Wszystko o:

wyniki tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Dołącz do nas na Facebooku!Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kioskuNiedoczynność tarczycy może wynikać ze zmian chorobowych, które występują pierwotnie

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości kobiet w ciągu roku od porodu ustępują zaburzenia hormonalne. Decyzję o rozpoczęciu leczeniu podejmuję się w oparciu o dokładny wywiad, który ma

Usunięcie macicy - to konieczne?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu macicy należy podjąć po konsultacji z ginekologiem. W celu określenia przyczyn obfitych miesiączek mogą być niezbędne jeszcze inne badania - oznaczenia stężeń hormonów. Należy również wykluczyć choroby związane z zaburzeniami krzepliwości krwi j

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

. Nawet pacjenci, którzy zgłaszają się z powodu powiększenia tarczycy, bywają odsyłani z kwitkiem, bez usg, chociaż badanie palpacyjne internisty nie pozwala na diagnozę, a wielkość zmian nie świadczy wcale o powadze sytuacji. Co więcej, usg to czasem też za mało: "Na podstawie wyniku usg nie można

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

. Usg tarczycy u co drugiej dorosłej kobiety wypada nieprawidłowo, wykazuje obecność guzków a zarazem te nieprawidłowości w 95% przypadków nie mają najmniejszego znaczenia dla zdrowia. Tymczasem pacjentka przeżywa stres, błędnie interpretuje wyniki, wierzy, że jej życie jest zagrożone...Oczywiście można

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

obecność dużych guzków, jednak wiele zmian w tarczycy rozpoznaje się dopiero po wykonaniu badania USG. "Na podstawie wyniku USG nie można jednak ocenić czy guzek jest rakiem, czyli zmianą złośliwą. Do tego służy biopsja cienkoigłowa. Pacjenci nie powinni się jej obawiać, gdyż jest praktycznie

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

stężenie hormonów tarczycy we krwi i hormonu tyreotropowego (TSH) produkowanego przez przysadkę. Wysoki poziom we krwi hormonów tarczycy T3 lub T4 lub wolnych hormonów (fT3 i fT4) wskazuje na nadczynność. Jest ona wtórna lub pierwotna w zależności od tego, czy powstała w wyniku zwiększonego czy

Bazofile

Bazofile

mężczyzn 0-0,2 x 109/l. Zaburzenie tych norm może być związane np. z chorobą tarczycy, dużym stresem lub białaczką. Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na

Choroby tarczycy, a ciąża

Choroby tarczycy, a ciąża

(dlatego nie interpretuj wyników sama, bo możesz martwić się niepotrzebnie). Rozpoznanie jest możliwe dopiero po oznaczeniu i zinterpretowaniu poziomu fT3 oraz fT4 (tzw. wolne frakcje hormonów tarczycy), a niejednokrotnie także po innych badaniach (np. usg). Nadczynność tarczycy choćby może być spowodowana

Troponiny

Troponiny

zawału, najbardziej wiarygodny wynik daje zbadanie próbki pobranej między 6 a 12 godzin od zaobserwowania objawów. Znaczne podwyższenie troponin obok zawału serca, pojawia się także w przypadku: - arytmii - ostrej gorączki reumatycznej - amyloidozy - przyjmowania niektórych leków (np. tych stosowanych

Tarczyca wyniki

.. Zrobiłam ostatnio badania krwi, lekarz powiedział, że sa dobre. Mnie zastanawia wynik Immunochemi tj: TSH 3 generacja - 6,17uIU/m1 (z.Ref:0,27-4,20). FT3 - 3,41pg/ml i FT4 1,0ng/dl. Lekarz zauważyl jedynie w przypadku ciąży musiałabym brać jakieś tabletki przy takiej wartości TSH. PROSZE O OPINIE CZY

tarczyca

mam wynik TSH,jest taki TSH-III 3-964uIU/ml N: 0,24-4,2 czy to dobry wynik

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Tarczyca?

, lekarz mimo wcześniejszejszych podejrzeń związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy wykluczył tę opcję na podstawie wyników. Ja jednak uważam, że cos jest nie tak. Systematycznie przybierałam w ostatnich latach na wadze. W tym roku dla zdrowia postanowiłam mocno wziąć się za siebie i zrzucić 15

Idealne wyniki a tarczyca

żywieniowych i 3 razy w tygodniu ćwiczę fitness . Zrobiłam TSH i było w normie, ale postanowiłam zrobić usg, na którym lekarz zauważył zmiany i podejrzewał zapalenie tarczycy i zalecił zrobienie FT4 co uczyniłam. Wynik był idealny. Lekarz wcześniej mówił, że jeżeli wynik będzie dobry to będziemy szukać

Re: tarczyca wyniki.

powielasz wątki: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,150461647,150461647,tarczyca_wyniki_.html

Re: tarczyca wyniki.

Witaj Dziwne te Twoje wyniki: FT4 60% FT3 111.93% Zbyt wysokie TSH 7,56 ( 0,27 - 4,20) dobre Ft4, ale wysokie Ft3 ponad normę, zrobiłabym na Twoim miejscu jeszcze USG tarczycy jak i przeciwciała a-TPO a-TG. Masz jakieś inne wyniki dla porównania?

interpretacja wyników badan tarczycy

Proszę o interpretację wyników: objętość tarczycy 30 ml wynik USG ukazał: zmiana ogniskowa lita z przestrzenią płynową w tarczycy wczorajsze badanie TSH: 0,012 anty-TPO bardzo wysokie: 301 FT3 i FT4 nie było jeszcze robione podobnie jak biopsja (wiem ze powinnam poczekać ale strasznie się martwię o

Re: tarczyca wyniki.

