Wszystko o:

warzywa o niskiej zawartości potasu

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

sodu. Pierwiastek ten pełni w organizmie człowieka bardzo ważną funkcję i jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Odpowiada m.in. za gospodarkę wodną, metabolizm białek oraz przepływ informacji w obrębie układu nerwowego. Zbyt niska zawartość sodu w codziennej diecie prowadzi do

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

, stanowi przede wszystkim bogate źródło cennych dla nas pierwiastków, jak wapń, potas, cynk czy miedź. Obfituje także w witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6) oraz witaminę C, E i A. Ta ostatnia wytwarzana jest przez organizm dzięki zielonemu barwnikowi zawartemu w liściach sałaty. Dzięki zawartości

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Warzywa powinny stanowić obowiązkowy element naszej codziennej diety ze względu na zawartość witamin, minerałów czy błonnika. Niestety tylko w sezonie letnim dostęp do świeżych i smacznych warzyw jest prosty. Jak poradzić sobie w okresie zimowym i wczesnowiosennym? Najlepiej sięgać po warzywa

Dieta na nadciśnienie

Dieta na nadciśnienie

, odpowiednia dieta z pewnością pomoże utrzymać ciśnienie krwi w ryzach. Potas Przede wszystkim: pamiętaj o produktach zawierających potas. To pierwiastek, którego często brakuje w naszej diecie, a który ma duży wpływ na regulację ciśnienia krwi oraz na gospodarkę wodną organizmu. Do soli dietetycznych o

Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

? Concept LO 7030 Zelmer 478.2A PHILIPS HR 1840/80 dane dostarcza: Jagody możesz mocno schłodzić. Dodaj do nich pokrojonego banana, łyżkę miodu. Całość zalej mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu. Błyskawicznie staniesz na nogi! Dlaczego to jest dobre? Czarne jagody (nie jakieś

Owocowa lista przebojów lata

Owocowa lista przebojów lata

antyoksydantem. Uznanym antyoksydantem jest także witamina A, której również sporo w agreście (o antyoksydantach czytaj tutaj ). Niskokaloryczny agrest, usprawniający pracę układu pokarmowego (głównie dzięki sporej zawartości kwasów organicznych i przyzwoitej ilości błonnika) jest zalecany tym, co na diecie

Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami

Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami

jego skład i jakość. W cenie, zwłaszcza z perspektywy zdrowotnej, są te na bazie: - jogurtu (ze względu na stosunkowo niską zawartość tłuszczu), - dobrych olejów roślinnych - ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy E, zwanej witaminą młodości - warzyw - ze względu na

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

niewielką zawartość kofeiny, ale też takich symulantów jak teobromina czy fenyloetyloamina. Smak czekolady i kakao dominuje w gęstym kremowym napoju. Lecz to nie tylko rozkosz podniebienia. W ziarnach kakaowca drzemie bogactwo magnezu. Znajdziemy w nich także wspierający mięśnie potas, regulujące metabolizm

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

badaniom. Pomidory w sałatkach, sosach, przecierach, duszone i smażone, dostarczają potrzebnego sercu potasu. Papryka, równie popularna, dostarcza nie tylko witaminę C (zawiera jej więcej niż cytrusy), ale zapobiegające nowotworom przeciwutleniacze ( więcej o papryce ). Fenkuł, który jak dotąd w Polsce

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

najczęściej goszczących na naszych stołach warzywach? Pomidory dostarczają m. in. witamin C, K, E, potasu, fosforu, a także likopenu, czyli cennego przeciwutleniacza, który zabezpiecza nas przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko wystąpienia m. in. chorób serca czy nowotworów

Niski poziom potasu

Bbardzo proszę o jakąś wskazówkę odnośnie możliwych przyczyn niskiego poziomu potasu,mimo doustnego przyjmowania Caldymu. Dodam, iż lekarz rodzinny podejrzewał celiakie, ale została ona wykluczona. W diecie staram się spożywać produkty bogate w ten pierwiastek, a do tego uzupełniam go przyjmując w

Niski poziom potasu we krwi

Mam 29 lat. Odebrałam dzisiaj wyniki badań. Martwi mnie potas- 1.75. Przyjmuję witaminy oraz biorę co jakiś czas Aspargin. Dieta również bogata w produkty, w których owy potas się znajduje. Kreatynina w surowicy 0,80 mg/dl eGFR 84,80 mi/min/1.73m2.Żelazo 37 troszkę niskie. Reszta badań, wyniki

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Zbyt duża ilość potasu we krwi

objaw, a nie przyczynę zaburzenia.Do czasu wizyty u lekarza i rozpoczęcia leczenia przyczynowego Pana/Pani babcia powinna ograniczać pokarmy z dużą zawartością potasu (pieczywo razowe, orzechy, banany, pomarańcze, nektaryny, kiwi, fasolę, buraki, brokuły, pomidory, szpinak, surową marchewkę i kapustę

Zbyt niska waga

175cm masa ciała, którą Pani podaje jest zbyt niska. Taka niedowaga może mieć negatywny wpływ na Pani zdrowie powodując m.in. zaburzenia hormonalne, zaburzenia gospodarki elektrolitowej, choroby serca i inne.Aby zwiększyć masę ciała konieczne jest zwiększenie dziennej ilości przyjmowanych kalorii. Można

#####NASZE CHOROBY######ogoreczki

. Poza tym zawarte w tym warzywie sterole regulują poziom cholesterolu we krwi. A niski poziom cholesterolu przekłada się na mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca, chorób cywilizacyjnych i nowotworów. Ogórki, dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, mają również wpływ na regulację ciśnienia

Dzień ryżowy*********Super Diety*****

Dzień ryżowy: Dla mocnej tkanki łącznej Działanie: Z powodu dużej zawartości potasu ryż działa mocno odwadniająco. Równocześnie niska zawartość sodu sprawia, że włókna tkanki łącznej są bardziej sprężyste. Wówczas skóra staje się mocna i jędrna, a cellulit wyraźnie się zmniejsza. Składniki diety

Re: Jakie produkty mają najwięcej wapnia?

