Wszystko o:

trójglicerydy co to jest

Cholesterol

Cholesterol

Jak przygotować się do badania- Do badania profilu lipidowego pobiera się próbkę krwi z żyły w zgięciu łokciowym. Badanie jest bezbolesne, nie wymaga więc znieczulenia.- Badanie powinno być wykonane na czczo, czyli po upływie co najmniej 8 godzin od ostatniego posiłku. Rano można wypić np. szklankę

Lipoliza ultradźwiękowa

Lipoliza ultradźwiękowa

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Lipoliza ultradźwiękowa to rodzaj zabiegu z nurtu medycyny estetycznej, który obok likwidacji cellulitu umożliwia rozbicie oraz usunięcie z organizmu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Nie uszkadza tkanek, poprawia jędrność oraz elastyczność skóry. Co to jest lipoliza

Wrażliwa cera i wiosna - jak o nią dbać, by wyglądać piękniej?

Wrażliwa cera i wiosna - jak o nią dbać, by wyglądać piękniej?

Naprawdę trudno znaleźć osobę, która jest w pełni zadowolona ze swojej cery. Za tłusta, za sucha, z wypryskami... Nawet piękny wygląd skóry nie jest nam dany raz na zawsze. Wiele zależy od diety, trybu życia, zmian hormonalnych, wieku... Znaczenie mają warunki atmosferyczne, pora roku, nawet to

NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający

NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający

płynu chroni ją tzw. naturalny czynnik nawilżający. Naturalny czynnik nawilżający, czyli co? Płaszcz hydrolipidowy to szczególne połączenie wody oraz tłuszczów chroniące skórę przed bakteriami (w jego skład wchodzą również zrogowaciałe komórki powstające w procesie złuszczania oraz substancje wytwarzane

Bardzo wrażliwa cera i chłody: jak sobie radzić?

Bardzo wrażliwa cera i chłody: jak sobie radzić?

kosmetyków do pielęgnacji skóry, nawet hypoalergicznych, co swoistych leków. Tych jednak nie znajdziesz już w drogerii. Wiele preparatów o działaniu leczniczym na skórę dostępnych jest bez recepty. Służą do codziennej pielęgnacji. Są i preparaty ochronne (przed słońcem, przed mrozem). Coraz popularniejsze

Pocenie? Autoklimatyzacja działa!

Pocenie? Autoklimatyzacja działa!

Powiedzenie "spociłem się jak mysz", gdy chcemy otoczeniu oznajmić, że pot z nas spływa, jest co najmniej nieprecyzyjne. Gryzonie do procesów termoregulacji, czyli trzymania właściwej temperatury ciała, używają przede wszystkim ogonów. Pies, co często można zaobserwować, by wydalić

Orzechy - mają w sobie to coś

Orzechy - mają w sobie to coś

wielonienasycone kwasy tłuszczowe (czytaj więcej: tłuszcze dobre i złe ) i mają sporo kalorii. W 100 g tych orzechów jest ich co prawda mniej niż u poprzedników, bo "tylko" 570 kcal, ale dla tych, co na diecie, jest to liczba przerażająca. Rakowi wspak Tymczasem warto wiedzieć, że to lekkie orzechy i

Kiedy krew źle krąży

Kiedy krew źle krąży

Choroby układu krążenia zajmują pierwsze miejsce pod względem przyczyny zgonów w krajach rozwiniętych, w tym w Polsce. Winny jest głównie styl życia: mało się ruszamy, nadal tłusto jemy i palimy papierosy. Nasze naczynia krwionośne przestają wtedy dobrze pracować, w konsekwencji rozwija się w nich

Co zrobić, żeby uniknąć zawału serca, udaru mózgu i innych chorób serca i naczyń?

Co zrobić, żeby uniknąć zawału serca, udaru mózgu i innych chorób serca i naczyń?

palenie jest również niebezpieczne. W latach 90 ponad 2 miliony Polaków rzuciło palenie, Tobie też się uda! 2. Zwróć większą uwagę na to, co jesz. Jedz więcej warzyw i owoców - zawierają one błonnik, witaminy i antyoksydanty. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, słodyczy oraz słodzonych napojów (tzw

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

poruszaj się i nie rozmawiaj jeśli wykonujesz kilka pomiarów, przerwa między nimi musi wynieść co najmniej minutę.EKGNajprostszym z badań serca jest EKG - po czterdziestce powinniśmy je wykonywać co roku. W prywatnym gabinecie kosztuje ok. 30 zł.Zajrzeć w płucaCzyli przede

