarza cholesterol w zależności od potrzeb, skąd się bierze niedobór? Czasowo zakłócić mechanizm mogą przyczyny banalne, o których było wcześniej. Jeśli leczysz się farmakologicznie z powodu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, spadek

Choroba niedokrwienna serca, a dieta

Choroba niedokrwienna serca, a dieta

żaden, swoboda w ich spożywaniu dotyczy przede wszystkim osób zdrowych (przez Światową Organizację Zdrowia, czyli WHO, ograniczona do 10 sztuk tygodniowo). Czytaj także: Dieta dla wątroby Za wysoki cholesterol - jaka dieta? Dieta przy problemach z układem moczowym

Miażdżyca

Miażdżyca

cholesterolu oraz lipidów), która całkowicie "zatyka" tętnicę, a tym samym prowadzi do niedokrwienia przypisanego jej narządu (np. kończyny, mózgu). Mimo wielu teorii i podejrzeń jednoznaczna przyczyna występowania miażdżycy nie jest znana. Prawdopodobnie są za nią odpowiedzialne: - zmiany zakrzepowe

Cholesterol

Cholesterol

tym, że cholesterol krąży we krwi w połączeniu z pewnymi białkami, z którymi tworzy tzw. lipoproteiny.Niektóre z nich, jak lipoproteiny niskiej gęstości (LDL cholesterol), powodują miażdżycę i stanowią ważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia. Lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL cholesterol

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

w ukryciu choroba nie spowodowała już powikłań w różnych narządach. Nie tylko pomiar U chorych z nadciśnieniem należy wykonać badania podstawowe, do których należą: - morfologia krwi - glukoza na czczo - stężenie potasu - stężenie cholesterolu frakcji HDL (high-density lipoproteins) i LDL (low

Ocal życie - pokochaj swoje serce

Ocal życie - pokochaj swoje serce

urlopie. Potrzeba ruchu regularnego, najlepiej codziennie, a przynajmniej 3 razy w tygodniu, po 30-60 minut (w zależności od ogólnej formy). Półgodzinny spacer umożliwia obniżenie poziomu groźnych trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, a zarazem podniesienie poziomu dobrego - HDL. Ten

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

lepszemu ich odżywieniu. Rezygnacja z nadużywania alkoholu pomoże wątrobie lepiej spełniać swoje funkcje a także zmniejszy zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Spożywanie potraw o niskiej zawartości tłuszczu i soli zapobiega nadciśnieniu tętniczemu krwi, które jest największą przyczyną udarów krwotocznych

Migdały - oprzesz im się w święta?

Migdały - oprzesz im się w święta?

przypadki, by ktoś przytył od migdałów. Przyspieszają przemianę materii, są sycące i niedokładnie gryzione - według naukowców to przyczyny, dla których kalorie z orzechów nie odkładają się w biodrach. Ludzki organizm, by uporać się z wolnymi rodnikami i unikać przyspieszenia procesu starzenia komórkowego

Dlaczego nie mogę przytyć?

Dlaczego nie mogę przytyć?

Nie zawsze niska waga jest związana z anoreksją. Przyczyna tego zaburzenia może wynikać z problemów zdrowotnych, takich jak zespół złego wchłaniania - zaburzenia transportu substancji pokarmowych (przeczytaj więcej) lub też, co nie należy do rzadkości - pasożytów. Mogą dostać się do naszego

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. To wielka ulga dla narządu. W końcu nie jest tajemnicą, że takie "obciążenie" upośledza funkcje wątroby, chociażby produkcję żółci czy detoksykację. Witamina może także zapobiegać wypadaniu włosów, jeśli przyczyna nie leży w

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Problem wysoki poziom cholesterolu, a rekreacja

Jakie skutki ma oderwanie blaszki miażdżycowej? Czy powoduje też pozytywny efekt?Oderwanie blaszki miażdżycowej oznacza dosłownie oddzielenie się fragmentu złogu przyściennego będącej w stanie zapalnym blaszki miażdżycowej i niesie ze sobą ryzyko zatorów w dalszym biegu zwężających się naczyń. Skutk

Cholesterol, a dieta wegetariańska

Mam pytanie odnośnie cholesterolu. Otóż, czy zdrowa dieta, wegetariańska, bazująca tylko na tłuszczach roślinnych, może doprowadzić do zbyt niskiego cholesterolu? Czy w konsekwencji, może to być przyczyną zaburzeń w produkcji hormonów płciowych u kobiet?Prawidłowa zrównoważona dieta nie powinna

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Re: Dlaczego rano wstajemy zmęczeni?

Halus, badanie krwi zrob , najczesciej wysoki stan cholesterolu to powoduje, ale moga byc inne przyczyny.

