Wszystko o:

słodki smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki wykształcił się jako jeden z pierwszych. A to dlatego, że pokarmy o tym smaku, ewolucyjnie odgrywały zasadniczą rolę - pozwalały nam przetrwać. Słodki niesie ze sobą informację, że dana substancja jest bogata w węglowodany, czyli paliwo dające energię do życia i umożliwiające pracę

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Co to jest insulina?To hormon produkowany i wydzielany do krwi przez komórki beta (B) znajdujące się w trzustce. Gdy tylko zaczynamy jeść, trzustka uwalnia niewielkie ilości zmagazynowanej insuliny i przystępuje do wytwarzania nowych cząsteczek tego hormonu.Do czego jest nam potrzebna insulina?Częst

Migdały - oprzesz im się w święta?

Migdały - oprzesz im się w święta?

składników odżywczych. Wyjątek stanowi odmiana gorzka (Amygdalus communis var amara Focke) - jej pestki w sporych ilościach mogą być trujące (ze względu na kwas pruski). Na stołach króluje odmiana Sativa - migdały słodkie, obfitość dobra. Amerykański afrodyzjak? Cibeles to jedno z najstarszych znanych bóstw

Żurawina na nowo odkryta

Żurawina na nowo odkryta

Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem od lat stosowali owoce żurawiny jako znakomity środek zapobiegający przeziębieniom, obniżający ciepłotę ciała. Sok i mus z żurawin polecany jest w leczeniu anginy, chronicznego zapalenia migdałków , reumatyzmie. Żurawinę stosuje się również w nieżycie trzu

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

podstawowych to nie wszystko. Smak metaliczny, mięsny, siarkowy, wiśniowy Troszyńska wyjaśnia, że smak danego produktu składa się z wielu wyróżników. Przy ocenie smaku przydaje się nie tylko umiejętność precyzyjnego wyczuwania pięciu podstawowych smaków - słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (smak

Jak sztućce wpływają na smak potraw, które spożywasz?

Jak sztućce wpływają na smak potraw, które spożywasz?

łyżeczką, a nie czarną. Mniejsze łyżeczki, używane zwykle do jedzenia deserów, wzmacniają smak słodki. Także waga sztućców może wpływać na odczuwany smak. Wcześniejsze prace wykazały na przykład, że na ocenę potraw i napojów mogą wpływać naczynia gliniane, a ludzie zwykle jedzą mniej, gdy dostają potrawy

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

także strefę klimatyczną, w ktorej żyjemy (np. dla Polaka lepsza dzika róża niż cytryna). Niemal każde danie, z wyjątkiem Przemiany Ziemi (charakterystyki wszystkich przemian na kolejnych stronach), powinno zawierać składniki należące do 5 podstawowych smaków: słodkiego, słonego, ostrego, kwaśnego i

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

indywidualna. Kto ma do niej największy sentyment? Badania dowodzą, że większym upodobaniem do smaku słonego charakteryzują się osoby szczególnie na niego wrażliwe - a więc solące mniej. Zobacz także: Witaminy z grupy B - brygada do zadań specjalnych Słodki - odżywczy smak energii Jakie znasz naturalne

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jeśli kierować się wyłącznie smakiem i kaloriami, to wszechobecne ostatnio morele mają się naprawdę nieźle. Są słodkie, soczyste, a zarazem 100 g świeżych owoców zwykle zawiera jedynie ok. 50 kcal. Dla porównania wcale nie bardziej słodkie batoniki mleczne zwykle

Wprowadź rytuały związane z jedzeniem! Co możesz zyskać?

Wprowadź rytuały związane z jedzeniem! Co możesz zyskać?

wzmacnia walory smakowe dania, nawet, jeśli jest to tylko zwykła marchewka. Będzie ci bardziej smakować, jeśli konsumpcję poprzedzisz rytuałem Naukowcy z Carlson School of Management na University of Minnesota poprosili grupę ochotników, aby przed zjedzeniem słodkiego batonika wykonali kilka czynności

Brak smaku

Od 2 tyg mam brak smaku. W buzi mam posmak mydlin z goryczą. W ogóle nie odczuwam smaku potraw ani napoi, a miód nie jest słodki tylko gorzki. To dla mnie straszny dyskomfort i uciążliwość. To może być poważne? Proszę o pomoc.Koniecznie proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Należy

Słodki smak dzieciństwa: te miejsca polecają cz...