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Zawroty głowy, omdlenia

Wiek 19 lat. Mężczyzna. Od długiego czasu występują częste zawroty głowy (nawet codzienne, raz dziennie), wcześniej również omdlenia, sporadyczne bóle głowy. Waga jest w normie. Dwóch neurologów nie wykryło niczego. Ostatnio robione badania: Morfologia, OB, ALAT, ASPAT, Trójglicerydy, cukier

Wahania ciśnienia

na zaniżone ciśnienie, czuję się dziwnie osłabiona, senna, kręci mi się w głowie przy zmianie pozycji. Wyniki krwi mam bardzo dobre, cholesterol, trójglicerydy, cukier , wapń, magnez, potas, EKG - w granicy normy. Mam bardzo dużo na głowie, jestem dyrektorem 3 placówek oświatowych, mam też poważne

Podwyższenie trójglicerydów

Dzień dobry Państwu, bardzo proszę o metodę leczenia, ponieważ mam od dłuższego czasu trójglicerydy mocno podwyższone 360. Jak się zbadałem to lekarz mnie wystraszył, że koniecznie muszę zmniejszyć ten stan trójglicerydów. Mieszkam we Wrocławiu i rejestracja jest dopiero na listopad. Biorę

Problemy zdrowotne 19-latki

zaawansowane typu Alpicort, Novoxidyl, Zoxiderm. Efektów nie ma. Wszystkie badania(TSH,fT3,fT4,AST,ALT,mocz,MORFOLOGIA,glukoza w surowicy, trójglicerydy, cholesterol, kreatynina, próby pasożytnicze - są w normie, jedynie glukoza podniesiona do 105) wykonywałam prywatnie bez skierowania. Od kogo mogę uzyskać

wysoki cholesterol i trójglicerydy

witam, być może niepotrzebnie się przejmuję.. więc czy mógłby ktoś mi powiedzieć o czym świadczy i czy czemuś grozi wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w moim wieku (23 lata) ? cholesterol całkowity 247mg/dl trójglicerydy 210mg/dl pozdrawiam, z góry dziękuję

alat,aspat,trójglicerydy

- 69 i najgorsze trójglicerydy-421.po dwóch tygodniach powtórzyliśmy wynik i bez zmian.jestem matką karmiącą-polecono mi odstawienie słodyczy ale wynik i tak nie poprawił się-cały czas stoi w miejscu.synek przechodził żółtaczkę dłużej-czy to może być przyczyną.poza tym inne wyniki (tarczyca

Re: Zdrowie faceta - jak obniżyć trójglicerydy

A jak z jedzeniem słodyczy? Batony, czekolady, ciastka też mają sporo tłuszczu i pięknie potrafią podnosić trójglicerydy.

Re: Podwyższone trójglicerydy.

ja mam 39 lat tg 400 dretwieją mi kończyny,cholesterol i ten zły i ten dobry ok,ciśnienie -kawalerskie 120/80,mam cholernie wredny i uciażliwy ucisk w dołku -splocie słonecznym z prawej strony-taki dyskomfort-mały balonik który ciągle muszę wciskać do środka-nie wiem co to jest a mój lekarz pisze mi

Re: Zdrowie faceta - jak obniżyć trójglicerydy

Trójglicerydy pięknie spadają przy całkowitej abstynencji alkoholowej (serio), pierwsze efekty już po 2-3 tygodniach całkowitej abstynencji. Na cholesterol zaś dobrze działają płatki owsiane na śniadanie, najlepiej na wodzie (bardziej działają) lub na mleku (wtedy nieco mniej działają, ale również

Zdrowie faceta - jak obniżyć trójglicerydy

spotkaniu ze znajomymi - to raz w miesiącu). No i zmusiłam chłopa do kontroli morfologii - i jest gorzej (3 miesiące po tamtych badaniach). Dobry cholesterol spadł poniżej normy. Trójglicerydy są jeszcze wyżej. LDL w środku normy, ogólny cholesterol również. I co ja mam z gadziną robić? On twierdzi, że

Re: Podwyższone trójglicerydy.

rubia28 napisała: mam 39 lat moje tg to ok 400 czuję sie w miarę dobrze ale mam wstrętny ucisk w dołku z prawej strony,to taki co chwilę nabierający ,mały pęcherz,kyóry co chwilę muszę wciskać do środka,taki dyskomfort,który przeszkadza w pracy i nie tylko.objawia się zwykle po jedzeniu,i w trakci

trójglicerydy

148 trójglicerydy 177 ( 35-135) 186 po kuracji torvacard trójglicerydy wzrosły i zmniejszył się HDL może nie powinienam niszczyć wątroby statynami przyjmując betabloker i diuretyk.Mam kamicę pęcherzyka żółciowego bez ataków

Re: alat,aspat,trójglicerydy

Pani Doktor, a jakie badania można zrobic dziecku w przypadku podejrzenia zaburzeń przemiany tłuszczów?

