Wszystko o:

uszkodzenie nerek

Zwężenie cewki moczowej

Zwężenie cewki moczowej

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Na skutek urazu lub zakażenia może dojść do uszkodzenia ścian cewki moczowej. Procesy naprawcze zachodzące w organizmie pozwalają ją odbudować, jednak w niektórych przypadkach dochodzi do ich całkowitego zamknięcia, co poważnie utrudnia oddawanie moczu . Objawy i

Rabdomioliza

Rabdomioliza

Dołącz do nas na Facebooku! Uszkodzenie tkanki mięśniowej prowadzi do pojawienia się we krwi mioglobiny, białka pochodzenia mięśniowego, odpowiedzialnego za transport tlenu. Jego filtracja przez kłębuszki nerkowe może doprowadzić do ostrej niewydolności nerek. Do tego typu powikłania dochodzi

Ostra niewydolność nerek

Ostra niewydolność nerek

), pod warunkiem że zostaną szybko usunięte przyczyny uszkodzenia nerek. Może dotknąć osoby w każdym wieku i bez względu na płeć. Przyczyny Przyczyny mogą być umiejscowione: 1) poza nerką (przyczyny przednerkowe), np. zmniejszenie objętości krwi w obiegu lub zmniejszenie ilości krwi wydalanej przez serce

Torbielowatość nerek

Torbielowatość nerek

Wyróżnia się torbielowatość nerek wrodzoną oraz nabytą. W przypadku tej pierwszej choroba bardzo długo może nie dawać żadnych objawów i ujawnić się po 40. roku życia. Rodzaje torbielowatości nerek: - Wielotorbielowatość nerek autosomalna dominująca. Jest to choroba genetyczna, która rozwija się

Nefropatia cukrzycowa

Nefropatia cukrzycowa

Dołącz do nas na Facebooku!Najwcześniejszym objawem uszkodzenia nerek w cukrzycy jest pojawienie się białka o bardzo małej cząsteczce (albuminy). Zjawisko nosi nazwę mikroalbuminurii i nie jest wykrywane w rutynowym badaniu moczu. Każdy chory po dziesięciu latach cukrzycy powinien wykonać test na

Uwaga na suplementy diety

Uwaga na suplementy diety

. Najłatwiej przedawkować rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Nadmiar witaminy A może powodować łysienie, krwotoki, a nawet uszkodzenia płodu, witaminy D - uszkadza nerki, serce i płuca, a K - zwiększa ryzyko zakrzepów.Działanie pierwiastków, które nie są nam potrzebne, jest znikome. Obecnie

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

potwierdzić m.in. obecność w moczu albumin, będących jedną z frakcji białka. Należy przy tym pamiętać, że nie zawsze pojawienie się białka we krwi jest związane z uszkodzeniem nerek. Czasami jego obecność jest bowiem efektem: intensywnych ćwiczeń fizycznych (do 24 przed badaniem), infekcji dróg moczowych

Nefropatia toczniowa

Nefropatia toczniowa

uszkodzenia kłębuszków oraz cewek nerkowych. Wynik badań laboratoryjnych pokazuje podwyższony poziom potasu . Diagnoza Nefropatię toczniową, szczególnie u pacjentów ze zdiagnozowanym toczniem, można potwierdzić w oparciu o objawy kliniczne. Jedynie w przypadku wątpliwości wykonuje się biopsję nerki

Lubisz owoce morza? Uważaj na nerki!

Lubisz owoce morza? Uważaj na nerki!

morza mogą być narażeni na zwiększone ryzyko uszkodzenia nerek, które w skrajnych przypadkach prowadzi nawet do niewydolności tych narządów i konieczności dializowania" - mówi jeden z autorów badania, dr P. Darwin Bell. Powody do obaw Mimo że badania wymagają weryfikacji, to już teraz naukowcy

Zbyt mała ilość wydalanego moczu

Zbyt mała ilość wydalanego moczu

. Uszkodzenie nerek, m.in. kłębuszkowe zapalenie nerek, bakteryjne zapalenie nerek, w naczyniach nerkowych, uszkodzenie nerek przez środki chemiczne, w tym leki. Brak prawidłowego odpływu moczu z nerek, niedrożność dróg moczowych spowodowana kamicą , uciskiem z zewnątrz, np. przez nowotwór macicy, powiększenie

Po przeszczepie nerki

. Konieczne jest jak najszybsze przedstawienie wyników badań swojemu lekarzowi prowadzącemu, aby ocenić funkcję nerki przeszczepionej (mogło dojść do jej uszkodzenia w wyniku stosowanych leków immunosupresyjnych bądź mogło dojść do odrzucenia przeszczepu).

