Wszystko o:

tsh wyniki badania

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, który w organizmie uzależniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczycę hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieści się między: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zależy od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwości i objawów chorego.

Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy.

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Na początku ciąży może dochodzić do obniżenia stężenia TSH. Najprawdopodobniej nie będzie potrzeby rozpoczynania leczenia, a jedynie dalsza obserwacja. Jednak ostateczną decyzję może podjąć tylko lekarz prowadzący, który dokładnie Panią zna.

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości kobiet w ciągu roku od porodu ustępują zaburzenia hormonalne. Decyzję o rozpoczęciu leczeniu podejmuję się w oparciu o dokładny wywiad, który ma n

Badanie BAC i TSH

/Pani obniżone stężenie TSH, które może świadczyć o nadczynności tarczycy. Z tego powodu należy zgłosić się do lekarza, ponieważ mogą być niezbędne kolejne badania m.in. oznaczenie stężenia fT3 i fT4 i na tej podstawie należy podjąć decyzję o rozpoczęciu leczenia.

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

głównie dlatego, że okazał zrozumienie, nie wyśmiał, chciał nieść pomoc. Zajął się zachwianymi emocjami i nie mógł wypuścić bez recepty... Ewentualne skoki poziomu TSH to kolejny przyczynek do spekulacji. Można sobie wyobrazić choćby w chorobie Hashimoto, że akurat w dniu badania wynik był prawidłowy, bo

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

wyniki T3 i T4 bywają mylące, stąd ich kontrola ma charakter uzupełniający. Bardzo rzadko, przy sporych skokach poziomu TSH (np. przy chorobie Hashimoto), i tyreotropina może wprowadzać w błąd (chwilowo w normie, po spadku lub wzroście). Zdaniem wielu endokrynologów pewniej jednak, profilaktycznie, drugi

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

wyniki osiągnięto także choćby przy badaniach nad związkiem między melatoniną, a TSH. Co więcej: z niektórych wynikało, że związek nie istnieje, bo nie było żadnej reakcji. Czytaj więcej o przysadce mózgowej Winne pinealocyty? Kolejne badania wykazały związek między działaniem melatoniny, a wiekiem

Prolaktynoma

Prolaktynoma

już wykonywane. Gdy wartość jest mniejsza niż 200ng/ml podejrzewa się mikrogruczolaka, w przypadku przekroczenia można mówić o makrogruczolaku. Jednak aby wynik badania był wiążący należy powtórzyć je parokrotnie. Tak wysokie wartości prolaktyny nie są normą i nie pojawiają się sporadycznie. Dlatego

Zmęczenie i mroczki przed oczami

objawy są nieswoiste i nie można na samej ich podstawie wnioskować o obecności choroby. Moja rada, to udać się do lekarza rodzinnego i wykonać podstawowe badania (morfologia, OB, TSH, jonogram, glikemia na czczo, badanie ogólne moczu), których wynik pozwoli podjąć decyzję w sprawie dalszego postępowania

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Wstępna diagnostyka tarczycy nie jest zbyt skomplikowana. Polega przede wszystkim na kontroli we krwi poziomu hormonu tyreotropowego (TSH). Jest on wydzielany przez przysadkę mózgową i wpływa na produkcję hormonów tarczycy. Mierzenie poziomu TSH zalicza się do podstawowych badań w diagnostyce

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

, najczęściej wymaga jedynie zmiany diety, ewentualnie leków doustnych. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć cukrzycę, poproś lekarza pierwszego kontaktu, by skierował cię na badania określające poziom glukozy we krwi. Taka kontrola przyda się każdemu. Jeden nieprawidłowy wynik nie rozstrzyga jeszcze sprawy, ale

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

TSH - wyniki

Mam prośbę o interpretację wyników badań lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy. Wynik TSH 4,98 FT3=2,89 FT4= 0,88 ANTY TG= 0,55 oraz ANTY TPO= 0,40 na USG tarczycy : miąższ obu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu jednorodnej strukturze o nieco obniżonej echogeniczności . W dolnym biegunie

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Wynik TSH

Chciałabym prosić o interpretację moich wyników TSH. Wynik wyszedł 0.059 ulU/ml 0.350 - 4.940. Czy te wyniki są dobre? Czy raczej muszę skontaktować się z lekarzem? Wynik TSH jest poniżej normy, najprawdopodobniej świadczy o nadczynności tarczycy.Proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego, który

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

Re: Dziwne wyniki badań TSH, fT3 i fT4

Z tego co juz wiem, tsh nie zawsze jest miarodajne, natomiast przeciwciala moga byc czasowo w normie a innym razem powyzej (jezeli sie ma hashimoto), wiec jednorazowe stwierdzenie w badaniu, ze sa w normie, moze okazac sie mylne. Moze dla pewnosci zrob dodatkowo usg tarczycy, zeby sprawdzic, jaka

Dziwne wyniki badań TSH, fT3 i fT4

Witam, oczywiście wybieram się do lekarza, ale już chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z Was spotkał się z takimi wynikami badań: TSH w normie 1,932 μIU/ml (0,550 — 4,780) a fT3 i fT4 poniżej normy: Wolna trijodotyronina (FT3) 2,21 pg/ml (2,30 — 4,20) Wolna tyroksyna (FT4) 0

Re: stawy STAWY!