A kto pamięta kawiarenkę Pani Łończuk na byłej ulicy 22 Lipca (obecnie Armii Krajowej) w Gdyni. Najlepsze kruche rurki nadziewane kremem kawowym. "Królestwo" za przepis na ten krem. A ciastkarnia Wojewódki na Dworcowej, tam też były dobre lody.

Słodki smak owocu zakazanego

P. rezydent Bredzisław Komoruski.... Może być? -- Obywatelu! Nie zapomnij podpisać wniosku o referendum w sprawie odwołania HGW! Wyślij Bufetową na zmywak.

Słodki smak dzieciństwa: te miejsca polecają cz...

x i D. zapraszam do przeczytania wcześniejszego tekstu o słodkich smakach dzieciństwa: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/56,35612,11357019,Slodki_smak_dziecinstwa__Tam_byly_pyszne_lody_i_ciastka.html. Tam wspominam lodziarnię Miś i pączki przy Galerii Centrum pozdrawiam

Glutaminian a smak słodki

Czy ktoś orientuje się czy glutaminian sodu ma wpływ na słodki smak? Że wzmacnia smak dań i przy częstym używaniu nic juz nie smakuje bez glutaminianu to zarówno czytałam, jak i niestety wiem z doświadczenia. Od kilku miesięcy jestem na odwyku od glutaminianu i ostatnio zauwazyłam, że wszystko jest

Słodki - odżywczy smak energii

O naszych preferencjach smakowych bardzo ciekawie pisze David Eagleman w Mózgu incognito. Np. lubimy jeść "jabłka, jajka i ziemniaki, ponieważ te produkty to zgrabne pakieciki białek i węglowodanów, woreczki złota, które możemy składać w naszym banku energii. Są przydatne, a więc uważamy je za

Re: Glutaminian a smak słodki

> Glutaminian sodu wzmacnia WSZYSTKIE smaki. Czyli jest możliwa taka sytuacja, że organizm przyzwyczajony do glutaminianu odbiera np. czekoladę jako mniej słodką, a po odstawieniu glutaminianu czekolada wydaje się bardziej słodka? Bo przecież do czekolady chyba nie dodają glutaminianu, a do

słodki smak w ustach

Stworzyłam ten wątek w "zdrowiu kobiety" i dopiero zauważyłam, że byc może tu powinnam zadać to pytanie... Od jakiegoś czasu, przede wszystkim w nocy czuję słodki smak w ustach- nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna, a zaczyna mnie to zastanawiać i trochę martwić, bo chyba to nie

Smak słodki

Smak słodki jest jednym z pięciu podstawowych smaków. Jest powszechnie uznawany za przyjemny. Zazwyczaj kojarzy się z nim jedzenie bogate w proste węglowodany, mimo że istnieją inne, zarówno naturalne jak i sztuczne, składniki które są równie słodkie już przy dużo niższych stężeniach, co pozwala

Słodki smak sukcesu

Słodki smak sukcesu – amerykański film fabularny z 1957 roku w reżyserii Alexandra Mackendricka. FabułaPiszący o Broadwayu felietonista korzysta ze swej władzy w showbiznesie jak tylko może. Gdy młodsza siostra wpływowego felietonisty chce poślubić muzyka jazzowego jej brat podejmuje

Synsepal słodki

, takie jak cytryny czy sos tabasco, mają przyjemny, słodki smak.

Smak (fizjologia)

wrażliwości na smak słodki (sacharoza) 4 g/dm? Próg wrażliwości na smak kwaśny (HCl) 0,02 g/dm? Próg wrażliwości na smak gorzki (chinina) 0,0003 g/dm? Czas reakcji na smak gorzki ~1 s

Sweetie

Sweetie – mieszaniec pomiędzy grejpfrutem (Citrus paradisi) a pomarańczą olbrzymią (Citrus grandis), wyhodowany po raz pierwszy w Izraelu w roku 1984. Charakterystyka genetyczna i inne cechy są bardzo zbliżone do pomarańczy olbrzymiej. Owoc ma słodki smak i grubą, zieloną skórkę.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.