Aby lepiej przyswoić wapń powinno się pić sobie kilka kropelek wit. D, Wapń utrudniają związki glinu, fosforany (dodawane są do wielu produktów i napojów gazowanych), nadmiar magnezu i potasu oraz stront. A więc w tej sytuacji unikac napojów gazowanych. Produkty: Mleko o niskiej lub bez

Szukajcie zdrowia

potasu wzmagają wydalanie płynów z organizmu i poprawiają pracę serca). Po zimie zostało ci kilka zbędnych kilogramów? To normalne. Aby waga wróciła do normy, a organizm się oczyścił, jedz sałatki. Kiszona kapusta to idealny składnik diet odchudzających, ze względu na niską wartość energetyczną. 100 g

Re: Do mam które mają psa i małe dziecko

kurczaka, całych jaj oraz ryb, 20% regionalnych owoców i warzyw, oraz 20% owsa o niskim indeksie glikemicznym; wolne od prebiotyków i hormonów świeże mięso kurczaków hodowanych na lokalnych farmach; poławiana w naturalnym środowisku stornia z Vancouver Island; doskonałe białko jaj klasy A dostarczane z

Re: Dwutlenek chloru w torebkach

przykładów gdzie dwutlenek chloru jest stosowany: * Jabłka: kontrola bakterii E.Coli i Listeria * Ziemniaki: ochrona przed śniecią i "silver scurf" * Sałata, celer i cebula: w porównaniu z podchlorynem zawartość witaminy C pozostaje większa, a zawartość potasu mniejsza * Owoce

Re: Czy moge jesc tylko owoce, warzywa i jogurty?

produktów. Poza warzywami, owocami i jogurty potrzebne są też produkty zbożowe (dostarczają witamin z grupy B, cynku, potasu), czyli ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, płatki oraz mięso, ryby lub rośliny strączkowe.Trzeba tylko wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu i bez cukru. Dobre

SpiruLina....

szczególnie wysoka jest zawartość jodu i potasu, dlatego oddziałują korzystnie na zdrowie osób przyjmujących środki moczopędne. Dzięki zawartości naturalnego jodu w określonych przypadkach normalizują niedoczynność tarczycy Znajdujące się w nich żelazo jest w formie łatwo przyswajalnej, dlatego są najlepszym

Re: Herbata. Czajnik 37.

. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami. Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 – 0,2 tłuszczów oraz 0,6-1,0 g substancji mineralnych a głównie potasu i fosforu. W 100 g świeżych owocników znajduje

Re: Kapusta na zdrowie

służy człowiekowi nie tylko jako pożywienie, ale leczy wiele schorzeń... Kapusta już przed wiekami uznawana była za uniwersalny lek, a współczesne badania to potwierdzają. Tylko to warzywo potrafi obniżyć lub podwyższyć temperaturę ciała, a także przyspieszyć gojenie się ran. Z niezwykłych

Ozonek potasu

lub potasu w roztworze ciekłego amoniaku w niskiej temperaturze: 2KOH + ? + + + ? + K + ? Reakcje te nie zachodzą w roztworze wodnym, gdyż ozonek potasu w kontakcie z wodą gwałtowanie rozkłada się. Przypisy

Wodorotlenek potasu

, miękkich płatków lub granulek o zawartości ok. 15% wody. Ma silne właściwości higroskopijne, większe niż wodorotlenek sodu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie; proces rozpuszczania jest silnie egzotermiczny. Roztwór, zwany ługiem potasowym, ma odczyn silnie zasadowy. Wodorotlenek potasu

Szparag lekarski

wykazie roślin leczniczych. Według medycyny ludowej oraz wzmianek w literaturze pięknej bywają uważane za afrodyzjak. Współczesne badania potwierdziły jego działanie moczopędne, ułatwiające defekację, hipotensyjne (tj. obniżające nadciśnienie tętnicze – dzięki poprawie stosunku jonów potasu do sodu

Czosnek pospolity

składników mineralnych duża jest zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Wyróżnia się także dużą zawartością siarki. Ząbki czosnku zawierają olejek lotny (zwany olejkiem czosnkowym) z alliiną i enzymem allinazą, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę (sulfotlenek dwusiarczku allilu

Burak ćwikłowy

niż odmiany o korzeniach kulistych lub płaskokulistych. Liście w rozecie są trójkątne lub owalne o zabarwieniu od jasnozielonego do brązowo lub fioletowoczerwonego. Są osadzone na długich, soczystych ogonkachWarzywa – Burak ćwikłowy.. Zastosowanie Warzywo. Jest powszechnie uprawiane w Polsce

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.