Wyników nie należy interpretować w oderwaniu od objawów. Mamy bardzo dobry test na niedoczynność tarczycy. Niestety, wraz z niedoczynnością często rozwija się anemia, a ta ma podobne objawy jak nadczynność (np. uderzenia gorąca) i wielu endo uznaje, że pacjent ma pomieszane objawy nadczynności i

Hashimoto ,wyniki tarczycy prośba

prosze o interpretacje wynikow FT4 80.11% FT3 11.67% tsh 1,78 norma 0,25-5. anty-TPO 412,9,biore euthyrox N88 witaminy falvit. mam podejsc teraz do invitro i nie wiem czy te wyniki sa ok? 1. normy p.ciał <8 2. usg tarczycy prawy płat 11mm x 13mm x 37 lewy płat 10mm x 12mm x 36mm cieśń 3mm

Re: Wynik USG tarczycy

Mamo_Dorotko, dziękuję za pomoc, że cieszysz się moją poprawą samopoczucia i innymi sprawami, za uwagę co do zachowania wyniku USG, ja zbieram takie rzeczy bo na przyszłość mogą się przydać. Fajnie też, że napisałaś co i jak z tymi orzechami brazylijskimi. Zastanawia mnie tylko jaki wpływ na moje

Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy

Rozumiem, ze nie bierzesz tyroksyny i nie masz zdiagnozowanej tarczycy? to są dość wysokie wyniki dla obydwu hormonów.... no nie wiem, może USG tarczycy wyjaśniłoby sprawę? Podobne objawy daje anemia, czyli niska ferrytyna, może jej towarzyszyć niska wit B12, może ten trop? Powtórzyłabym jedna za

Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy

Przy takich objawach plus dziwne wyniki badania krwi sugerowałabym błyskawiczne usg tarczycy (trzeba dopilnować, żeby w opisie znalazła się wielkość / objętość każdego płata) i wizytę u kumatego internisty. A tego endokrynologa sobie odpuść, szkoda na niego czasu i pieniędzy...

Tarczyca, objawy a wyniki?

Od jakiegoś czasu u mojej 14-letniej córki występują objawy niedoczynności tarczycy. Kiedy udałyśmy się do pediatry i opowiedziałyśmy o nich pani doktor, od razu wysłała ją na badania TSH (osobiście nawet powiedziała, że tarczyca jest powiększona). Wyniki TSH były jak najbardziej w normie-1

Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy

Dziękuję za odpowiedź. W poniedziałek idę do lekarza. Co pół roku badam tarczycę bo w mojej rodzinie wiele kobiet miało z nią problemy, włącznie z rakiem. Pół roku temu wyniki były niższe, ale też dochodziły górnej granicy, a teraz wzrosły jeszcze bardziej. No nic zobaczymy może lekarz wystawi

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

nowotwory tarczycy). Uzyskano również pozytywne wyniki testów na mutagenność wykonanych na komórkach zwierzęcych w warunkach in vitro z innymi antybiotykami z grupy tetracyklin (tertacyklina, oksytetracyklina). Działanie mutagenne doksycykliny nie było badane. Doksycyklina podawana doustnie szczurom w

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

minocykliną (powodowała nowotwory tarczycy). Uzyskano również pozytywne wyniki testów na mutagenność wykonanych, na komórkach zwierzęcych, w warunkach in vitro z innymi antybiotykami z grupy tetracyklin (tertacyklina, oksytetracyklina). Działanie mutagenne doksycykliny nie było badane. Doksycyklina podawana

Ostre infekcyjne zapalenie tarczycy

. Wyniki badań dodatkowychPodwyższone są parametry stanu zapalnego; OB, CRP, występuje leukocytoza. Poziom hormonów tarczycy jest prawidłowy. Rozpoznanie Rozpoznanie różnicowe ostre nieinfekcyjne zapalenie tarczycy podostre zapalenie tarczycy LeczeniePostępowaniem z wyboru jest biopsja aspiracyjna

Niepowściągliwe wymioty ciężarnych

gonadotropiny kosmówkowej z natężeniem objawów. Inne hipotezy wiązały HG z: poziomem progesteronu poziomem estrogenów poziomem hormonów tarczycy poziomem leptyny infekcją Helicobacter pylori Nadczynność tarczycy a HGZwiązek HG z nadczynnością tarczycy jest częsty. Opisano odrębną jednostkę chorobową

Auksologia

Auksologia – nauka o rozwoju ontogenetycznym (osobniczym) i oddziaływaniach środowiska zewnętrznego na rozwijające się dziecko. Zajmuje się prawidłowościami rozwoju dziecka, dąży do optymalnego rozwoju dziecka, ma wielkie znaczenie dla pediatrii i geriatrii. Wyniki badań auksologicznych

Morszczyn pęcherzykowaty

morszczynu w niedoczynności tarczycy nie jest wskazane, może przy przedawkowaniu wywołać niepożądane objawy nadczynności tarczycy. Lepsze wyniki w tym przypadku daje stosowanie preparatów jodowych o oznaczonej zawartości lub hormonów tarczycy. Uzasadnione może być stosowanie w przypadku obrzęku śluzowatego

Szpic wilczy

potrzeba cierpliwości w ich wychowaniu. Zdrowie i pielęgnacjaDługa sierść szpica wilczego nie wymaga częstego czesania, są narażone na alergie skóry i niedoczynności tarczycy. Wymagają zapewnienia im zajęć ruchowych, kłopotliwe może być ich głośne szczekanie. W wyniku właściwego szkolenia zdobywają dobre

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!