Wszystko o:

testosteron norma

Testosteron. Każdemu według potrzeb

Testosteron. Każdemu według potrzeb

kości (co do pewnego stopnia chroni mężczyzn przed osteoporozą), a w szpiku powstaje więcej czerwonych krwinek (to przeciwdziała anemii). Testosteron czyni też z mężczyzny macho, popychając go do rywalizacji. Poziom testosteronu w organizmie określa się, badając próbkę krwi pobranej z żyły. Norma wynosi

Karłowatość przysadkowa

Karłowatość przysadkowa

wzrostu. Natomiast rozwój psychiczny nie odbiega od normy. Objawy Charakterystycznymi objawami karłowatości przysadkowej są: niski wzrost, małe dłonie, pyzate policzki, krótki nos, tkanka tłuszczowa w okolicy nadbrzusza, zachwiane znacznie proporcje ciała. Chorzy na karłowatość przysadkową cierpią na

Fakty i mity o włosach, a także ich braku

Fakty i mity o włosach, a także ich braku

osłabiać mieszki włosowe. Powstaje on z męskiego hormonu testosteronu, zarazem to nie sam testosteron odpowiada bezpośrednio za łysienie, ale enzym 5-alfa-reduktaza, który jest odpowiedzialny za przekształcenie testosteronu w dihydrotestosteron. Jednocześnie im więcej testosteronu, tym zazwyczaj więcej DHT

Łysiejesz? Skontroluj prostatę!

Łysiejesz? Skontroluj prostatę!

wysokim poziomem krążącego w organizmie mężczyzny dihydrotestosteronu, czyli aktywnej formy testosteronu. Czasem stężenie hormonu jest w normie, a za łysienie odpowiada podwyższona liczba lub wrażliwość receptorów, za pośrednictwem których testosteron wpływa na mieszki włosowe. Okazuje się, że testosteron

Za niski cholesterol całkowity? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski cholesterol całkowity? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

w procesie trawienia oraz hormony, tak ważne jak progesteron, testosteron, estrogeny. Jednak cholesterol cholesterolowi nierówny, a generalnie co za dużo to niezdrowo. Dieta to za mało Jeśli przesadzisz z cholesterolem, narażasz się na zawał, udar, inne problemy z krążeniem. Zarazem gastrolodzy i

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

miesiączkowego u kobiety utrzymuje się w przedziale 26-32 dni (liczymy od pierwszego dnia krwawienia). Niektóre panie mają cykle 25-dniowe, inne trwające do 35 dni, a wciąż jest to norma. Jeśli jednak nie mieścisz się w tym szerszym zakresie, porozmawiaj z ginekologiem koniecznie. Nieregularne miesiączki

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

przetrwania naszego gatunku. Wykorzystywany jest bowiem przy produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części, to dzięki niemu podejmujemy aktywność seksualną, kobiety zachodzą w ciążę, a potem mogą donosić ciążę. Dzięki cholesterolowi może rozwijać się dziecięcy mózg i

Sadomasochizm: groźna dewiacja, czy akceptowalna odmienność?

Sadomasochizm: groźna dewiacja, czy akceptowalna odmienność?

urozmaicające seksualną codzienność, są absolutną normą, a zdaniem seksuologów zwiększają szanse na utrzymanie bliskiej relacji, podniesienie temperatury w stałym związku, zachowanie wzajemnej atrakcyjności. Klaps wymierzony w pośladki poprawia ukrwienie i może przyspieszyć orgazm. Jeśli tylko ktoś to lubi, to

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

w jądrach. Odpowiada za męski wygląd, kształtowanie męskich narządów płciowych i produkcję nasienia. Jeśli w organizmie kobiety stężenie testosteronu przekroczy normę, skutki są widoczne gołym okiem - pojawia się łojotok i trądzik, hirsutyzm (nadmierne owłosienie ciała i twarzy), a przy znacznie

Wolny testosteron

W 10 d.c. wykonałam badanie wolnego testosteronu - wynik przeraził mnie - 12,9 pg/ml (norma do 4). Hormony tarczycy, inne kobiece hormony w normie, proszę powiedzieć, co to może oznaczać? Nadmienię, iż poza nieregularnymi miesiączkami nie mam żadnych objawów związanych z nadmiarem

Wolny testosteron u kobiety

Niedawno miałam robione badanie poziomu wolnego testosteronu - wynik 24 pg/ml. W ciąży nie jestem, tabletek antykoncepcyjnych nie biorę, mam 30 lat, od kilku lat puchnę (na razie żadne badania nie wykryły powodu, nie używam soli itp.), zaczęły wypadać mi włosy, mam problem ze schudnięciem mimo

Problem z utrzymaniem erekcji, wyniki testosteronu, a planowanie potomstwa

odpowiednik viagry i o tym też mu powiedziałem. Polecił mi zrobić wyniki ogólne krew mocz i poziom testosteronu. Wyniki ogólne wyszły w normie, ale testosteron niestety nie. Wynik testosteronu 2,29ng/ml i wolnego testosteronu to 8,90ng/l. W każdej chwili mogę iść do swojego Lekarza rodzinnego żeby przepisał

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

badania 541,2 WOLNY TESTOSTERON pg/mLwynik badania 1,38Przedstawione wyniki badań są w granicach normy i nie można w żadnym przypadku mówić o ich niskich wartościach. Przy podejrzeniu niedoczynności tarczycy poziom TSH powinien przekraczać górną granicę normy natomiast jego prawidłowa wartość