Zatrucie grzybami?

zatruć grzybami w większości przypadku występują objawy takie jak nudności, wymioty, bóle brzucha w krótkim czasie po ich spożyciu. Jeśli doszło do poważniejszego zatrucia na początku objawy mogą nie być obecne, pojawiają się one dopiero w przypadku uszkodzenia narządów - wątroby czy nerek. Z tego powodu

Cukier w moczu

cukromocz. Obecność cukru w moczu powinno jest wskazaniem w pierwszej kolejności do wykonania badań w kierunku cukrzycy. Dopiero po jej wykluczeniu wskazane jest wykonywanie badań w chorób przebiegających z uszkodzeniem kanalików nerkowych. W przypadku rozpoznania cukrzycy i zastosowaniu odpowiedniego

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

. Zbyt wysoka ilość białka w moczu może być spowodowana zarówno uszkodzeniem nerek (np. w przebiegu zakażenia, zapalenia kłębuszków nerkowych lub jako powikłanie stosowanych leków) jak również "przeładowaniem" nerek białkiem (w wyniku rozpadu krwinek czerwonych, nadmiernego wytwarzania patologicznych

Ból brzucha po prawej stronie

podżebrza znajdują się przede wszystkim: wątroba, pęcherzyk żółciowy, prawa nerka oraz przepona. Ból może być spowodowany procesem chorobowym każdego z tych narządów, a także narządów przyległych. Najczęstszą przyczyną dolegliwości bólowych w tej okolicy jest kamica pęcherzyka żółciowego, jednak są tą

Chory berneńczyk- uszkodzone nerki i wątroba

założono mu wenflon gdyby się dusił). Pies z trudnością się porusza, bardzo mało pije i nie je od 4dni, ma 42stopnie. Weterynarz dał mu dwie kroplówki. Zrobiono badania krwi, poważnie uszkodzone nerki i wątroba. Czy ktoś wie co to może być ? Berneńczyki często chorują na chłoniaka, ale wet powiedział, że

Re: Czy znalyscie kogos kto zmarl na cukrzyce?

Tak, mój dziadek zmarł w wyniku powikłań cukrzycowych- choroba wieńcowa i uszkodzenie nerek.To była cukrzyca typu II. Twój mąż zachowuje się raczej lekkomyślnie.

Re: terapia grupowa a zycie rodzinne

troche to przypomina leczenie jakiejs choroby lekarstwami, ktore powoduja uszkodzenia np. nerek, watroby itp...

Re: chore nerki

jeszcze działają. A w momencie, jak przestają dawać radę, bo uszkodzonych jest za dużo w stosunku do tych zdrowych, to nagle wyniki skaczą w górę, a choroba już zaawansowana. Najczęściej, we wczesnym stadium, udaje się wykryć przypadkiem - przy usg nerek, mierzeniu ciśnienia. A kto w miarę zdrowemu kotu

Re: czy oprócz dukania uprawiacie jakieś sporty?

Prócz utraty kg możecie stracić coś więcej.. zdrowie! Poczytajcie o tej 'diecie' i jakie spustoszenie może zrobić w organizmie. Uszkodzenie nerek, dna moczanowa.. zastanówcie się i spytajcie lekarzy zanim zaczniecie.

Re: Zabkowanie-3dni ibuprofen-co dalej?

Lepiej nic nie dawaj. Bo to ząbkowanie to trwa i trwa a leki nie są obojętne dla zdrowia. Paracetamol może np uszkodzić wątrobę, zaś ibuprofen nerki i żołądek. Po ibuprofenie , ale także po paracetamolu mogą być luźniejsze kupy. -- http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlhdgexnr3rsv1.png

Re: Obywatelski wniosek odrzucono

ciaza moze byc chciana, ale plod uszkodzony, np. z bezmozgowiem i atrofia nerek -- I used to have an open mind but my brains kept falling out

Re: chore nerki

Jeden z moich kotów ( najstarszy, kilkunastoletni) też ma zdiagnozowaną od pół roku przewlekłą niewydolność nerek ... Poza tym, jest niewidomy (obustronne odwarstwienie siatkówek), ma nadciśnienie tętnicze ( 240 mm ! - pomiar przy pierwszej wizycie u kardiologa) oraz cechy

Re: in vitro kwiecień 2014 r.