To podaj proszę dwa ostatnie wyniki. Badasz tylko TSH?

Wyniki badań TSH i ft4 - czy ktoś pomoże?

Witam, dzisiaj odebrałam wyniki badań na TSH i ft4, oto one: TSH - 29,040 ft4 - 0,64 Czy ktoś może mi powiedzieć co one oznaczają? Dodam, że w zeszłym tygodniu robiłam samo TSH i miałam 25,070. Czy to możliwe, żeby w ciągu tygodnia aż tak się pogorszyło? Aha, dodam że jestem pół roku po porodzie i

Re: Wyniki badań TSH i ft4 - czy ktoś pomoże?

Jeśli masz niedoczynność o źródle autoimmuno, to jedną z koncepcji jest etiologia dziedziczenia skłonności czyli przenoszenie na dzieci. Mnie endo kazała (!) wysłać na badania całą rodzinę, czyli syna, siostrę, siostrzenicę i siostrzeńca... Wyniki mają dobre :) Jeśli masz niedoczynność z innego

Re: Wyniki badań TSH i ft4 - czy ktoś pomoże?

Dla swojego spokoju zbadaj dziecku TSH - myślę, że na 99.99% wszytko będzie OK. Możesz pediatrę poprosić od razu o inne badania, np. morfologię - to też dla spokoju. fT3 sobie daruj. Większość lab nie ma norm na fT3 u niemowląt. Myślę, że w ciąży nie miałaś niedoczynności tarczycy, Twoja choroba

różne wyniki badania TSH

A ja mam problem. Robiłam badania TSH i wyszło 4,47 ale mój lekarz rodzinny kazał mi powtórzyć badanie i wyszło mi TSH 5,1 więc wtedy skierował mnie do endo i na badania szczegółowe FT3 iFT4 ale w laboratorium powiedziano mi, że muszą mi zrobić wszystko czyli też TSH bo tamto badanie było w innym

Re: Dziwne wyniki badań TSH, fT3 i fT4

ogromne dzięki, dziś mam usg tarczycy, po- zapisuję się do lekarza i jutro powtórzę pełny pakiet badań

Re: Wyniki badań TSH i ft4 - czy ktoś pomoże?

brać Euthyrox i dość szybko, ale rozsądnie, wchodzić na coraz większe dawki. Badanie fT3 przy takich wynikach TSH i fT4 bym sobie darowała. Natomiast potem badaj koniecznie wszystkie trzy hormony. Brak miesiączki przy karmieniu piersią pół roku po porodzie jest zupełnie OK.

Gdzie zrobię badanie tsh, z opcją wyniku na drugi

Witam, Proszę mi powiedzieć gdzie mogę jutro zrobić badanie tsh (z krwi), tak aby był wynik na drugi dzień. Chodzi mi o prywatne laboratorium. Obudziłam się z ręką w nocniku, we wtorek mam lekarza, a badań nie mam. Proszę o pilną odpowiedz. Acha, najlepiej gdzieś blisko sfery, dworca, ulicy

Badania sondażowe

Badania sondażowe - metoda badawcza w archeologii polegająca na eksploracji niewielkiej części stanowiska archeologicznego. Badania prowadzone są tylko w wykopach o małej powierzchni. Inna wersja metody polega na przecinaniu powierzchni stanowiska wąskimi rowami sondażowymi. Metoda

Badania naukowe

rozszerzenia chce się zaktualizować (lub potwierdzić, że funkcjonują nadal) istniejące badania i ich wyniki ze względu na znaczny upływ czasu i możliwość ich dezaktualizacji Rozumienie badań naukowychBadania naukowe to: w szerokim znaczeniu – ogół czynności w obrębie pracy naukowej od powzięcia

Badania w locie

prowadzących badania sprawdza zgodność kompletu obliczeń, osiągów z odpowiednimi przepisami, a duże jednostki badawcze (posiadające zaawansowane symulatory lotu) wprowadzając wyniki obliczeń do symulatorów lotu szkolą pilotów doświadczalnych w zakresie spodziewanych charakterystyk pilotażowych samolotu

Badania ankietowe

("efekt ankietera"). Metoda konstruowania kwestionariusza wywiadu i ankiety Czynniki istotne przy formułowaniu kwestionariusza temat badania, tzn. jakie zjawiska będą przedmiotem badania, cel badania, tzn. wyjaśnienie, po co chcemy badać dane zjawisko, co chcemy osiągnąć, zakres badania populacja

Plan badania

wyboru zakresu i rodzaju analizy statystycznej, w celu doboru metod statystycznej analizy danych. Opracowanie wynikówOpracowując wyniki badania należy zwrócić m.in. uwagę na: przejrzystość opisu, poprawność interpretacji wyników, prawidłowość formalnej analizy statystycznej, uzasadnienie wniosków

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!