Wszystko o:

zły wynik spirometrii

Azbestoza (Pylica azbestowa)

Azbestoza (Pylica azbestowa)

zapalnego. Ponieważ azbest jest włóknem trwałym układ odpornościowy zmuszony jest do nieustannej pracy i ciągłej produkcji przeciwciał. Niekiedy prowadzi to włóknienia pęcherzyków płucnych, a w konsekwencji do niewydolności płuc. Najbardziej charakterystycznymi objawami pylicy są duszności oraz złe

5 męskich dolegliwości, których nie wolno zlekceważyć

5 męskich dolegliwości, których nie wolno zlekceważyć

miażdżycowe: zero papierosów, aktywność fizyczna i dieta ograniczająca "zły cholesterol". W zaawansowanej chorobie niedokrwiennej konieczne jest chirurgiczne udrożnienie tętnic wieńcowych. Czytaj także: Jaki problem, taka dieta Ból w klatce piersiowej: to nie musi być zawał, ale... Angioplastyka

Nie daj się astmie

Nie daj się astmie

niealergiczna. Astma to z jednej strony wynik działania czynników środowiska, z drugiej - posiadanych przez nas genów. Dominującą rolę specjaliści przypisują dziś tym pierwszym. Chodzi tu przede wszystkim o dym tytoniowy, a także inne dymy, gazy i pyły. Astmie sprzyja też zła wentylacja pomieszczeń oraz

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

spożywać bardzo tłustych potraw, co może zafałszować wyniki badań. Cholesterol całkowity Norma - poniżej 200 mg/dl Trójglicerydy Norma - poniżej 150 mg/dl (1,7 mmol/l) Cholesterol LDL - tzw. zły cholesterol Norma - poniżej 100 mg/dl (2,6 mmol/l) Cholesterol HDL - dobry cholesterol Norma Kobiety - powyżej

Polka na badaniach

Polka na badaniach

wynik zapisywany jest najczęściej w takiej postaci: 120/80 mm Hg. Pierwsza z podawanych wartości odpowiada ciśnieniu skurczowemu, druga rozkurczowemu. Za nadciśnienie uznaje się dziś wartości równe lub przekraczające 140mm Hg dla ciśnienia skurczowego lub przekraczające 90mm Hg dla ciśnienia

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

badania to ok. 30 zł.Jak się do niego przygotować? Na badanie krwi obwodowej zgłaszamy się na czczo, a na blisko pół godziny przed pobraniem krwi powinniśmy też unikać większego wysiłku - niespełnienie tych warunków może zafałszować wyniki badań.W przypadku niektórych

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Tarczyca wyniki

Witam, mam 31 lat, jestem kobietą. Mam jedno dziecko, w ostatnim czasie tj. przytyłam 2-4 kg, obżeram się jedzeniem, nie umiem opanować się od niektórych produktów głównie słodyczy. Jestem senna, nie mam chęci do "działania". Tłumaczę to złą pogodą itp. Czasem zdarzają mi się takie lepsze dni

Ból pleców - wyniki badań

Od 6 miesięcy pojawia się ból w plecach lewa strona środek pleców. Do tego dochodzi czasami złe samopoczucie, zawroty głowy jak bym miął się przewrócić. Rzadko i ciężko oddaje stolec, kolor raczej normalny bez krwi. Zrobiłem masę badań. W pierwszym wyszło wysoki poziom trojglicerydow 950, zbiłem

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Wynik rezonansu - prosze o pomoc w interpretacji

Mam prawie 36 lat, a dwa lata temu mój tata zmarł na guza mózgu - glejaka wielopostaciowego. W zeszły piątek zrobiłam rezonans magnetyczny głowy i jego wynik bardzo mnie zmartwił. Czy mogłabym prosić o pomoc w jego interpretacji? Oprócz tego miałam badania krwi i wyszło, że mam za dużo czerwonych

Re: Pulmonolog dziecięcy Ciechanów

Córka miała spirometrię,wyniki złe,kilka razy powtarzaną,przed podaniem leku i po podaniu leku,miała też badania pikflometrem,ogólnie często przechodzi OBTURACYJNE ZAPALENIE OSKRZELI...przedłużający się nieżyt nosa

Re: wyniki spirometri wiek pluc 20 lat

Nie wiem, czy to prawda, ale nam lekarz pediatra pulmonolog powiedział, że wynik testów z krwii na roztocza pow. 6 to astma... Jeszcze zgłębię ten temat u alergolog i to jak się do tego mają wyniki spirometrii dobre lub złe.

no właśnie, znalezienie przyczyny

wiesz, mam to samo. Podobno astma zdiagnozowana, podobno zdiagnozowane uczulenie na pleśnie, ale sezonowości ( o jakiej cały czas mówi nam alergolog) nie widzę, wyniki spirometrii ma rewelacyjne - na podst. wyników powinnam odstawić wszystkie leki, ale kaszel i ataki astmatyczne pojawiają się