Zabka... 3 dniowe tez sa dobre... w macicy bedzie im dobrze. Dbaj o siebie! Diwte białkowa by progesteron sie przyswajal... wody 2 litry by nie uszkodzić nerek...nie doprowadzać do skurczów macicy ( zero sexu) i nie dźwigać... a tak to spokojnie ... powodzenia -- I podejście In-vitro IMSI ,klinika

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

wystąpienia krwotoku: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, ostre zapalenie osierdzia, płyn w jamie osierdziowej, zapalenie wsierdzia, ciężkie nadciśnienie tętnicze, uszkodzenie wątroby i nerek znacznego stopnia, krwawienia śródczaszkowe, nasilona fibrynoliza, np. po zabiegach chirurgicznych w obrębie płuc

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

krwotoku: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, ostre zapalenie osierdzia, płyn w jamie osierdziowej, zapalenie wsierdzia, ciężkie nadciśnienie tętnicze, uszkodzenie wątroby i nerek znacznego stopnia, krwawienia śródczaszkowe, nasilona fibrynoliza, np. po zabiegach chirurgicznych w obrębie płuc

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

niepożądane kortykosteroidów, m.in. zahamowanie czynności osi podwzgórze-przysadka-nadnercza, zespół Cushinga, hamowanie wzrostu i rozwoju u dzieci, nadmierne stężenie glukozy we krwi, cukromocz, obrzęki, nadciśnienie oraz objawy ogólnoustrojowego działania niepożądanego gentamycyny, jak uszkodzenie słuchu i

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

, hamowanie wzrostu i rozwoju u dzieci, nadmierne stężenie glukozy we krwi, cukromocz, obrzęki, nadciśnienie oraz objawy ogólnoustrojowego działania niepożądanego gentamycyny, jak uszkodzenie słuchu i nerek. W przypadku przedawkowania leku, lekarz zastosuje odpowiednie leczenie. Pominięcie zastosowania leku

Nadciśnienie tętnicze

pierwotne (samoistne lub inaczej idiopatyczne), a więc bez uchwytnej przyczyny. Patogeneza jest prawdopodobnie wieloczynnikowa, a obecność zaburzeń fizjologicznych procesów kontroli ciśnienia tętniczego uwarunkowana jest środowiskowo i genetycznie. Powiklania Powikłaniem przede wszystkim jest uszkodzenie

Niewydolność nerek

z prawidłowym GFR uszkodzenie nerek z prawidłowym lub zwiększonym GFR ? 90 3,32 % II wczesna PNNPrzewlekła niewydolność nerek utajona PNN uszkodzenie nerek z niewielkim lub zmniejszonym GFR 60 - 89 3 % III umiarkowana PNN wyrównana PNN umiarkowane zmniejszenie GFR 30 - 59 4,32 % IV ciężka PNN niewyrównana

Cukrzycowa choroba nerek

w przebiegu cukrzycy. W krajach rozwiniętych cukrzycowa choroba nerek jest najczęstszą przyczyną przewlekłej schyłkowej choroby nerek (ESRD).Objawia się mikroalbuminurią, białkomoczem i postępującą niewydolnością nerek. Mikroskopowo stwierdza się zmiany (pogrubienie) w błonie podstawnej, uszkodzenie podocytów

Przewlekła niewydolność nerek

w następstwie stwardnienia kłębuszków, zaniku cewek nerkowych i włóknienia tkanki śródmiąższowej nerek. Kryterium rozpoznania niewydolności nerek jest GFR <60 ml/min/1,73 m?. Przewlekła choroba nerek – stan, w którym spełnione jest ?1 z poniższych kryteriów: Uszkodzenie nerek utrzymujące się ?3 miesiące

Zespół nerczycowy

na: kaptopryl ryfampicynę interferon NSAID dapson choroba Schönleina-Henocha uszkodzenie kłębków w zatruciu metalami ciężkimi utrudnienie odpływu krwi żylnej z nerki zakrzep żyły nerkowej zakrzep żyły głównej dolnej zastoinowa niewydolność nerek zaciskające zapalenie osierdzia toczeń rumieniowaty układowy

Nefropatia toczniowa

Nefropatia toczniowa – glomerulopatia wtórna zapalna, w której uszkodzenie miąższu nerek spowodowane jest toczniem rumieniowatym układowym. Do zmian w nerkach dochodzi u około 50% chorych z SLE.Objawia się białkomoczem, krwiomoczem, nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością nerek. Klasyfikacja

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - uszkodzenie nerek

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!