Re: alat,aspat,trójglicerydy

Mój synek w okresie niemowlęcym też miał podwyższony aspat i alat ( powyżej 100). Najeżdziłam się z nim i nabadałam. W CZD w Poradni Chorób Wątroby zrobili mu dużo badań , z których nic nie wynikło i powiedzieli, że jest zdrowy. Wyrósł. Jak mu zrobiłam badania w wieku ok. 1 roku już było wszystko w

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

krwi (cukrzycą) lub wysokim poziomem tłuszczów , takich jak trójglicerydy lub cholesterolu we krwi lub w przypadku pacjentów z nadwagą albo spożywających duże ilości alkoholu , podczas długotrwałej terapii należy kontrolować stężenie cholesterolu i tłuszczów we krwi. Przed rozpoczęciem leczenia

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

krwi (cukrzycą) lub wysokim poziomem tłuszczów , takich jak trójglicerydy lub cholesterolu we krwi lub w przypadku pacjentów z nadwagą albo spożywających duże ilości alkoholu , podczas długotrwałej terapii należy kontrolować stężenie cholesterolu i tłuszczów we krwi. Przed rozpoczęciem leczenia

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

lipidów we krwi (cholesterol, trójglicerydy); jeśli w organizmie pacjenta nagromadziło się bardzo dużo witaminy A (hiperwitaminoza A); jeśli pacjent ma uczulenie (nadwrażliwość) na izotretynoinę, olej sojowy, orzeszki ziemne lub barwnik czerwień koszenilową A (E 124) lub którykolwiek z pozostałych

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

lipidów we krwi (cholesterol, trójglicerydy); jeśli w organizmie pacjenta nagromadziło się bardzo dużo witaminy A (hiperwitaminoza A); jeśli pacjent ma uczulenie (nadwrażliwość) na izotretynoinę, olej sojowy, orzeszki ziemne lub barwnik czerwień koszenilową A (E 124) lub którykolwiek z pozostałych

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

, prekursora steroli, w tym cholesterolu. Trójglicerydy i cholesterol są w wątrobie wbudowywane w lipoproteiny VLDL (lipoproteidy o bardzo małej gęstości) i transportowane w osoczu w celu dostarczenia do tkanek obwodowych. Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) powstające z VLDL ulegają katabolizmowi głównie

MCT

Tyrystory MCT Microsoft Certified Professional trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych kod IATA portu lotniczego Maskat

MTP

Międzynarodowe Targi Poznańskie Media Transfer Protocol Multi-Terrain Pattern - kamuflaż Brytyjskich Sił Zbrojnych mikrosomalne białko transportujące trójglicerydy (ang. microsomal triglyceride transfer protein)

Cholesteroloza

Cholesteroloza – zaburzenie, zaliczane do cholecystoz przerostowych (stanów przerostowych pęcherzyka żółciowego), w którym, w ścianie pęcherzyka żółciowego odkładają się estry cholesterolu oraz trójglicerydy, tworząc charakterystyczny obraz tzw. pęcherzyka truskawkowego (ang. strawberry

Adipocyt

Adipocyt – komórka syntetyzująca i magazynująca tłuszcze proste (trójglicerydy).Rozróżniamy dwa rodzaje tkanki tłuszczowej: żółtąHistologia. Podręcznik dla studentów medycyny- Wojciech Sawicki White Adipose Tissue (WAT) brązową Brown Adipose Tissue (BAT) Komórki żółtej tkanki

Hiperlipidemia

) Trójglicerydy: poniżej 200 mg/dl (2,3 mmol/l) W zależności od tego, wyróżnia się następujące typy hiperlipidemii: Hipercholesterolemia - przekroczony poziom cholesterolu Hipertrójglicerydemia - przekroczony poziom trójglicerydów Hiperlipidemia mieszana - przekroczony poziom trójglicerydów oraz cholesterolu

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!