Wszystko o:

złe wyniki badania wątroby

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

(szczepienia, odpowiedni tryb życia), wzięcie sobie do serca, że golonka z piwem na co dzień czy wódka do każdej kolacji to nie jest najlepszy pomysł. Nie zaszkodzą też badania wątroby, które szybko podpowiadają, że z narządem dzieje się coś złego. Wtedy, gdy jeszcze wiele można pomóc. Warto raz w roku

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

, które dają "wstydliwe" objawy okolic intymnych. Wirusowe zapalenie wątroby typu B, prowadzące do marskości wątroby, a nawet raka tego narządu, łatwo "złapać" podczas kontaktów seksualnych. Wzajemnie wierny partner to znakomite zabezpieczenie przed zakażeniem w ten sposób. Niezłym

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

, najczęściej wymaga jedynie zmiany diety, ewentualnie leków doustnych. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć cukrzycę, poproś lekarza pierwszego kontaktu, by skierował cię na badania określające poziom glukozy we krwi. Taka kontrola przyda się każdemu. Jeden nieprawidłowy wynik nie rozstrzyga jeszcze sprawy, ale

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

nadprodukcji tej substancji tłuszczowej w wątrobie. Jeśli w wyniku tych procesów stężenie LDL jest za wysokie we krwi, nadmiar zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, z czasem doprowadzając do miażdżycy. Ponieważ takie zmiany miażdżycowe mogą powstawać bardzo wcześnie, już po trzydziestce wyraźnie

Wirusowe zapalenie wątroby typu C- cicha epidemia naszych czasów

Wirusowe zapalenie wątroby typu C- cicha epidemia naszych czasów

Co trzecia osoba w Polsce w ogóle nie słyszała o wirusowym zapaleniu wątroby typu C - tak wynika z badań przeprowadzonych na początku czerwca tego roku przez TNS OBOP. Jak wygląda wiedza tej reszty z nas, która coś jednak wie? Wcale nie różowo. Utożsamiamy WZW z żółtaczką, która jest jedynie jednym z

Cholesterol normy

Cholesterol normy

oznacza się dwa rodzaje cholesterolu "dobrego" (HDL) oraz "złego" (LDL). Ich poziom powinien wynosić odpowiednio: HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l), Norma u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l), LDL

Kacheksja

Kacheksja

poziomu insuliny oraz podwyższenia wartość OB. i CRP . W przypadku wyniszczenia zazwyczaj nie wykonuje się ani dodatkowych badań laboratoryjnych, ani testów immunologicznych. Stan zdrowia pacjenta, postęp choroby oraz wytwarzane przez nią markery znacząco wpływają na ich wynik, przez co stają się

Marskość wątroby

Marskość wątroby

marskości są m. in.: ciężkie zatrucia, przewlekła niewydolność krążenia, w WZW typu D, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, ahemochromatoza, a choroba Wilsona, galaktozemia, zakażenie pasożytami (np. schistosomą). Marskość może też być wynikiem wrodzonego (u noworodków) albo pozapalnego (u dorosłych

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

niedokrwistość, zasadniczo wystarcza podstawowe badanie krwi. Niejednokrotnie nie pozwala ono jednak odkryć przyczyny problemów. Jeśli bez zalecenia lekarza zrobiłeś badanie krwi i wynik nie mieści się w normie, czas na wizytę u internisty. Parametry krwi pomocne przy rozpoznawaniu anemii: RBC - krwinki czerwone

Noworoczne postanowienia? Dlaczego nie!

Noworoczne postanowienia? Dlaczego nie!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jeśli skorzystasz z naszych podpowiedzi, na pewno wyjdzie ci to na zdrowie. Kolejność przypadkowa, efekt zawsze ten sam: szansa na poprawę jakości i długości życia. 1. Zrobię konieczne badania profilaktyczne Nawet dyskretne kłopoty ze zdrowiem, niezauważalne dla

Ból pleców - wyniki badań

Od 6 miesięcy pojawia się ból w plecach lewa strona środek pleców. Do tego dochodzi czasami złe samopoczucie, zawroty głowy jak bym miął się przewrócić. Rzadko i ciężko oddaje stolec, kolor raczej normalny bez krwi. Zrobiłem masę badań. W pierwszym wyszło wysoki poziom trojglicerydow 950, zbiłem

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Wyniki badań - bilirubina

Mój mąż ma bilirubinę 0,38mg%, alat173,Oj, Aspat 34,0j co to znaczy czy to coś poważnego? Bardzo się martwię ze jest coś nie tak z jego wątrobą. Bardzo proszę o szybka odpowiedz i z góry dziękuje.Parametry, które Pani wymieniła służą ocenie funkcji wątroby. Wyniki badań bilirubiny (zakładam, że

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

Erytrocyty świeże 0-1 wpw Erytrocyty wyługowane 1-3 wpw Pasma śluzu: b. liczne Bakterie: liczne. Czy to oznacza, że mam zapalenie dróg moczowych? Co oznacza białko w moczu?Na początku chciałbym zaznaczyć, że bez zebrania pełnego wywiadu i przeprowadzenia badania przedmiotowego trudno jest interpretować wynik

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Re: Interpretacja wyników

Z wątrobą nie mam problemów, ale nigdy pod tym kątem sie nie badałam. Leków żadnych nie biorę, a wyniki robilam z uwagi na częste zawroty głowy, skoki ciśnienia i ogólnie złe samopoczucie.

Re: Jakie mam szanse na skuteczne wyleczenie.

