Wszystko o:

węglowodany w produktach spożywczych

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

najwięcej, a gdzie najmniej kalorii - da się to ocenić na oko? Produkty spożywcze różnią się między sobą wartością energetyczną. Do najbardziej kalorycznej żywności zalicza się produkty bogate w tłuszcz, np. oleje oraz w węglowodany, np. cukier rafinowany. Grupą żywności charakteryzującą się najniższą

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dodawane są m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych jako środek wiążący. Obok właściwości żelujących pektyny mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom "złego" cholesterolu. Badania dowodzą, że

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

" diety, jednak dla odchudzających się już idealne nie są, zwłaszcza te wysokokaloryczne (patrz: ile to ma kalorii ). Najlepsze węglowodany pochodzą z warzyw, w tym strączkowych. Obfitują w nie także pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy i dziki ryż, kasze oraz orzechy. Zawarte w nich cukry są

Doktor Dukan przegrał proces. Jego dieta jest niebezpieczna?

Doktor Dukan przegrał proces. Jego dieta jest niebezpieczna?

Żywienia podkreśliła w wypowiedzi dla BBC, że nie jest korzystne dla zdrowia wyłączanie z diety całych grup produktów spożywczych, takich jak np. węglowodany. "Ograniczenia dietetyczne na krótki okres, np. na tydzień, nie mają dla zdrowia większego znaczenia. Gdy jednak trwają zbyt długo, mogą

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

), drób, kukurydza, jaja, pieczywo razowe, drób, świeże owoce. Zasadniczo nie potrzebujemy go zbyt dużo (średnio 20-30 mikrogramów na dobę), jednak trzeba pamiętać, że słabo wykorzystujemy go z produktów spożywczych. Szczególnie to trudne, jeśli w diecie jest za dużo cukru. A niedobór chromu zwiększa

Fruktoza: tuczy czy nie?

Fruktoza: tuczy czy nie?

dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawartość kalorii, a nie ilość fruktozy w danym produkcie. Kanadyjski uczony wraz ze swym uczonym przeanalizował badania, w których podawano ochotnikom tę samą ilość kalorii, ale w jednej

Dlaczego tyjemy, gdy robi się zimno?

Dlaczego tyjemy, gdy robi się zimno?

. Istnieją teorie głoszące, że jesteśmy genetycznie zaprogramowani do gromadzenia tłuszczu jesienią, tak żeby móc przetrwać okres mrozów, śniegów i nieurodzaju. W dobie sklepów, supermarketów i dostępnych niezależnie od pory roku produktów spożywczych- ten mechanizm nie jest już nam potrzebny. Pożywienie

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

w większości produktów spożywczych. Najbogatszymi jego źródłami są przede wszystkim: suszone owoce (zwłaszcza morele, figi, rodzynki oraz śliwki), otręby, orzechy (szczególnie pistacjowe), nasiona, kakao oraz czekolada. Warto szukać go również w chudym mięsie i rybach, a także surowych owocach i

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Lubisz nabiał? Świetnie, sięgnij po białe sery. Okazuje się, że swoje zalety mają nie tylko te odchudzone o graniczącej z zerem zawartości tłuszczu. Świeży kozi serek lub ser feta i tłustsze produkty mleczne dostarczą ci sporych (jak na naturalne produkty spożywcze) dawek sprzężonego kwasu

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

jakie produkty spożywcze zawierają mało potasu, lub jaka byłaby najlepsza dieta aby ten poziom obniżyć, bo naprawdę nie wiem co mogę jeść.Wśród działań niepożądanych stosowanych przez Panią leków nie ma hiperkaliemii czy podwyższenia poziomu potasu. Produkty zawierające dużo potasu to m.in. konserwy i

Problemy z trądzikiem

. Trądzik tak samo miał gorsze i lepsze dni niezależnie od tego czego używałam. Próbowałam także domowych sposobów, co jakiś czas zmieniałam produkty do dbania o skórę lub odstawiałam różne produkty spożywcze. Ale dalej jest tak samo. W okresie miesiączki się jeszcze nasila. Już nie wiem jak mogłabym

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Odchudzanie a choroba tarczycy

, pomidory. 6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty. 7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajduje się m.in. w rybach morskich (np.dorsz) lub

Nadciśnienie tętnicze

żyłach, 2. pod skórą całego organizmu oraz 3. wokół narządów. Cały czas chodzi o tkankę tłuszczową (w przypadku Osób szczupłych ta tkanka jest wyłącznie w żyłach). A skąd, oczywiście z tzw. WYSOKICH WĘGLOWODANÓW TJ. OD 26.01% WZROSTU. UWAGA: To kolejno mąka i cukier spożywczy. Nie ma tej wiedzy