Re: 22 maja

spirometrii utkwiła większości w pamięci:-)) lekarze super... podczas złych wyników krwi mojego dziecka od razu reakcja... dziecko systematycznie badane, zlecone dodatkowe badania na CITO... generalnie... wyjechaliśmy po tygodniu badań z wieloma przerwami (weekend, Nowy Rok) przebadani (dwójka dzieci) i

Re: Alergolog godny polecenia

chcę, tak jak mój ojciec, czekać 20 lat aż wyniki spirometrii będą złe, moje płuca do niczego i wtedy wreszcie może moja lekarka by mi przyznała, że trzeba mnie naprawdę leczyć... Będę wdzięczna za namiary na jakiegokolwiek alergologa godnego polecenia w Zabrzu i okolicy. Tarnowskie Góry też mogą być

Re: Refluks u straszego dziecka-co podajecie?

oczywiście. Zapisuję co je i objawy ale nic póki co nie wiąże mi się z pokarmami. Skończyła sześc lat i lekarka uznała, że trzeba powtórzyć cała diagnostykę, zrobioną miała spirometrię i drożność nosa w maju, wyniki złe, po rozkurczu widoczna poprawa. Tydzień temu miała testy wziewne skórne, nic nie wyszło

Re: Refluks u straszego dziecka-co podajecie?

i drożność nosa w maju, wyniki złe, po rozkurczu widocz > na poprawa. Tydzień temu miała testy wziewne skórne, nic nie wyszło jak zwykle > . Kolejne będa potem, nie wiem jakie, na pewno pokarmowe na następnej wizycie. > Zdarza się że reaguje na coś nagle i silnie. Na jakieś rośliny chyba

Pytanie do osób ,które używają Flixotide wziewnie

Moja córka ma zły wynik spirometrii i lekarz przepisał jej Flixotide wziewnie.Słyszałam, że ten lek może powodować chrypkę. Córka uczy się śpiewać, w grudniu ma kilka występów i nie ukrywam, że chrypka może jej to uniemożliwić. Mam pytanie do osób zażywających ten lek, czy wystąpiła u Was chrypka

Re: Kaszel, infekcja - co robic?

ciężkości.Po kilku latach leczenia nasilały się ataki duszności i wtedy padła diagnoza, że to astma. To niestety choroba na całe życie, nie da się z niej wyleczyć, można ją jedynie kontrolować i nad nią zapanować. Mam na stałe leki wziewne, kiedy następuje zaostrzenie choroby, czyli duszności czy złe wyniki

Proszę o interpretacje wyniku badania.

zimę i wczesną wiosne miałam suchy kaszel. Teraz jest lepiej. mam złą spirometrię. Moje oskrzeliki pracują w ok. 40-50%. Alergolog ( nie znając wyniku na Mycoplasmę) stwierdził astmę sezonową. Mam zapisany Pulmicort i Virlix. Ale teraz otrzymałam ten wynik i zastanawiam się czy moje dolegliwości nie

Badanie zdolności dyfuzji gazów w płucach

histiocytozy X limfangioleiomiomatozy proteinozy pęcherzyków płucnych rozedmy płuc kontrola działań niepożądanych leków uszkadzających płuca kwalifikacja do operacji torakochirurgicznych PrzeciwwskazaniaBadania nie wolno wykonywać w tych samych sytuacjach co spirometrii. Bezwzględnie badanie jest zakazane

Wild pitch

Wild pitch (WP, wym. []) – w baseballu: zły narzut wykonany przez miotacza, po którym rzucona piłka przelatuje zbyt daleko od łapacza lub odbija się przed nim od ziemi, co uniemożliwia mu chwycenie jej w naturalny sposób bez opuszczenia zajmowanej pozycji oraz pozwala biegaczowi drużyny

Charakter (gry fabularne)

istnieją specjalne punkty, które postacie zdobywają za dokonywanie bohaterskich czynów oraz tracą, gdy zachowują się w sposób mało heroiczny. Punkty te mogą zostać użyte by ulepszyć postać bądź też wpłynąć na wynik rzutu kostką, więc ważne jest dla graczy, by ich bohaterowie zachowywali

Lipoproteina niskiej gęstości

odkłada cząsteczki cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic.LDL powstaje w osoczu krwi jako wynik ciągu przemian: VLDL ? IDL ? LDL.Lipoproteina LDL określana jest też mianem zły cholesterol, w przeciwieństwie do lipoproteiny HDL, określanej mianem dobry cholesterol. SkładSkładnikami

Bronchoskopia

. Przed bronchoskopią należy oznaczyć z krwi układ krzepnięcia (APTT, INR, płytki krwi), antygen HBs (wirusowego zapalenia wątroby typu B; dopuszczalny wynik nie starszy niż 3 miesiące), gazometrię krwi tętniczej (przy współistniejącej niewydolności oddechowej). Pacjent musi posiadać aktualne zdjęcie rentgenowskie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!