Miałem własnie dziś te badanie ultrasonograficzne i chciałbym się zapytać czy moje wynikiniezłe czy powinienem po przebytym leczeniu przeciwko HCV uważać na siebie. Nie wiem czy jest to istotne, ale napiszę, że badanie było wykonywane głowicą: convex 2-5 MHz. Wątroba nieznacznie powiększona

Re: Jedzmy orzechy - żyjmy dłużej.

prowadzić do: a/ uzależnienia alkoholowego b/ marskości wątroby. Dlatego ja na takie badanie czekam. Słabej jakości badania pokazały, że czerwone wino może przynosić korzyści, ale dowodów jednoznacznych brak. Kto będzie sponsorem - to mnie nie interesuje. Mnie interesuje, co będzie wynikiem netto - czyli w

Re: Prosze o pomoc...

. Obecne Twoje wyniki też pokazują na niedoczynność tarczycy, ale TSH masz ładne. Czy badałaś witaminę D3, B12 i ferrytynę? Niskie fT3 może wynikać też ze złej pracy wątroby - czy robiłaś próby wątrobowe? fT3 masz wyjątkowo niskie i wiele objawów może być jego skutkiem. fT4 też niziutkie. Czy bierzesz

USG, badanie żywej krwi

USG wykazało małe stłuszczenie wątroby i stłuszczenie trzustki. Pani doktor pytała czy mam wysoki cholesterol. Powiedziałem, że tak i że mam problemy z tarczycą - powiedziała że będzie ciężko coś z tym zrobić. Na ostateczne wyniki badania żywej kropli krwi mam czekać do 10 dni (krew pobrana teraz

Re: Bardzo proszę o pomoc!!

Poczekaj na wyniki badań i obserwuj kolor kupki. Kolor jasny, beżowy może wskazywać na zaburzenia pracy wątroby, ale nie zawsze. Mój synek po antybiotykach miał biegunkę właśnie tego koloru. Naukę robienia kupki do nocniczka proponuję zacząć jak mała będzie zdrowa, a nie teraz kiedy ma złe

Proszę o pomoc

omocy! Moje dziecko po 3tż. trafilo spowrotem do szpitala z powodu przedłużajacej się zółtaczki, do 4mż wysoka bilirubina,powiększone próby wątrobowe, niedobór alfa1 antytrypsyny. Dzis wróciliśmy z CZD z poradni chorób wątrobowych,okazało się,że z wątrobą wszystko oki.Wszystkie złe wyniki minęły a

Re: Wyniki wątrobowe

niszczące wątrobę. Lekarka przed ich zastosowaniem zleciła wyniki ALT. Były złe. Potem już poszło...jutro wizyta w poradni. Nie dziwcie się ludziom, że panikują. Często z racji tego jacy są i jakie mają skłonności. W moim przypadku lekarze mocno mnie nastraszyli. Lekarka, po dodatnim wyniku HCV od razu

Re: proszę o radę

czujesz). Poczekaj na wyniki badań które zrobiłaś, uzupełniaj magnez koniecznie, czy wynik będzie w normie czy nie, bo drgająca powieka to objaw niedoboru magnezu, kup i jedz orzechy brazylijskie. Nie masz problemów z wątrobą? Alkohol, zła dieta, żółtaczka?

Re: Wizyta jak tam daj znać

tarczycy prawie nie ma, to przeciwciał powyżej normy też zapewne nie będzie. Warto się przyjrzeć wątrobie z powodu niskiego fT3. Lekarz widząc wysokie żelazo i złe wyniki wątrobowe być może pomyślał o hemochromatozie, ale Ty masz ferrytynę w normie. Może być też i w drugą stronę: niedoczynność tarczycy i

Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby

ObjawyZwykle przebiega bezobjawowo. W niektórych przypadkach występuje: zmęczenie, osłabienie, złe samopoczucie niespecyficzne dolegliwości bólowe pod prawym łukiem żebrowym niewielka hepatomegalia stosunkowo rzadko splenomegalia bardzo rzadko cechy nadciśnienia wrotnego Powikłania włóknienie wątroby

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

brak innych schorzeń wątroby. Badania pomocnicze badania laboratoryjne: dyslipidemia hiperglikemia hipoalbuminemia wydłużony czas protrombinowy zwiększenie aktywności GGTP hiperbilirubinemia badanie histopatologiczne materiału pobranego podczas biopsji wątroby: stłuszczenie wielkokropelkowe naciek

Na dobre i na złe

Na dobre i na złe – polski serial telewizyjny nadawany w stacji TVP2 od 7 listopada 1999 roku. Od 5 września 2012 (od odc. 489) serial jest emitowany w każdą środę o godzinie 20:40. Do 21 grudnia 2008 roku premierowe odcinki były emitowane w niedzielne popołudnia (odc. 1–351), a od 9

Wirusowe zapalenie wątroby typu C

funkcje wątroby lub podczas okresowych badań przesiewowych pacjentów obarczonych zwiększonym ryzykiem zakażenia. Na podstawie badań laboratoryjnych nie można rozróżnić zakażeń ostrych od przewlekłych. Badanie krwiBadanie związane z wirusowym zapaleniem wątroby typu C zazwyczaj zaczyna się od badania krwi

Wirus zapalenia wątroby typu C

jako Nie-A-Nie-B (NANB Hepatitis). W późniejszym okresie wykryto także kolejne wirusy zapalenia wątroby nazwane HGV, GB-C i TTV. Badania nad ich wpływem na wątrobę trwają. EpidemiologiaWg danych Państwowego Zakładu Higieny i Instytutu Hematologii i Transfuzjologii, uznawanych przez WHO, szacuje się, że w Polsce

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!