Re: schemat żywienia 5 mies chłopca i inne pytani

określa mianem "kaszki sklepowe" - wszak wszystkie produkty spożywcze kupuje się zazwyczaj w sklepie. Jeśli rozumieć, że chodzi o zawartość węglowodanów to wszystkie produkty zbożowe (a więc najprzeróżniejsze kasze) są "tuczące" bo zawierają ich dużo (ale są to głównie węglowodany

Re: Nieśmiały lesbijek, czyli kocham Google'a :)

"Bardziej powszechne jest nadmiar wzdęcia po zjedzeniu dużej ilości słabo wchłaniane węglowodany, takie jak fasola lub żywność, do których użytkownik ma czułość żywności. Typowe czułości spożywcze obejmują mleka i pszenicy produktów." Czułości spożywcze...urocze :-).

Re: polecam dietę

) - (mleko): 10 g węglowodanów - (owoców): 10 g węglowodanów - (dla zbóż i roślin strączkowych): 25 g węglowodanów W odniesieniu do różnych grup oznaczano balast różnych produktów spożywczych, które dają nam taką samą ilość węglowodanów. W każdej grupce równoważników wszystkie produkty spożywcze, które są

Re: wątpliwości cd ;-)

> 1.czy jogurt naturalny zaliczamy do węglowodanów czy białek? Na każdym produkcie spożywczym jest tabelka wartości odżywczych, w której jest podany rozkład białek, węgli i tłuszczu. -- logiczka.blogspot.com

Re: motywacje

węglowodanów (odpowiedniki) - (mleko): 10 g węglowodanów - (owoców): 10 g węglowodanów - (dla zbóż i roślin strączkowych): 25 g węglowodanów W odniesieniu do różnych grup oznaczano obciążenie różnych produktów spożywczych, które obiecują taką samą ilość węglowodanów. W każdej grupie równoważników wszystkie

Re: Zawartosc cukru w kaszkach ???

Proszę pamiętać ,że w wielu produktach spożywczych naturalnie występują różne cukry czyli węglowodany (proste, dwucukry i złożone); sacharoza również (wszak jest produkowana z buraków). Wiele produktów jest wzbogaconych np.: w słód jęczmienny (np.:wiele gatunków pieczywa), karmel, syrop glukozowo

O D C H U D Z A N I E. *****

ISTNIEJĄ DWA POWODY NADWAGI / OTYŁOŚCI U LUDZI: :serce: ♥♥♥♥♥ 1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem: WYSOKIE WĘGLOWODANY, TJ. OD 26,01% WZROSTU. 2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację: INDEKS

Co oznacza typ mąki?

jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych substancji odżywczych? Mąka to jeden z najstarszych produktów spożywczych wykorzystywanych przez człowieka. Z badań archeologicznych wynika, że już 8-9 tysięcy lat temu ludzie rozcierali ziarna zbóż między płaskimi i chropowatymi kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób

Re: Dieta dr Budwig-czy ktos stosuje?

Musi być olej Budwigowy, ponieważ tylko on jest gwarancją działania, Jest to jednak produkt spożywczy a nie leczniczy dlatego jedz go jak chcesz byle na zimno i wyjęty z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. Serek poprawia przyswajalność omega3. Jeżeli chodzi o inne tłuszcze to brak innych

Sukraloza

. Są one toksyczne, ale w większych ilościach niż te, które znaleźć można w produktach spożywczych. Około 20% sukralozy rozkłada się w organizmie, reszta zostaje wydalona w niezmienionej postaci.W roku 2008 Mohamed B. Abou-Donia i wspólpr. opublikowali wyniki badań słodzika Splenda na szczurach, z których wynikało

Glukuronolakton

w różnych artykułach spożywczych (np. ziarna, czerwone wino) oraz niektórych napojach energetycznych (np. Red Bull, Bullit i Hools).

Podłoże Nogrady

Podłoże Nogrady – podłoże mikrobiologiczne wybiórcze (stałe) do wykrywania i oznaczania liczby pałeczek z rodzaju Proteus w produktach garmażeryjnych i innych produktach spożywczych.Zawiera m.in.: pepton, ekstrakt drożdżowy, fosforan dwusodu, fosforan jednopotasu, dezoksycholan sodu, laktozę

Glicyteina

Glicyteina – organiczny związek chemiczny z grupy O-metyloizoflawonów, które stanowią 5–10% całkowitej zawartości izoflawonów w sojowych produktach spożywczych. Glicyteina jest fitoestrogenem o słabej aktywności estrogenowej, porównywalnej do innych izoflawonów sojowych.

Akrylamid

w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!