Podwyższony poziom DHEAS u mężczyzny

O czym może świadczyć łącznie tak układające się parametry? Dodam, że DHEAS jest podwyższony do 260,2 przy normie do 246, prolaktyna dwukrotnie, TSH 5,7 przy normie do 4,2 (fT3 i fT4 w normie), a testosteron minimalnie obniżony. Chodzi o wyniki u mężczyzny.

testosteron powyżej normy

Drogie Dziewczyny czy orientujecie się o czym może świadczyć podwyższony testosteron . Odebrałam wyniki z 3 d.c.: Testosteron 92,7 ng/dl ( normy : <20-80 ). Przy okazji podam jeszcze pozostałe , ale te chyba są w normie , a jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu . FSH 5,65 mlU/ml LH 4

Re: Hiperprolaktynemia? Proszę o interpretację wy

I jeszcze... jeśli masz podwyższoną prl to może szwankować poziom testosteronu. Dziwne, że lekarz zbadał prolaktynę, a testosteron już nie. To przecież podstawa u faceta;) -- forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca_jak_u_dziecka.html

Re: hormony

Ja mam estradiol 60,91 pg/ml (norma w tej fazie to 27-122) TSH, FT3, FT4 w porządku. Prolaktyna 17,32 ng/ml (norma 3,34-26,72) Testosteron 36,52 ng/dk (norma 10-75) Mam jeszcze kilka do zbadania.

Testosteron + SHBG

Witam, w ostatnim czasie słabo się czuje. brak mi motywacji i koncentracji spada ogólne zadowolenie.... Tarczyca w normie morfologia bez zastrzeżeń. Testosteron 21 (10,2-41,2) mnol/l Free testosteron 13,8 (8,9-42,5) pg/ml SHGB 11 (20-70) nmol/l Kortyzol 8:15 - 658 nmol/l (260-720) Kortyzol 16

normy testosteronu-jak przeliczyc?

Badajac 7 lat temu testosteron mialam wynik 1,3 ng/mL, a zakres referencyjny wynosil: kobiety 0,63-1,2 mezczyzni 2,7-17,3 Obecnie wynosi 43,83 ng/dl, a normy dla tej jednostki to 6-82 czy ktoras z Was wie jak przeliczyc ng/mL na ng/dl, bo chcialabym miec porownanie tym bardziej, ze

Analiza wyników badań hormonalnych

Cześć, Mam 22 lata i właśnie odebrałam swoje wyniki badań hormonalnych. Czy mogłabym prosić o analizę? Progesteron 4,04 nmol/l testosteron 3,13 nmol/l (norma: 0,22 – 2,9) prolaktyna 253 mlUl/l (norma: 127-637) TSH 2,77 mlU/l (norma: 0,27 – 4,20) FT3 4,5 pmol/l (norma: 3,1 – 6

Re: prosze o interpretacje wyników

Tsh również wyszło w porządku , Ogólnie ktos ma jakiś pomysł z jakiego powodu moge miec estogen ponizej normy podwyższony kostyzol i tak niski testosteron wolny ? Z testu wyszło : istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj

na marginesie, bardzo wazna informacja dla panow

Im grubszy brzuch tym nizszy poziom testosteronu, poniewaz tkanka tluszczowa jest fabryka hormonow, niestety produkuje nie takie hormony jak by sie chcialo, mianowicie zamienia czesc meskiego testosteronu w hormony kobiece!!! Nawet jak ktos z nadwaga ma poziom testosteronu w normie, moze go

Re: testosteron i dheas mam w normie

troszkę tak dziwnie brzmi,ale nie wnikam. pytanie-jaki stan owłosienia,cykl miesiączkowy-regularny czy nie,wynik testosteronu-czy norma,jakieś inne objawy:trądzik,łysienie,przetłuszczanie włosów (jeśli jesteś w okresie dojrzewania,to nie wskazuje ono na hirsutyzm)

Re: Hiperprolaktynemia? Proszę o interpretację wy

Janusz, możesz sobie zrobić rezonans jeśli masz ciśnienie, ale przy gruczolaku prolaktyna zazwyczaj nie rośnie. Gruczolaki dają objawy oczne i neurologiczne. Masz takie? Wolny testosteron bardzo niski, SHGB również. Gołym okiem widać. -- forum.gazeta.pl/forum/w,94641

Cholesterol

, progesteron, estrogeny i testosteron. Jego obecność w błonach komórek nerwowych mózgu ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps. Istnieją też doniesienia, że odgrywa on dużą rolę w działaniu systemu immunologicznego (odpornościowego).Wątroba produkuje ok. 1 g cholesterolu dziennie w żółci. Niektóre badania

Galeria Atlas Sztuki

, Pragi, Bratysławy, Koszyc, Sofii, Kiszyniowa, Bukaresztu, Budapesztu, Wiednia, Marsylii, Trostbergu i wielu innych ośrodków.W swojej historii Atlas Sztuki angażował się także w projekty pozawystawiennicze, galeria współprodukowała spektakl Testosteron, wystawiany w łódzkim Teatrze Powszechnym

Witamina D

organizmie człowieka witamina D odgrywa rolę pośrednią między witaminą (dostarczana z zewnątrz) a hormonem (produkowana przez jedną tkankę, skórę, oddziałuje na inne – poprzez VDR działają, np. estrogeny i testosteron). Właściwości chemicznePierwotnie stosowano nazwę witamina A (od antirachitic

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!