Re: dieta"cholesterolowa" polecicie jakąś książkę

Fassollka - rozumiem, że to Ty masz wysoki poziom cholesterolu, tak? Pytam, bo nie sądzę, żeby przyczyną takiego stanu rzeczy była nieodpowiednia dieta a raczej wrodzony jego nadmiar (tzw. hipercholesterolemia rodzinna). A w takim przypadku dieta niewiele pomoże, niestety :( Jesteś szczupła

Re: dajecie zoltko?

drugi tydzień. Prawda jest też taka ,że przyczyna wysokiego cholesterolu może być inna np. tarczyca , ale badań na hormony w mojej miejscowości żaden vet nie robi. Żółtko surowe podawałam bokserom przez 20 lat i sierść miały piękną. Pozdrawiam.

Re: Podwyższony poziom cukru

hormonów bo myślę, że to tu może być przyczyna. TSH piękne a poziom hormonów nie do końca i wtedy niedoczynni mogą mieć wysoki poziom cukru czy cholesterolu. A najprościej - można przecież wrócić do Eltroxinu i zrobić badania po jakimś czasie czy rzeczywiście cukier spadł. -- forum

Cholesterol cz2

we krwi. Może to być mechanizm obronny, który jest dla nas pożyteczny. Nie pomyl przyczyny ze skutkiem Bardzo wysoki poziom cholesterolu (ponad 330 mg/dl) oznacza problemy ze zdrowiem. Jednakże to właśnie te problemy są przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu, a nie odwrotnie. Nasze ciało

Re: dieta"cholesterolowa" polecicie jakąś książkę

Taa znam temat .. Z książek nie korzystałam, ale z wielu stron www a i owszem. Zerknij zasady nie sąskomplikowane w sumie. Masz kiepskie wyniki? Zasady diety: Dieta ta jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów, a także dla obciążonych ryzykiem zachorowania na

Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu??

niezupelnie musisz przede wszystkim musisz zrozumieć istotę cholesterolu i wyjaśnić przyczynę dlaczego on jest wysoki jeśli dasz radę go ograniczyć dietą lub ćwiczeniami to możesz nie brać ja się zdecydowałem na tabletki bo mam słabą wolę i np.słodyczy nie potrafię sobie odmówić biorąc pod uwagę

Re: 33 letnia walcze z nacisnieniem, pomozecie ?

Wielu lekarzy podwaza bardzo wiele obowiazujacych obecnie norm. Moj kardiolog zgadza sie ze mna, ze wysoki cholesterol moze byc skutkiem choroby krazenia a nie jego przyczyna, no ale glosno tego nie mowi. Co do xanaxu itd,itp to z postow autorki nie wynika, ze ma ona podwyzszone cisnienie caly

Nadczynność polekowa

,3 normy jak poprzednio, Cholesterol wysoki 286 mg norma mniej niż 200. Cholesterol HDL 66,11 czyli dalej b. dobry norma więcej niż 40 27.08.2012 TSH (s) 0,86 mlU/l 0,27 - 4,20 fT4 15,2 pmol/l 12 - 22 Ferrytyna 27/08/2012 Ferrytyna 85,36 ng/ml 13 - 150 Witamina B12 27/08/2012 Witamina B12

Re: Cholesterol- do Vistulan biegłych w angielski

Doruś,tak mi przetłumaczył wujek google. Powiedziano nam, że cholesterol jest główną przyczyną chorób serca. Co najmniej 40 mln osób ma obecnie leków obniżających stężenie cholesterolu, znanych jako statyny, a miliony więcej osób unikanie pokarmów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i

Choroba Alzheimera

(z powodu cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, wysokiego poziomu cholesterolu oraz udarów)BBC Why stroke ups Alzheimer's risk 4 June 2007 palenie tytoniu infekcja wirusem opryszczki (HSV-1) Objawy i przebieg chorobyW przebiegu choroby dochodzi do wystąpienia następujących objawów: zaburzenia pamięci

Twardnik japoński

świeżym, suszonym, nadają się do marynowania. Grzyby shiitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Grzyby te zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Polsce jest rzadko spotykany, ale na świecie cieszy

Witamina B3

także powoduje podwyższenie poziomu lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL) - "dobrego" cholesterolu we krwi, dlatego też jest czasami przepisywana dla osób z niskim poziomem HDL, które są także w grupie wysokiego ryzyka zawału serca.Wyniki badań ARBITER 6-HALTS, przedstawione przez American Heart Association

Ramipryl

dusznica bolesna, przebyte CABG lub PTCA), choroby naczyń obwodowych, udaru mózgu czy cukrzycy (ze współistniejącymi czynnikami ryzyka w postaci: nadciśnienia tętniczego, wysokiego poziomu cholesterolu całkowitego, niskiego poziomu HDL, palenia tytoniu, mikroalbuminurii – przynajmniej

Wenlafaksyna

): osłabienie, zmęczenie, ziewanie nadciśnienie, zwiększenie ilości cholesterolu we krwi zmniejszony apetyt, spadek masy ciała pocenie się, poty nocne niezwykłe sny, zmniejszenie popędu płciowego, zawroty głowy, bezsenność, nerwowość zaburzenia wytrysku, erekcji oraz orgazmu (u mężczyzn). Wielu pacjentów

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!